ΓΔ: 2698.76 0.13% Τζίρος: 423.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Λάζαρος Κυρίζογλου πορτρέτο

Κυρίζογλου: Οι δήμοι στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε στα εγκαίνια της 5ης ATTICA GREEN EXPO τον κρίσιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πράσινη μετάβαση και στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών στις ελληνικές πόλεις.

Στη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 5ης ATTICA GREEN EXPO.

Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση, την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση, την ενεργειακή αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Υπογράμμισε πως οι δήμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για πιο ανθεκτικές, λειτουργικές και περιβαλλοντικά υπεύθυνες πόλεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΠΕΤΑ, της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, καθώς και πολλών δήμων από όλη τη χώρα. Όπως σημείωσε, η παρουσία της Αυτοδιοίκησης στην έκθεση αποτυπώνει έμπρακτα τη δέσμευσή της για την προώθηση πράσινων πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημασία που δίνεται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, μέσα από τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών σχολείων δήμων που λαμβάνουν ενεργά μέρος στην έκθεση.

Όπως υπογράμμισε, η σύνδεση της περιβαλλοντικής συνείδησης με την εκπαίδευση αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον, την πόλη και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο κ. Κυρίζογλου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη η πράσινη μετάβαση να είναι δίκαιη και ισόρροπη, χωρίς να αφήνει πίσω μικρούς, ορεινούς, νησιωτικούς ή απομακρυσμένους δήμους.

«Δίκαιη ανάπτυξη είναι η ισόρροπη ανάπτυξη. Και ως ισόρροπη ανάπτυξη εννοούμε την ταυτόχρονη ανάπτυξη όλων των δήμων της χώρας - μικρών και μεγάλων, ορεινών και νησιωτικών - χωρίς αποκλεισμούς. Γιατί κανείς δεν δικαιούται να ευτυχεί μόνος του. 'Αλλωστε, ιδιωτικοί παράδεισοι δεν υπάρχουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά, σημαντικό μηχανικό και πολιτικό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετούν με θλίψη τον Νίκο Ταγαρά, πολιτικό μηχανικό και υφυπουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου σε ηλικία 70 ετών. Μάχιμος μηχανικός και ουσιαστικός πολιτικός.
Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΔΙΕΘΝΗ

Νεπάλ: 6.150 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες της 26ης Αυγούστου

Ο αριθμός των αγνοούμενων από τις πλημμύρες της 26ης Αυγούστου στο Νεπάλ ανήλθε σήμερα σε 6.150, σύμφωνα με την υπηρεσία καταστροφών, αυξημένος από 5.179 που ήταν χθες, μετά από επικαιροποίηση των στοιχείων.
Φλόγες δάσους πυρκαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζάκυνθος: Υπό έλεγχο η φωτιά στα Ξύγκια

Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά στα Ξύγκια Ζακύνθου, όπου επιχειρούν 31 πυροσβέστες με πεζοπόρο τμήμα, 10 οχήματα και 6 αεροσκάφη. Οι δυνατοί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και υπάρχει ανησυχία για αναζωπυρώσεις.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αυξήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Κολχικό

Αυξήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στο Κολχικό Λαγκαδά. Επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 14 οχήματα, αεροσκάφη και ελικόπτερο, χωρίς να κινδυνεύουν κατοικίες ή υποδομές.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιά ξέσπασε στο Κολχικό του Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη

Πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή στο Κολχικό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Επιχειρούν 32 πυροσβέστες, 11 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.
Μανώλης Γραφάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

650 εκατ. ευρώ για έργα αποβλήτων και λυμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πάνω από 650 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε 72 έργα διαχείρισης αποβλήτων και λυμάτων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καλύπτοντας 131 οικισμούς, όπως παρουσιάστηκε στη 90ή ΔΕΘ από στελέχη του ΥΠΕΝ.