ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Συνέδριο Regional Growth
Πάνελ και ομιλία μέσω βιντεοκλήσης στο Regional Growth Conference.

Δ. Παληαρούτα: Νέο Χωροταξικό ΑΠΕ ενισχύει τη γεωπολιτική Ελλάδας

Στο Regional Growth Conference αναδείχθηκε ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης και οι αλλαγές σε ΑΠΕ, διασυνδέσεις και υποδομές. Η Δ. Παληαρούτα τόνισε τη διαβούλευση για το νέο χωροταξικό ΑΠΕ.

Τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στον νέο ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται στις ΑΠΕ, τις διασυνδέσεις και τις ενεργειακές υποδομές, ανέδειξαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση «Η Ελλάδα στον Ενεργειακό Χάρτη του 2026: Ασφάλεια, Διασυνδέσεις και Στρατηγική». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 14ου Regional Growth Conference 2026 (RGC 2026), που διοργανώνουν η εφημερίδα «Πελοπόννησος», η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Δέσποινα-Λητώ Παληαρούτα, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ και υπογράμμισε πως «σε 35 ημέρες θα έχουμε το οριστικό χωροταξικό». Τόνισε ότι για πρώτη φορά καθορίζονται σαφείς κανόνες όχι μόνο για φωτοβολταϊκά και αιολικά, αλλά και για άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, επισημαίνοντας ότι «το περιβάλλον είναι πρώτο σε προτεραιότητα σε οτιδήποτε κάνουμε».

Παράλληλα, σημείωσε ότι προβλέπονται περιορισμοί και απαγορεύσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε συγκεκριμένες προστατευόμενες περιοχές, με στόχο την ισορροπία ανάμεσα στην ενεργειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Η κ. Παληαρούτα ανέφερε ακόμη ότι με τον Κάθετο Διάδρομο η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε «πρωταρχικό κόμβο τροφοδότησης των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης», ενισχύοντας τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Αναφερόμενη στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, χαρακτήρισε «σπουδαίο» το γεγονός ότι στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου.

Η συμβολή της γεωθερμίας και των κρίσιμων πρώτων υλών

Ο γενικός διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, Διονύσιος Γκούτης, ανέδειξε τη σημασία της γεωθερμίας, χαρακτηρίζοντάς την ως «ενέργεια βάσης» που λειτουργεί αδιάλειπτα όλο το 24ωρο. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό τόσο στα νησιά του Αιγαίου όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει ήδη μεγάλη αποδοχή της τεχνολογίας από τις τοπικές κοινωνίες.

Αποκάλυψε επίσης ότι στη Λέσβο προετοιμάζεται μια μικρή πιλοτική μονάδα παραγωγής, η οποία θα λειτουργήσει ως πρότυπο για μελλοντικές επενδύσεις στον τομέα.

Παράλληλα, ο κ. Γκούτης έδωσε έμφαση στις κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση, αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταγράψει 37 κρίσιμα υλικά, όπως χαλκό, νικέλιο, βωξίτη και σπάνιες γαίες. Στόχος, όπως είπε, είναι η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες.

Αποκάλυψε ακόμη ότι η Ελλάδα αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα παράγει 50 τόνους γαλλίου, αξιοποιώντας τεχνολογία που αναπτύχθηκε από Έλληνες επιστήμονες με κόστος χαμηλότερο από αυτό της Κίνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα ισχυρός πυλώνας της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε ότι η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με έμφαση στην απανθρακοποίηση, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα.
Γιώργος Γεραπετρίτης χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Κογκρέσο: Στο επίκεντρο συνεργασία και Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου υπό τον γερουσιαστή Wicker. Συζήτησαν για διμερείς σχέσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο και τη ναυσιπλοΐα.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα κερδίζει ήρεμα, όχι όπως υποστηρίζουν κάποιοι κύκλοι

Ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε στην ΕΡΤnews ότι η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, παρά τις φωνές που υποστηρίζουν ότι χάνει έναντι της Τουρκίας και υποτιμούν σημαντικές εξελίξεις.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Η συναλλακτική διπλωματία οδηγεί σε διεθνή ζούγκλα

Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε στο συνέδριο του ECONOMIST ότι η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα πιστή στο Διεθνές Δίκαιο, απορρίπτοντας τη συναλλακτική διπλωματία που οδηγεί σε ζούγκλα, σε μια εποχή πρωτοφανούς διεθνούς αναταραχής.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η μόνη διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας είναι οι θαλάσσιες ζώνες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τόνισε την ανάγκη διαλόγου και επίλυσης της μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία, της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ανησυχία για την αναβάθμιση της Τουρκίας σε κόμβο του ΝΑΤΟ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, σχολίασε ότι η Ελλάδα καταβάλλει υψηλές αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει την ανάλογη εκπροσώπηση στις αποφάσεις, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζει τη θέση της και αποσπά νέα οφέλη από τη Συμμαχία.