ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας

Συνομιλία Φον ντερ Λάιεν-Ερντογάν για Μεσόγειο, Κυπριακό και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας για αποκλιμάκωση με το Ιράν, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν, και τόνισε τη σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας σε κρίσιμα θέματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά τις προσπάθειες της Τουρκίας για αποκλιμάκωση και διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης με το Ιράν, σύμφωνα με δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η τοποθέτηση ήρθε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζητήθηκαν επίσης η Ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ», ανέφερε ότι είχε μια «πολύ καλή» συνομιλία με τον Πρόεδρο Ερντογάν, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε κρίσιμους τομείς.

Όπως σημείωσε, «Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος σε μια περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή. Τα συμφέροντά μας συγκλίνουν: διατηρώντας ανοιχτές τις εμπορικές οδούς, τη ροή ενέργειας και τις αλυσίδες εφοδιασμού σταθερές».

Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Άγκυρα στις κοινές προτεραιότητες, εκφράζοντας την εκτίμηση της για τις τουρκικές πρωτοβουλίες υπέρ της αποκλιμάκωσης και της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης με το Ιράν.

Στη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού, με την Πρόεδρο της Επιτροπής να υπογραμμίζει τη σημασία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και να επαναλαμβάνει ότι η Ένωση είναι έτοιμη να στηρίξει τη διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ σε όλα τα στάδια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην 82η συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα, ο Μ. Κεφαλογιάννης, ως πρόεδρος, καταδίκασε το τουρκολιβυκό μνημόνιο και υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα και τις αρχές της ΕΕ.
Οζγκιούρ Οζέλ
ΔΙΕΘΝΗ

Οζέλ: Το τουρκολιβυκό απορρίφθηκε διεθνώς αντίθετα με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Ο Οζγκιούρ Οζέλ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις με ΕΕ και ΗΠΑ, και την απομόνωση της Τουρκίας από διεθνή προγράμματα λόγω λανθασμένων πολιτικών επιλογών.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Αβάσιμες οι αντιδράσεις για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε αβάσιμες τις αντιδράσεις στην έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Λιβύη, ασκώντας έντονη κριτική στην ΕΕ. Τόνισε ότι η Τουρκία επιδιώκει διάλογο για τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεϊμαράκης: Στρατηγική ΕΕ για τα κυριαρχικά δικαιώματα στη Μεσόγειο

Ο Β. Μεϊμαράκης από το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτήρισε την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης σοβαρή πρόκληση, τονίζοντας ότι παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και τα δικαιώματα της Ελλάδας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Φον ντερ Λάιεν και ΕΕ καταδικάζουν το ισραηλινό σχέδιο στη Δ. Όχθη

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν τα ισραηλινά σχέδια για νέους οικισμούς στο πρόγραμμα E1 στη Δυτική Όχθη, τονίζοντας πως είναι απαράδεκτη η απόφαση και υπενθυμίζοντας τη σταθερή τους αντίθεση.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στην ΕΕ για την τουρκική πρόκληση με τα θαλάσσια πάρκα

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στην ΕΕ ζητώντας μέτρα στήριξης της Ελλάδας, μετά την τουρκική ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων που παραβιάζουν διεθνές δίκαιο και ελληνικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.