ΓΔ: 2517.84 1.01% Τζίρος: 315.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο

Κ. Τασούλας: Αδιαπραγμάευτα τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε ξηρά και θάλασσα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι αδιαπραγμάτευτα και απόλυτα προστατευμένα, αγνοώντας προκλήσεις ή απειλές, ενώ επαίνεσε την αποφασιστικότητα των Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο.

Τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι αδιαπραγμάτευτα και η Ελλάδα τα προστατεύει με απόλυτη αποφασιστικότητα, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Επιτηρητικό Φυλάκιο Γέφυρας Κήπων, στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι απτόητη από προκλήσεις ή απειλές, οι οποίες αγνοούν την ιστορία, το διεθνές δίκαιο, τις νίκες μας, το δίκαιο της θάλασσας, αγνοούν τα πάντα».

Μετά την ενημέρωση που έλαβε στο φυλάκιο, σημείωσε: «Εδώ το κλίμα, ο άνεμος, η ατμόσφαιρα είναι πολύ διαφορετικά· αποπνέουν ευθύνη, υπερηφάνεια, σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Ο Ελληνικός Στρατός, η 12η Μεραρχία Έβρου, προστατεύει τα σύνορα της Ελλάδος, τα οποία έχουν κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες από άλλες γενιές, τις οποίες τιμήσαμε σήμερα το πρωί στην παρέλαση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης».

Ο πρόεδρος επισήμανε ότι τα σύνορα που κατακτήθηκαν στο παρελθόν προστατεύονται σήμερα από νέες γενιές Ελλήνων, οι οποίοι υπηρετούν με αποφασιστικότητα και αίσθημα καθήκοντος προς την πατρίδα.

Τόνισε εκ νέου ότι «αυτά τα σύνορα, στην ξηρά ή τη θάλασσα, είναι αδιαπραγμάτευτα» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα τα προστατεύει με απόλυτο τρόπο, ώστε ο ελληνικός λαός να νιώθει σιγουριά και εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αναφερόμενος στην παρουσία του στον Έβρο, υπογράμμισε ότι η αίσθηση ασφάλειας και αυτοπεποίθησης που αποπνέει η περιοχή αποδεικνύει πως «το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας είναι σε καλά και στιβαρά χέρια».

Παράλληλα, επανέλαβε πως «η Ελλάδα είναι απτόητη από προκλήσεις ή απειλές που αγνοούν την ιστορία, το διεθνές δίκαιο, τις νίκες μας και το δίκαιο της θάλασσας», επισημαίνοντας ότι η χώρα παραμένει ακλόνητη στην υπεράσπιση των συνόρων της.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς ατάραχοι, βέβαιοι, σίγουροι και με αισιοδοξία είμαστε εδώ ακλόνητοι να υπερασπίσουμε τα σύνορά μας και να επιτρέψουμε στον ελληνικό λαό να πραγματοποιεί τις καθημερινές του ασχολίες, το επάγγελμά του, την καθημερινή μέριμνα του βίου του αμέριμνος από τέτοιες έγνοιες. Έχουν γνώση οι φύλακες».

Η επίσκεψη στο φυλάκιο και η συνάντηση με τους αξιωματικούς

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Επιτηρητικό Φυλάκιο ο διοικητής της 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, ταξίαρχος Σωτήρης Τσιατσιάνης, ενώ τον ενημέρωσε ο διοικητής του 536ου Μηχανοκίνητου Τάγματος, αντισυνταγματάρχης Αλέξανδρος Λιόντος.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Θράκης, αντιστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος, και ο διοικητής της XII Μεραρχίας, υποστράτηγος Παύλος Ανδρικόπουλος.

Στο σύνορο Ελλάδας – Τουρκίας

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να περπατά στη Γέφυρα Κήπων, φτάνοντας στο ακριβές σημείο του συνόρου Ελλάδας – Τουρκίας. Εκεί χαιρέτισε τους φρουρούς της χώρας, συνομίλησε μαζί τους και τους ρώτησε για τη θητεία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα κερδίζει ήρεμα, όχι όπως υποστηρίζουν κάποιοι κύκλοι

Ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε στην ΕΡΤnews ότι η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, παρά τις φωνές που υποστηρίζουν ότι χάνει έναντι της Τουρκίας και υποτιμούν σημαντικές εξελίξεις.
Drones μάχης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες εισβολές drone στη Ρουμανία

Το ΥΠΕΞ εκφράζει ανησυχία για τις συνεχόμενες παραβάσεις με drones στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Δηλώνει πλήρη αλληλεγγύη στη Ρουμανία ως εταίρο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ανησυχία για την αναβάθμιση της Τουρκίας σε κόμβο του ΝΑΤΟ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, σχολίασε ότι η Ελλάδα καταβάλλει υψηλές αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει την ανάλογη εκπροσώπηση στις αποφάσεις, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζει τη θέση της και αποσπά νέα οφέλη από τη Συμμαχία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στη συλλογική άμυνα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σε κλίμα γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Κύριο θέμα η αμυντική δαπάνη, ενώ η Ελλάδα προσέρχεται ως ισχυρός και συνεπής σύμμαχος.
Σημαίες ΗΠΑ Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές κατά της πώλησης κινητήρων στην Τουρκία

Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή πώληση κινητήρων μαχητικών στην Τουρκία, τονίζοντας ότι απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν αυστηρή συμμόρφωση με το νόμο CAATSA.