ΓΔ: 2340.49 -0.52% Τζίρος: 240.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
Συνεδρίαση στην αίθουσα του κοινοβουλίου με αξιωματούχους και κοινό παρόντες.

Νέο Ταμείο Καινοτομίας και πρόσβαση σε φάρμακα υπερψηφίστηκαν στη Βουλή

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για Ταμείο Καινοτομίας και πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα πέρασε κατά πλειοψηφία από επιτροπή και οδεύει προς την Ολομέλεια. Υπέρ ΝΔ, κατά ΚΚΕ-Πλεύση, επιφυλάχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας - Πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα και θεραπείες - Βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και στη δεύτερη ανάγνωσή του. Υπέρ ψήφισε η ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας το καταψήφισαν. Τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ολοκληρώνοντας την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, υπογράμμισε ότι αυτό «έρχεται για να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα», εξηγώντας πως στόχος είναι η πρόσβαση των ασθενών στα νέα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες. Όπως σημείωσε, χωρίς φίλτρα ελέγχου και διαδικασίες, ο προϋπολογισμός θα κατευθύνεται δυσανάλογα σε αυτά τα σκευάσματα, στερώντας πόρους από άλλες ανάγκες.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δημιουργείται ένα μοντέλο βασισμένο στην αρχιτεκτονική που εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρότυπο την Ιταλία. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και εκπονήθηκε υπό τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας κ. Σουλιώτη. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τα αποτελέσματα των σκευασμάτων θα αξιολογούνται ανά τριετία και, ανάλογα με την αποτελεσματικότητά τους, θα παραμένουν ή θα αποσύρονται από τη λίστα του χαμηλού claw back.

Απαντήσεις στις επικρίσεις και διασφάλιση διαφάνειας

Ο υπουργός απέρριψε ως «σενάριο συνωμοσιολογίας» τους ισχυρισμούς ότι η δημιουργία του Ταμείου Καινοτομίας συνδέεται με πιέσεις της Αμερικανίδας πρέσβη στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, για λογαριασμό αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών. Υπογράμμισε ότι η πρόθεση για τη σύσταση του Ταμείου είχε ανακοινωθεί μήνες πριν την άφιξη της πρέσβη στην Ελλάδα.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως «ως υπουργός Υγείας δεν έχω συνομιλήσει ποτέ, ούτε έχω συμμετάσχει σε οτιδήποτε με φαρμακευτικές εταιρείες», διευκρινίζοντας ότι οι επισκέψεις του στις ΗΠΑ έγιναν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως υπουργού Ανάπτυξης.

Με νομοθετική βελτίωση που θα κατατεθεί, προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπου των ασθενών στην επιτροπή του Ταμείου Καινοτομίας. Παράλληλα, επεκτείνονται οι διαδικασίες εξαιρέσεων ώστε οι ασθενείς να μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα μέσω της Επιτροπής ΣΥ, με τον υπουργό να τονίζει ότι «υπογράφω ανεξαρτήτως κάθε απόφαση που λαμβάνει η επιτροπή αυτή».

Ρυθμίσεις για κάνναβη και claw back

Αναφορικά με τη ρύθμιση για την απαγόρευση πώλησης του ανθού της βιομηχανικής κάνναβης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή δεν αφορά τη φαρμακευτική κάνναβη ούτε τα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας που διατίθενται υπό εποπτεία.

Απαντώντας στην κριτική για το υψηλό claw back, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως αυτό απορρέει από την πολιτική υψηλότερων τιμών αναφοράς και την ευκολότερη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Τόνισε ότι όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι κερδοφόρες και πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στόχος, όπως είπε, είναι ένα σύστημα διαφανές και βιώσιμο, χωρίς αντιπαράθεση με τη φαρμακοβιομηχανία ή τους ασθενείς.

Ενίσχυση νοσοκομείων και οργανωτικές αλλαγές

Αναφερόμενος στο νοσοκομείο της Νίκαιας, ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία ενίσχυσης σε προσωπικό και προϋπολογισμό. Από το 2019 έως σήμερα, ο προϋπολογισμός αυξήθηκε από 33,3 εκατ. ευρώ σε 58,7 εκατ. ευρώ, ενώ το προσωπικό έχει ενισχυθεί σημαντικά σε όλες τις κατηγορίες.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε επίσης ότι η νέα προκήρυξη περιλαμβάνει 13 θέσεις μόνιμων ιατρών, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις για τη μεταφορά ειδικευόμενων ιατρών και την ευελιξία των ΥΠΕ στην κατανομή θέσεων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των νοσοκομείων.

Τέλος, αναφορικά με τις συνενώσεις νοσοκομείων, ο υπουργός δήλωσε ότι οι διασπάσεις αποτελούν λάθος, καθώς τα μικρότερα νοσοκομεία ωφελούνται από τη σύνδεση με μεγαλύτερα, διευκολύνοντας την κάλυψη θέσεων ιατρών. Εξαίρεση, όπως ανέφερε, αποτελεί η περίπτωση Βέροιας και Νάουσας, όπου η διάσπαση κρίθηκε ορθή λόγω ισοδυναμίας των δύο νοσοκομείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Θεμιστοκλέους: Καλύτερες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα από πολλές ΕΕ χώρες

Ο υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως το ΕΣΥ προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες υγείας από πιο πλούσιες χώρες, παρά τα προβλήματα, ενώ παραδέχθηκε ανάγκη βελτίωσης μετά από επικρίσεις για ελλείψεις και υποχρηματοδότηση από την αντιπολίτευση.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτήματα Νέας Αριστεράς για υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας

Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με επικεφαλής την Πέτη Πέρκα, ρωτούν τον υπ. Υγείας για τη μείωση οργανικών θέσεων ειδικευόμενων ιατρών στο ΓΝ Νίκαιας και γιατί δεν έχει αναστραφεί το μέτρο, παρά τις επίσημες δεσμεύσεις.
Συνεδρίαση της Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Ταμείο Καινοτομίας και νέες θεραπείες

Με πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το Ταμείο Καινοτομίας και νέες θεραπείες. Υπέρ ψήφισε η ΝΔ, κατά ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Νίκη, ενώ παρών δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Κανένα σύστημα υγείας δεν επιβιώνει χωρίς το προσωπικό του

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά του Άδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή, κατηγορώντας τον για στοχοποίηση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, υποκρισία, συγκάλυψη σκανδάλων και απαξίωση του ΕΣΥ.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας: Νέο ΕΣΥ και πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες

Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε στη Βουλή ότι το νέο Ταμείο Καινοτομίας θα ενισχύσει το ΕΣΥ, διασφαλίζοντας πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες, με βιώσιμο και διαφανές μοντέλο, βασισμένο σε διεθνείς πρακτικές.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου και βελτίωση υπηρεσιών υγείας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Υγείας για τη σύσταση Ταμείου Καινοτομίας, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης σε νέα φάρμακα, τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και την ενίσχυση της αγοράς καινοτόμων θεραπειών.