ΓΔ: 2267.45 0.05% Τζίρος: 256.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πυροσβεστικό όχημα Ελλάδα
Πυροσβεστικό όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελλάδας σε αποστολή άμεσης επέμβασης.

Στη Ρόδο ο Υπ. Κλιματικής Κρίσης Ευάγγελος Τουρνάς για σύσκεψη με Πυροσβεστική

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, επισκέφθηκε τη Ρόδο για συντονισμό ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Τόνισε τη σημασία της ευθύνης όλων για την πρόληψη πυρκαγιών και έκανε έκκληση για προσοχή και συνεργασία.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια, καθώς και επιτελικά στελέχη φορέων και αρχών, βρέθηκε στη Ρόδο από το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Μαΐου, στο πλαίσιο ενημέρωσης και συντονισμού για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δήμαρχοι, στελέχη της αυτοδιοίκησης, επιτελείς από υπηρεσίες της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, η Δασική Υπηρεσία, στελέχη του στρατού και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.

Ο κ. Τουρνάς τόνισε ότι η πολιτική προστασία δεν αφορά μόνο τη δημόσια διοίκηση, τα στελέχη της Περιφέρειας, των Δήμων, του Πυροσβεστικού Σώματος ή της Αστυνομίας, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, σε ατομικό επίπεδο. Όπως σημείωσε, κοινός στόχος είναι η προστασία ζωών, περιουσιών, του περιβάλλοντος και της χώρας, μέσω της μείωσης των κινδύνων πυρκαγιάς.

Απεύθυνε έκκληση προς όλους για προσοχή και υπευθυνότητα, ώστε να αποφευχθούν λάθη που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους. Αναφερόμενος στα εναέρια μέσα επιτήρησης και δασοπυρόσβεσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη, ωστόσο αυτό δεν αρκεί χωρίς πρόληψη. «Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη και άμεση επέμβαση για να προλάβουμε τα χειρότερα», επανέλαβε με έμφαση ο υπουργός.

Ενίσχυση δυνάμεων και τεχνολογίας

Σύμφωνα με τον κ. Τουρνά, φέτος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι καλύτερα προετοιμασμένος, με συνολικά 18.000 άνδρες και γυναίκες, ενισχυμένη ΕΜΟΔΕ και 5.500 εθελοντές. Θα δημιουργηθούν νέα τοπικά φυλάκια σε νησιά, ενώ με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη χρήση 100 drones – δύο εκ των οποίων θα επιχειρούν στη Ρόδο – θα εξασφαλιστεί έγκαιρη προειδοποίηση και άμεση επέμβαση.

Ο υπουργός εξήρε τη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη χρονιά, ευχαριστώντας σώματα ασφαλείας, υπηρεσίες, στελέχη πολιτικής προστασίας και εθελοντές για το θετικό αποτέλεσμα.

Θωράκιση των νησιών και ρόλος των πολιτών

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, που υποδέχθηκε στη Ρόδο τον υπουργό, επισήμανε ότι η προετοιμασία και η οργάνωση των τελευταίων ετών αποτελούν σημαντικό παράγοντα θωράκισης των νησιών από ενδεχόμενες πυρκαγιές. «Υπάρχει σχέδιο, υπάρχει χρηματοδότηση και υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αγαστή συνεργασία με το υπουργείο και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Τόνισε ακόμη ότι ο ρυθμός προετοιμασίας της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και ότι απαιτείται συνεχής ετοιμότητα, ακόμη και για τα πιο ακραία σενάρια.

Αναφερόμενος στον ρόλο των πολιτών, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε πως οι γραμμές άμυνας εξαρτώνται και από τη συμπεριφορά τους, καθώς πολλά περιστατικά προκύπτουν από ανθρωπογενείς και συχνά παράνομες παρεμβάσεις.

Η συμβολή της Ρόδου και ο εθελοντισμός

Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, απευθυνόμενος στον υπουργό, υπογράμμισε την άριστη συνεργασία τους και την αίσθηση ασφάλειας που αποκόμισε η τοπική κοινωνία. Αναφέρθηκε στην ίδρυση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 ως καθοριστική στιγμή για τη χώρα και στη στενή συνεργασία με τις αρχές της Ρόδου.

Ο κ. Κολιάδης σημείωσε ότι η Ρόδος παραμένει πρωτοπόρος στον εθελοντισμό, συνεργάζεται άψογα με τα σώματα ασφαλείας και βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση. Υπενθύμισε πως το νησί έχει βραβευθεί από τη Βρετανική Πρεσβεία και εξέφρασε την περηφάνια του για την πρόοδο των τελευταίων ετών, ευχόμενος ένα ήρεμο καλοκαίρι για όλους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Ενισχύεται η ετοιμότητα της Κρήτης για την αντιπυρική περίοδο

Ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο με συμμετοχή φορέων και τον υπ. Κλιματικής Κρίσης Ε. Τουρνά για την προετοιμασία Κρήτης ενόψει αντιπυρικής 2026. Ανακοινώθηκε αυστηρότερο πλαίσιο για καθαρισμούς και ενίσχυση μέσων και προσωπικού.
Έλληνας πυροσβέστης δάσους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

52 πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο, έκκληση για επαγρύπνηση και πρόληψη

Ανησυχία προκάλεσε στις Αρχές ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών το Σαββατοκύριακο, με 52 δασικές εστίες πριν την επίσημη αντιπυρική περίοδο. Το Υπουργείο καλεί σε ετοιμότητα και αυξημένη προσοχή από όλους.
Πυροσβεστικό όχημα Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συστήνονται τρία Ανακριτικά Κλιμάκια Εμπρησμών σε Δυτική Ελλάδα

Συντονιστική σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο στην Πάτρα συγκάλεσε ο υπ. Κλιματικής Κρίσης Γ. Κεφαλογιάννης με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας. Τονίστηκε η ανάγκη προετοιμασίας, συνεργασίας και προσαρμοσμένης διαχείρισης του κινδύνου.
Συνομιλία σε βιβλιοθήκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη για την αντιπυρική προετοιμασία στην ΠΙΝ: Έμφαση στην πρόληψη

Ευρεία σύσκεψη για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κέρκυρα με πρωτοβουλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης, Γ. Κεφαλογιάννη, και του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ι. Τρεπεκλή.
Φωτιά στην Αττική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη Κεφαλογιάννη για τον σχεδιασμό αντιπυρικής περιόδου στην Αττική

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε πως οι φετινοί αντιπυρικοί στόχοι είναι η άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών, η μείωση καμένης έκτασης, η προστασία περιουσιών και κυρίως της ανθρώπινης ζωής, με έμφαση στη μείωση καύσιμης ύλης στην Αττική.