ΓΔ: 2515.96 0.11% Τζίρος: 104.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:30:37
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο

Γεραπετρίτης: Ενημέρωσε την ΕΕ για το ναυτικό drone στη Λευκάδα

Ο Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους ΥΠΕΞ της ΕΕ για το ναυτικό drone στη Λευκάδα. Οι ομόλογοί του εξέφρασαν ανησυχία και ζήτησαν ενημέρωση μετά το πέρας της έρευνας, δηλώνοντας παράλληλα τη στήριξή τους προς την Ελλάδα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για το περιστατικό που αφορά το ναυτικό drone το οποίο εντοπίστηκε στη Λευκάδα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του εξέφρασαν ενδιαφέρον και ανησυχία για την υπόθεση, ζητώντας να ενημερωθούν εκ νέου μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα των ελληνικών αρχών. Παράλληλα, δήλωσαν τη στήριξή τους προς την Ελλάδα.

Ο κ. Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Συμβούλιο, χαρακτήρισε το περιστατικό ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι το Γενικό Επιτελείο διερευνά την υπόθεση. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε, προτίθεται να προχωρήσει στα αναγκαία διπλωματικά διαβήματα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη πολεμικών ενεργειών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα κοντά στα ελληνικά σύνορα. Υπογράμμισε επίσης τον σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονεί το περιστατικό για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια των πολιτών και το περιβάλλον.

«Η Ελλάδα θα κάνει όλα τα αναγκαία βήματα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί απολύτως ότι η Μεσόγειος δεν θα καταστεί θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Το θαλάσσιο drone εντοπίστηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από ψαρά ανοιχτά της Λευκάδας. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για drone τύπου Magura, εξοπλισμένο με τρεις ηλεκτρικούς πυροκροτητές και κεραία για απομακρυσμένη πλοήγηση μέσω δορυφόρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Στένεργκαρντ: Ευρωπαϊκή άμυνα και ασύμμετρες απειλές

Ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τη Σουηδή ΥΠΕΞ Μ. Στένεργκαρντ και συζήτησαν για την ευρωπαϊκή άμυνα, την ανθεκτικότητα σε ασύμμετρες απειλές, καθώς και τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βέλγιο έδωσε βίζες σε Ταλιμπάν για συμμετοχή σε σύνοδο της ΕΕ

Το Βέλγιο χορήγησε πέντε βίζες σε αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν για συμμετοχή σε συνάντηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τη μετανάστευση. Οι βίζες ισχύουν μόνο για το Βέλγιο και για μία ημέρα, χωρίς να αποκαλύπτεται η ημερομηνία για λόγους ασφαλείας.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν δυσκολεύουν τον τερματισμό του πολέμου

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας, προειδοποιεί ότι οι νέες επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν περιπλέκουν τις συνομιλίες, ενώ η EASA συστήνει αποφυγή πτήσεων σε Ιράν και Ιράκ.
Σημαίες Ελλάδας Καναδά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Ανάντ: Ελληνοκαναδική συνεργασία και ασφάλεια

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με την Καναδή ομόλογό του, Ανίτα Ανάντ, συζητώντας για την ενίσχυση ελληνοκαναδικής συνεργασίας, τις διατλαντικές σχέσεις και τη διεθνή ασφάλεια, καθώς και για δράσεις σε πολυμερή αμυντικά σχήματα.