ΓΔ: 2471.78 -0.52% Τζίρος: 362.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τάσος Ροζολής ομιλία
Ο Τάσος Ροζολής μιλά στη διάσκεψη DEFEA για την άμυνα και την ασφάλεια.

Ροζολής (ΣΕΚΠΥ): Χρειάζεται μόνιμη δομή και θεσμική εξασφάλιση 25%

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, Τάσος Ροζολής, τόνισε στο DEFEA Conference 2026 την ανάγκη θεσμικής ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας και υπογράμμισε πως η Ευρώπη μεταβαίνει σε νέα εποχή αυτάρκειας και βιομηχανικής αναβάθμισης.

Την ανάγκη για θεσμική θωράκιση και στρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ανέδειξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), Τάσος Ροζολής, κατά την έναρξη του DEFEA Conference 2026.

Όπως τόνισε, η συζήτηση γύρω από την άμυνα έχει πλέον υπερβεί τα εθνικά σύνορα. Χαρακτήρισε το συνέδριο ως ένα αναγκαίο «reality check» για τον κλάδο, επισημαίνοντας ότι η πρόταση για Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση και οι σχετικές τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αποτυπώνουν μια μόνιμη δομική μεταβολή και όχι μια συγκυριακή αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη αλλάζει επίπεδο με εργαλεία όπως το EDIP και το SAFE, εστιάζοντας πλέον στην παραγωγή, την κλίμακα και την αυτάρκεια», ανέφερε ο κ. Ροζολής, υπογραμμίζοντας ότι οι ευκαιρίες θα αξιοποιηθούν από όσους είναι θεσμικά και βιομηχανικά προετοιμασμένοι να τις διεκδικήσουν.

Η ελληνική συμμετοχή στο EDF

Αναφερόμενος στην ελληνική παρουσία στο European Defence Fund (EDF) 2025, σημείωσε ότι η Ελλάδα κατέλαβε την πέμπτη θέση στην Ευρώπη, συμμετέχοντας σε 35 από τις 57 εγκεκριμένες δράσεις. Ο ΣΕΚΠΥ, όπως είπε, αριθμεί πλέον περισσότερες από 300 εταιρείες-μέλη, με την ελληνική αμυντική βιομηχανία να συμμετέχει όχι μόνο ως εταίρος, αλλά και ως συντονιστής σε πολυεθνικά σχήματα.

Ανάγκη για μόνιμη κυβερνητική δομή

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ υπογράμμισε την ανάγκη θεσμικής συνεννόησης μεταξύ Πολιτείας και βιομηχανίας. Χαιρέτισε τη δημιουργία του ΕΛΚΑΚ ως θετική εξέλιξη και αναφέρθηκε στον στόχο για 25% εγχώρια συμμετοχή στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ωστόσο, επεσήμανε τρεις κρίσιμες προϋποθέσεις: τη δημιουργία μόνιμης και διακριτής κυβερνητικής δομής για την αμυντική βιομηχανία, τη θεσμική κατοχύρωση του 25% εγχώριας συμμετοχής και την ουσιαστική ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα εξοπλιστικά προγράμματα.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συμμετέχει. Το διακύβευμα πλέον είναι αν θα συμμετέχει διαμορφώνοντας όρους και όχι απλώς ακολουθώντας τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ροζολής.

Αναφορά στην Κύπρο

Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ αναφέρθηκε στη συγκρότηση του Κυπριακού Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας, χαρακτηρίζοντάς το παράδειγμα πολιτικής βούλησης.

Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε ότι «η άμυνα δεν είναι μόνο δαπάνη, αλλά βιομηχανική πολιτική και εργαλείο εθνικής ισχύος», προσθέτοντας ότι «ισχυρή αμυντική βιομηχανία σημαίνει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ισχυρή Ελλάδα και ισχυρή Ευρώπη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

στρατιωτικό drone Altus Atlas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα στην AUSA 2025: Ενίσχυση στρατηγικής συνεργασίας με ΗΠΑ

Η ελληνική συμμετοχή στην AUSA 2025 ανέδειξε την ενισχυόμενη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ σε άμυνα, βιομηχανία και καινοτομία, ενώ επιβεβαίωσε τη θέση της χώρας ως αξιόπιστου στρατηγικού εταίρου και προώθησε νέες συνεργασίες και επενδύσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα παρούσα σε όλα τα διπλωματικά μέτωπα στη Μ. Ανατολή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην παγκόσμια οικονομία. Τόνισε την αναβάθμιση της ελληνικής διπλωματίας και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ, καθώς και τον ρόλο των τιμών καυσίμων στον πληθωρισμό.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ελλάδα και Κύπρος κλειδιά στη νέα ενεργειακή γεωγραφία

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Στ. Παπασταύρου, στο Global Energy Forum, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και παρουσίασε τις νέες συνεργασίες με Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βαθαίνει» η συνεργασία Ελλάδα - Ισραήλ: Η ELBIT «κλειδώνει» Apache και PULS

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ «βαθαίνει» με έργα δισεκατομμυρίων και αποκτά νέα θεσμική διάσταση, με την ELBIT να πιστοποιείται για τα Apache, ενώ προχωρούν τα εξοπλιστικά PULS και HERON.