ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μιλένα Αποστολάκη Βουλή
Φώτο: SOOC

Αποστολάκη: Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει ευρωπαϊκή υποχρέωση ως εθνική

Η Μιλένα Αποστολάκη τονίζει πως η κυβέρνηση παρουσιάζει ευρωπαϊκή υποχρέωση ως εθνική πρωτοβουλία, καθυστερεί στη συμμόρφωση και δεν αξιοποιεί επαρκώς τα εργαλεία προστασίας των καταναλωτών ενώ τα επιτόκια στην Ελλάδα παραμένουν υψηλά.

Η Μιλένα Αποστολάκη, υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. τραπεζών και ιδιωτικού χρέους του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την παρουσίαση μιας ευρωπαϊκής ρύθμισης ως «εθνικής πρωτοβουλίας». Όπως τονίζει, «η σημερινή ανάρτηση του Πρωθυπουργού επιχειρεί να παρουσιάσει ως ‘εθνική πρωτοβουλία’ μια υποχρεωτική ευρωπαϊκή ρύθμιση, η οποία μάλιστα όφειλε να έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο ήδη από τον Νοέμβριο του 2025».

Η κ. Αποστολάκη υποστηρίζει ότι με αυτή την προσέγγιση γίνεται «άλλη μια απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης των συνεπειών από τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων οι οποίες προκύπτουν από τη λειτουργία του τραπεζικού τομέα».

Σε δηλώσεις της επισημαίνει πως «σε μια περίοδο έντονης ακρίβειας και αυξανόμενης υπερχρέωσης των νοικοκυριών λόγω των εσωτερικών και εξωτερικών εξελίξεων, η κυβέρνηση περιορίζεται σε μια τυπική συμμόρφωση και μάλιστα καθυστερημένη». Παράλληλα, σημειώνει ότι αρνείται να αξιοποιήσει πλήρως τα εργαλεία που παρέχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών.

Αναφερόμενη στην Οδηγία (ΕΕ) 2023/2225, υπογραμμίζει ότι αυτή προβλέπει ενισχυμένο πλαίσιο προστασίας, με αυξημένη διαφάνεια, πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή, κανόνες υπεύθυνου δανεισμού, μέτρα κατά της υπερχρέωσης και δυνατότητες επιβολής ανώτατων ορίων στο κόστος πίστωσης. Όπως επισημαίνει, οι κατευθύνσεις αυτές δεν υιοθετούνται από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, αναφέρει ότι τα επιτόκια καταναλωτικής πίστης στην Ελλάδα παραμένουν από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, με το μέσο επιτόκιο νέων δανείων να φτάνει το 9,94% τον Δεκέμβριο του 2025, έναντι 7,15% στην Ευρωζώνη, γεγονός που επιβαρύνει δυσανάλογα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τέλος, η κ. Αποστολάκη σημειώνει πως «τη λύση στις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις των πολιτών δείχνουν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ», οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις όπως η κατάργηση αδιαφανών χρεώσεων, η ενίσχυση της διαφάνειας στα επιτόκια και η επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων για την προστασία των καταναλωτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άντι Μπέρναμ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία-ΕΕ: Ξεκινά ο διάλογος για ελεύθερη μετακίνηση πολιτών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσημα επανεξέταση της ελεύθερης μετακίνησης με ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το Brexit, τονίζοντας την ανάγκη για ειλικρινή διάλογο σχετικά με τα οφέλη ή επιπτώσεις της. Παραδέχτηκε τις προκλήσεις της μετανάστευσης.
πρωθυπουργός της Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Ζητά ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης για την ενέργεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ζητά να μην υπάρξουν περικοπές στις πολιτικές συνοχής και την ΚΑΠ, πρόσθετα μέτρα για το ενεργειακό κόστος και ευρωπαϊκό μηχανισμό για το μεταναστευτικό.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ράμα: Η αντιπολίτευση επιχειρεί να μπλοκάρει την ένταξη στην ΕΕ με βία

Μετά τα επεισόδια στα Τίρανα και τις μαθητικές διαδηλώσεις, ο Έντι Ράμα κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί, μέσω βίας και καταστροφών, να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή συνεχίζεται.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Λύση για την ενέργεια εντός ΕΕ το συντομότερο ζητά η Ιταλία

Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε πως η ενεργειακή κρίση απαιτεί άμεσες και διαρθρωτικές απαντήσεις από την ΕΕ. Επισήμανε την ανάγκη ελέγχου τιμών φυσικού αερίου και υπενθύμισε τα μέτρα στήριξης για τους Ιταλούς απέναντι στις αυξανόμενες τιμές.