ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο

Άκης Σκέρτσος: Κριτική στο ΠΑΣΟΚ για στρατηγικό αδιέξοδο και ειλικρίνεια

Ο Άκης Σκέρτσος ζητά από το ΠΑΣΟΚ να τοποθετείται με περισσότερη ειλικρίνεια για τα σημερινά προβλήματα, σχολιάζοντας ανακρίβειες που διαπίστωσε στη συζήτηση με την Άννα Διαμαντοπούλου στο Φόρουμ των Δελφών για θέματα εκπαίδευσης.

Αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ αφήνει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, καλώντας το κόμμα «να τοποθετείται με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και θάρρος για τα σημερινά και αυριανά προβλήματα».

 Η τοποθέτηση του υπουργού έγινε μέσω ανάρτησής του, με αφορμή τον διάλογο που είχε με την Άννα Διαμαντοπούλου για τα εκπαιδευτικά ζητήματα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως αναφέρει ο Ά. Σκέρτσος, «τιμώ και σέβομαι την Άννα Διαμαντοπούλου για τη διαχρονική της προσφορά στα ελληνικά και ευρωπαϊκά πράγματα». 

Ωστόσο, σημειώνει ότι στη συζήτηση για το νέο υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας υπήρξαν δύο ανακρίβειες που, όπως υποστηρίζει, αναδεικνύουν το στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδο του ΠΑΣΟΚ.

Οι δύο ανακρίβειες που επισημαίνει ο Άκης Σκέρτσος

Η πρώτη αφορά τους «αιώνιους φοιτητές». Ο υπουργός σημειώνει ότι, αν και η πρόβλεψη για διαγραφή υπήρχε στον νόμο Διαμαντοπούλου, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη και μοναδική διαγραφή 308.605 φοιτητών πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2025 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η δεύτερη ανακρίβεια, κατά τον κ. Σκέρτσο, αφορά τον ισχυρισμό ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου ακυρώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία το 2014. Όπως επισημαίνει, τότε η ΝΔ συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Θέτει, μάλιστα, ερωτήματα για το εάν το ΠΑΣΟΚ έχει προβεί σε εσωτερική αποτίμηση των λόγων που δεν υπερασπίστηκε ή δεν υλοποίησε τον νόμο.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ στα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης

Ο υπουργός υπενθυμίζει ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια αποτελούσαν εμβληματική θέση του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το κόμμα καταψήφισε τη σχετική πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 το 2007-2008, όπως και τον νόμο Πιερρακάκη το 2024, παρότι κρίθηκε συνταγματικός από το ΣτΕ.

Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, η συζήτηση για την «οικονομία της γνώσης» και τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου-στρατηγείου για τη μετάβαση της χώρας σε αυτήν δεν πρέπει να εγκλωβίζεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις.

 Τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση εφαρμόστηκαν τελικά από την αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κάλεσμα για ειλικρίνεια και συναινέσεις

Ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προχωρήσουν με συναινέσεις και όχι με «εγωιστική κομματική οικειοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας». 

Όπως αναφέρει, οι κατηγορίες για τις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος δεν προσφέρουν τίποτα στον δημόσιο διάλογο, παρά μόνο όταν οδηγούν σε πολιτική αυτογνωσία.

Κλείνοντας, ο Άκης Σκέρτσος καλεί το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε «πιο έντιμη ενδοσκόπηση για τα πεπραγμένα του» και να τοποθετείται με ειλικρίνεια για τα σύγχρονα προβλήματα.

 Αναφέρει επίσης ότι θα υπάρξει νέα ενημέρωση σχετικά με το υπό σύσταση Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, εκφράζοντας την ελπίδα η μεγάλη αυτή αλλαγή να τύχει στήριξης από την αντιπολίτευση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Μάντζος σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μάντζος: Η κυβέρνηση αργεί να καταλάβει πως ηρεμία με Τουρκία δεν αρκεί

Ο Δημήτρης Μάντζος κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερημένη συνειδητοποίηση κινδύνων, επιλεκτική ανάγνωση της ιστορίας και παράλειψη αξιοποίησης της κατοχύρωσης της ΑΟΖ το 2011 επί ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Τέλος στα «ήρεμα νερά» – Ώρα για δράση, όχι αδράνεια

Ο Κώστας Τσουκαλάς της ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει πως η Τουρκία, με τα «θαλάσσια πάρκα» στο Αιγαίο, αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ενώ κλιμακώνει τις προκλήσεις. Καλεί σε ενεργητική στρατηγική, ισχυρή διπλωματία και σαφή όρια.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Αλλάζει η Παιδεία στην Ελλάδα;»

Αύριο, Κυριακή 23 Αυγούστου στις 20:00, κυκλοφορεί το νέο vidcast του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την Παιδεία στη σειρά «ΠΑΣΟΚ... αρα on sir», με τον Στ. Παραστατίδη να παρουσιάζει τις προτάσεις για ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: «Αν οι βουλευτές μας έκαναν ό,τι ο Μητσοτάκης, ο Πιερρακάκης θα ήταν υπουργός της δραχμής»

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ασκεί δριμεία κριτική στον Κυριάκο Πιερρακάκη για τη στάση του στην πρόωρη αποπληρωμή χρέους, κατηγορώντας τον για πολιτικό θράσος και υπενθυμίζοντας την υπεύθυνη στάση του κόμματος στη διάρκεια της κρίσης.
Μονή Αγίας Αικατερίνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ: Ζητούν παρέμβαση ΕΕ για τη Μονή Αγ. Αικατερίνης

Τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν από την ΕΕ να παρέμβει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στην Αίγυπτο στις 23 Αυγούστου, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Υπάρχει όριο στην ωφέλεια της πρόωρης αποπληρωμής χρέους

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναφέρει πως η πρόωρη αποπληρωμή χρέους έχει όρια ως προς το όφελος στην ανάπτυξη, ενώ υπενθυμίζει ότι η μείωση χρέους βασίζεται σε υπερπλεονάσματα και υψηλή φορολογία που πλήττει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.