ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
Ο υπουργός Νίκος Δένδιας μιλά σε επίσημη εκδήλωση στην Αθήνα.

Δένδιας: Υπογραφή ανανέωσης της ελληνογαλλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης

Ελλάδα και Γαλλία ενίσχυσαν τη στρατηγική τους συνεργασία στην άμυνα και ασφάλεια, με υπογραφή νέας συμφωνίας από Δένδια, Γεραπετρίτη, Βοτρέν και Haddad, παρουσία των Μητσοτάκη και Μακρόν, στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ και το Μαξίμου.

Η περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας και οι εξελίξεις ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Κατρίν Βοτρέν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε επί της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, καθώς και αντιπροσωπείες των δύο πλευρών. Η παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών υπογράμμισε τη σημασία της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας και η Γαλλίδα ομόλογός του συνόδευσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό συμβολισμό της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσία των κ.κ. Μητσοτάκη και Μακρόν υπέγραψε, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, την κ. Βοτρέν και τον υπουργό παρά τω υπουργώ Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Benjamin Haddad, την ανανέωση της συμφωνίας για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση στην Άμυνα και την Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Συμφωνίες για έρευνα, καινοτομία και εξοπλισμούς

Ο κ. Δένδιας παρέστη, επίσης, στην υπογραφή της Διακήρυξης Πρόθεσης Συνεργασίας στην Έρευνα και Ανάπτυξη στον τομέα της Άμυνας και της Καινοτομίας των Αμυντικών και Στρατιωτικών Τεχνολογιών και Συστημάτων. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), δρ Παντελής Τζωρτζάκης, και ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Καινοτομίας στην Έρευνα Γενικού Μηχανικού Εξοπλισμών, Nicolas Cordier-Lallouet.

Παράλληλα, υπεγράφη η Συμφωνία Πλαίσιο για την εν συνεχεία υποστήριξη των πυραύλων MICA IR/RF και η 1η Εκτελεστική Σύμβαση του 2026 μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας MBDA France. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας, και ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της MBDA France, Eric Béranger.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Ενδυναμώνουμε τις αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κ. Βοτρέν και συζήτησαν ενίσχυση των άριστων αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας, σε ένα περιβάλλον καθημερινών προκλήσεων ασφαλείας, πάνω στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο οι ελληνογαλλικές σχέσεις και η συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια

Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα στοχεύει στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας σε άμυνα, ασφάλεια και οικονομία, με έμφαση στη ναυτιλιακή ασφάλεια και την προστασία των νέων στο διαδίκτυο.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας από Ξάνθη: Οι Ένοπλες Δυνάμεις προστατεύουν την πατρίδα μας

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το στρατηγείο της ΑΣΔΙΘ στην Ξάνθη το Μεγάλο Σάββατο, ευχαριστώντας τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την προσφορά τους και ευχόμενος Καλή Ανάσταση σε αυτούς και τις οικογένειές τους.
Εμανουέλ Μακρόν εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημη επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα στις 24-25 Απριλίου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα στις 24 και 25 Απριλίου, σύμφωνα με το Ελιζέ. Αναμένεται να ανανεωθεί η Ελληνογαλλική Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας στην Άμυνα και Ασφάλεια.