ΓΔ: 2541.95 0.82% Τζίρος: 252.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:38:39
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κυβερνητική συνεδρίαση με στελέχη, σημαίες Ελλάδας και ΕΕ στο φόντο.

Οι Δυτικά Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Κόσ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την επίτροπο Διεύρυνσης, τονίζοντας ότι η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη αποτελεί κοινή προτεραιότητα, καθώς και την ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο στη διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Ευρωπαία επίτροπο Διεύρυνσης Marta Kos, σε μια συνάντηση που επικεντρώθηκε στην πορεία της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων και τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, αν και δεν έχει σημειωθεί η πρόοδος που θα επιθυμούσαν οι ευρωπαϊκές χώρες, διαφαίνεται νέα δυναμική. Επεσήμανε πως κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, εκφράζοντας ενδιαφέρον να ακούσει τις απόψεις της Ευρωπαίας επιτρόπου σχετικά με τα επόμενα βήματα της διαδικασίας και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει εποικοδομητικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δύο από τις υποψήφιες χώρες είναι άμεσοι γείτονες της Ελλάδας, επισημαίνοντας τους στενούς δεσμούς που διατηρεί η χώρα μας με όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Όπως σημείωσε, η Αθήνα έχει έντονο ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι προτεραιότητες Ελλάδας και Ε.Ε. συμπίπτουν πλήρως στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την πλευρά της, η Marta Kos χαρακτήρισε την Ελλάδα «πολύ σημαντικό εταίρο» στη διαδικασία της διεύρυνσης, ειδικά ενόψει της επικείμενης προεδρίας της χώρας στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζεται στην ελληνική συμβολή, καθώς δεν είναι εφικτή η επιτυχία της διαδικασίας χωρίς τη στήριξη της προεδρίας.

Νέα ώθηση στη διαδικασία διεύρυνσης

Η Ευρωπαία επίτροπος αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε, επισημαίνοντας ότι δημιουργήθηκε, μετά από σχεδόν 17 χρόνια, η ομάδα εργασίας για τη συνθήκη προσχώρησης του Μαυροβουνίου. Όπως είπε, πρόκειται για ένα πρώτο βήμα που καταδεικνύει τη δέσμευση τόσο των κρατών-μελών όσο και του ίδιου του Μαυροβουνίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Marta Kos υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβική γεωγραφική θέση, συνορεύοντας με πολλές υποψήφιες χώρες, και έχει διαδραματίσει ιστορικά καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης το 2003, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη διεύρυνση της Ε.Ε. στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μεγάλη μείωση μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά Αιγαίου

Ο πρωθυπουργός δήλωσε την ικανοποίησή του για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, υποσχέθηκε αναβάθμιση του λιμανιού στο Αγαθονήσι και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ειδικά κίνητρα για μικρά νησιά με στόχο την ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστρία: Η Ελλάδα πρότυπο μεταρρυθμίσεων και προστασίας συνόρων ΕΕ

Ο καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και τα κοινά συμφέροντα με την Αυστρία, αναφέροντας την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη.
Πανόραμα της Βιέννης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστρία: Η Ελλάδα πρότυπο επιτυχών μεταρρυθμίσεων, λέει ο Στόκερ

Ο Αυστριακός καγκελάριος συνεχάρη τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τις μεταρρυθμίσεις που έκαναν την Ελλάδα ανθεκτική οικονομία, τονίζοντας τα κοινά συμφέροντα, τη συνεργασία στον τουρισμό και τον ρόλο της χώρας στη μετανάστευση.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμπτωση απόψεων Ελλάδας-Πορτογαλίας σε μεταναστευτικό και Ορμούζ

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων πρέπει να συνδυάζεται με την καταπολέμηση διακινητών και αποτελεσματικές επιστροφές, ευχαριστώντας την Πορτογαλία και αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον Πορτογάλο ομόλογό του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει αύριο στις 12:00 τον Πορτογάλο ομόλογό του Λούις Μοντενέγκρο στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο και επίσημο γεύμα εργασίας των δύο ηγετών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντιμίρ Ζελένσκι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες. Επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας και τόνισε την ανάγκη να μην επεκταθούν οι συγκρούσεις, αναφερόμενος στο drone στη Λευκάδα.