ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κυβερνητική συνεδρίαση με στελέχη, σημαίες Ελλάδας και ΕΕ στο φόντο.

Οι Δυτικά Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Κόσ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την επίτροπο Διεύρυνσης, τονίζοντας ότι η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη αποτελεί κοινή προτεραιότητα, καθώς και την ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο στη διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Ευρωπαία επίτροπο Διεύρυνσης Marta Kos, σε μια συνάντηση που επικεντρώθηκε στην πορεία της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων και τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, αν και δεν έχει σημειωθεί η πρόοδος που θα επιθυμούσαν οι ευρωπαϊκές χώρες, διαφαίνεται νέα δυναμική. Επεσήμανε πως κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, εκφράζοντας ενδιαφέρον να ακούσει τις απόψεις της Ευρωπαίας επιτρόπου σχετικά με τα επόμενα βήματα της διαδικασίας και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει εποικοδομητικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δύο από τις υποψήφιες χώρες είναι άμεσοι γείτονες της Ελλάδας, επισημαίνοντας τους στενούς δεσμούς που διατηρεί η χώρα μας με όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Όπως σημείωσε, η Αθήνα έχει έντονο ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι προτεραιότητες Ελλάδας και Ε.Ε. συμπίπτουν πλήρως στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την πλευρά της, η Marta Kos χαρακτήρισε την Ελλάδα «πολύ σημαντικό εταίρο» στη διαδικασία της διεύρυνσης, ειδικά ενόψει της επικείμενης προεδρίας της χώρας στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζεται στην ελληνική συμβολή, καθώς δεν είναι εφικτή η επιτυχία της διαδικασίας χωρίς τη στήριξη της προεδρίας.

Νέα ώθηση στη διαδικασία διεύρυνσης

Η Ευρωπαία επίτροπος αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε, επισημαίνοντας ότι δημιουργήθηκε, μετά από σχεδόν 17 χρόνια, η ομάδα εργασίας για τη συνθήκη προσχώρησης του Μαυροβουνίου. Όπως είπε, πρόκειται για ένα πρώτο βήμα που καταδεικνύει τη δέσμευση τόσο των κρατών-μελών όσο και του ίδιου του Μαυροβουνίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Marta Kos υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβική γεωγραφική θέση, συνορεύοντας με πολλές υποψήφιες χώρες, και έχει διαδραματίσει ιστορικά καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης το 2003, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη διεύρυνση της Ε.Ε. στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντιμίρ Ζελένσκι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες. Επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας και τόνισε την ανάγκη να μην επεκταθούν οι συγκρούσεις, αναφερόμενος στο drone στη Λευκάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής και το νέο ΠΔΠ

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι 27 ηγέτες συζητούν για το νέο προϋπολογισμό 2028-2034, την παγκόσμια οικονομία, τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, παρουσία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες για Σύνοδο Κορυφής και κοινωνικό διάλογο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αύριο θα μιλήσει σε εκδήλωση για την «Εθνική Κοινωνική Συμφωνία της Ελλάδας» ως ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικού διαλόγου.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Σημαντικό ορόσημο η έξοδος της Ελλάδας από τη λίστα ανισορροπιών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση της Κομισιόν να αφαιρέσει την Ελλάδα από τις χώρες με μακροοικονομικές ανισορροπίες, κάνοντας λόγο για επιστροφή στην κανονικότητα.