ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Νικήτας Κακλαμάνης στη Βουλή

Κακλαμάνης: Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας-Εσθονίας με αξιοποίηση δυναμικής

Ο Νικήτας Κακλαμάνης υπογράμμισε τις φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις Ελλάδας-Εσθονίας και τη σημασία ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου, κατά τη συνάντησή του με την Εσθονή πρέσβη, εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου της Εσθονίας.

Η Ελλάδα και η Εσθονία διατηρούν στενούς δεσμούς συνεργασίας ως σύμμαχοι και εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, κατά τη συνάντησή του με την πρέσβη της Δημοκρατίας της Εσθονίας, Karin Rannu.

Ο κ. Κακλαμάνης υποδέχθηκε την Εσθονή πρέσβη στο ελληνικό Κοινοβούλιο λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Δημοκρατίας της Εσθονίας, Alar Karis, στην Αθήνα. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τη βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, «η Ελλάδα και η Εσθονία απολαμβάνουν φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις ως σύμμαχοι και εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη βορειοατλαντική οικογένεια. 

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την υπάρχουσα δυναμική και να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πολιτικό μας διάλογο, ιδίως μέσω των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας, προκειμένου να συντονίσουμε αποτελεσματικά τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των πρωτοφανών προκλήσεων που αντιμετωπίζει όχι μόνο η γειτονιά μας, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος».

Επιπλέον, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στη συμβολή της Εσθονίας στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Εσθονίας στον τομέα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, το οποίο υπογράφηκε το 2021. 

Όπως σημείωσε, η εμπειρία της Εσθονίας αποτελεί πολύτιμο παράδειγμα για την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των νέων τεχνολογιών.

Από την πλευρά της, η πρέσβης Karin Rannu επεσήμανε ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και υπογράμμισε τη στενή συνεργασία των Κοινοβουλίων τους, τόσο μέσω των Ομάδων Φιλίας όσο και μέσω κοινοβουλευτικών επιτροπών που ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Δημοκρατίας της Εσθονίας, Alar Karis, καθώς και το γεύμα εργασίας που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Βουλής την προσεχή Δευτέρα, 20 Απριλίου.

Στη συνάντηση παρέστη και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνος Οικονομίδης, πρέσβης ε.τ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Καμία αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από την Ελλάδα

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, απαντώντας στον Κυριάκο Βελόπουλο, και υπερασπίστηκε την ενεργειακή και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλή: Σε κύρωση η συμφωνία για τη ΝΑΤΟϊκή αντιβαλλιστική άμυνα

Στη Βουλή κατατέθηκαν προς κύρωση δύο συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και τη Γερμανία. Τα νομοσχέδια αναμένεται να συζητηθούν και να ψηφιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφωνα κύρωσε η Βουλή ευρωπαϊκή απόφαση για γυναίκες ευρωβουλευτές

Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η τροποποίηση της εκλογής ευρωβουλευτών, που επιτρέπει σε έγκυες ή λεχωΐδες γυναίκες να ψηφίζουν μέσω πληρεξούσιου. Θετική η στάση των κομμάτων, τονίζει ο υπ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίαση Χατζηβασιλείου για προτεραιότητες Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου παρουσίασε το όραμα της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, τονίζοντας πως αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα να επιβεβαιώσει το ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και να προωθήσει εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε από την Ποντγκόριτσα τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, με έμφαση στην άμυνα, τη σταθερότητα και την καινοτομία.