ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κυβερνητική συνεδρίαση με στελέχη, σημαίες Ελλάδας και ΕΕ στο φόντο.

Κυρ. Μητσοτάκης συνυπογράφει τη δήλωση για άμεση λήξη του πολέμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπέγραψε κοινή δήλωση με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Καναδό πρωθυπουργό, ζητώντας άμεσο και διαρκή τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ χαιρετίζουν τη νέα κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προστέθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες και τον πρωθυπουργό του Καναδά που με κοινή δήλωσή τους ζητούν τον «γρήγορο» και «διαρκή» τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή μέσω της διπλωματίας.

Σύμφωνα με τη δήλωση, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και του Καναδά, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαιρετίζουν την κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων που συνήφθη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Οι ηγέτες εκφράζουν ευχαριστίες προς το Πακιστάν και όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους για τη συμβολή τους στη διευκόλυνση αυτής της σημαντικής συμφωνίας, επισημαίνοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση: «Ο στόχος πρέπει τώρα να είναι η διαπραγμάτευση ενός γρήγορου και διαρκούς τερματισμού του πολέμου εντός των επόμενων ημερών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διπλωματικών μέσων. Ενθαρρύνουμε ένθερμα την ταχεία πρόοδο προς μια ουσιαστική διαπραγματευτική διευθέτηση. Αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού του Ιράν και τη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή. Μπορεί να αποτρέψει μια σοβαρή παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Υποστηρίζουμε αυτές τις διπλωματικές προσπάθειες. Για τον σκοπό αυτό, βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εταίρους».

Οι υπογράφοντες καλούν όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν την κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, ενώ τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις τους θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρότυπο σταθερότητας η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, μετά την άτυπη τριμερή με ηγέτες Κύπρου και Αιγύπτου στο Ελ Αλαμέιν, ότι η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης τριμερούς Συνόδου και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της ιστορίας του τόπου.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα Ευρώπης με Μέση Ανατολή

Η Ελλάδα έχει χτίσει ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με χώρες της Β. Αφρικής, Μ. Ανατολής και του Κόλπου, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής. Αυτά τα στρατηγικά ανοίγματα ενισχύουν τη χώρα γεωπολιτικά, αμυντικά και οικονομικά.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρέπει η μείωση πετρελαίου να φανεί σε βενζίνη και Diesel

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, τόνισε τη σημασία διπλωματικών λύσεων και επανέλαβε τη δέσμευση ώστε η μείωση των τιμών πετρελαίου να φανεί στις αντλίες. Τόνισε τη σημασία διαφύλαξης βασικών ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής και το νέο ΠΔΠ

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι 27 ηγέτες συζητούν για το νέο προϋπολογισμό 2028-2034, την παγκόσμια οικονομία, τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, παρουσία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα παρούσα σε όλα τα διπλωματικά μέτωπα στη Μ. Ανατολή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην παγκόσμια οικονομία. Τόνισε την αναβάθμιση της ελληνικής διπλωματίας και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ, καθώς και τον ρόλο των τιμών καυσίμων στον πληθωρισμό.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή δήλωση ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας για τη μετανάστευση

Στο Europe Gulf Forum, οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας τόνισαν την ανάγκη αποφυγής μεταναστευτικής κρίσης όπως το 2015, συμφωνώντας στη συνέχιση συζητήσεων σε τέσσερις βασικούς άξονες εργασίας.