ΓΔ: 2252.09 5.01% Τζίρος: 176.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:21:41
Συνέντευξη για εργασία
Φωτο: Shutterstock

Επιμελητήριο: Υποχρεωτικοί έλεγχοι ασφαλείας σε παλαιά κτίρια

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) προωθεί υποχρεωτικούς ελέγχους σε παλαιά κτίρια, με έμφαση σε εξώστες και προσόψεις, μετά τα πρόσφατα περιστατικά καταρρεύσεων και το δυστύχημα στην Κόρινθο.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και την προστασία της περιουσίας, μετά τα πρόσφατα περιστατικά καταρρεύσεων εξωστών και στοιχείων όψεων σε παλαιά κτίρια, με πιο πρόσφατο το δυστύχημα στην Κόρινθο.

 Στόχος είναι η μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ζωής των πολιτών, των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων, αλλά και του δημοσίου συμφέροντος.

 Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ και αποφασίστηκε η ανάληψη δράσεων τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και στην Περιφέρεια, σε συνεργασία με τα περιφερειακά τμήματα του Επιμελητηρίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση δράση, επισημαίνοντας ότι η χώρα διαθέτει γερασμένο κτιριακό απόθεμα.

 Όπως ανέφερε, «όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι η χώρα διαθέτει γερασμένο κτιριακό απόθεμα και ότι αυτό σημαίνει απαραιτήτως δράση για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών - αλλά και της περιουσίας τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και τα νεότερα ακίνητα παρουσιάζουν υψηλή αντοχή χάρη στην επιστημονική γνώση και την ευσυνειδησία των Ελλήνων μηχανικών, τα παλαιότερα κτίρια χρειάζονται τακτικό έλεγχο.

 Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα στοιχεία που βρίσκονται σε επαφή με δημόσιους ή κοινόχρηστους χώρους, όπως προσόψεις, εξώστες, μπαλκόνια και διακοσμητικά στοιχεία, καθώς η φθορά του χρόνου και η έλλειψη κουλτούρας συντήρησης αυξάνουν τον κίνδυνο αστοχιών.

Το ΤΕΕ προτείνει την καθιέρωση υποχρεωτικών ελέγχων για όλα τα κτίρια συγκεκριμένης παλαιότητας και άνω, με έμφαση στις προσόψεις και τους εξώστες. 

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους μηχανικούς μέσω Μητρώου Μηχανικών και θα συνδέονται με τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΤΕΕ, όπως η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, καθώς και με τους ήδη υπάρχοντες ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως οι Ελεγκτές Δόμησης. 

Παράλληλα, προτείνεται να ενταχθούν στους ελέγχους και οι μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, με ταξινόμηση ανάλογα με την παλαιότητα και το επίπεδο κινδύνου.

Όπως τόνισε ο κ. Στασινός, «η καθιέρωση υποχρεωτικών περιοδικών ελέγχων σε όλα τα κτίρια είναι ο μόνος δρόμος που θα βοηθήσει έμπρακτα να μειωθούν ατυχήματα και δυστυχήματα». 

Η εφαρμογή αυτής της πρακτικής, πρόσθεσε, θα ενισχύσει την ασφάλεια των πολιτών, θα αυξήσει την αξία των ακινήτων και θα συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας συντήρησης. 

«Το ΤΕΕ είναι εδώ για να συμβάλει με λύσεις στις ανάγκες των Ελλήνων και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες της Πολιτείας», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παλιό τρένο σε ράγες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αναλαμβάνει τη μελέτη για επαναλειτουργία του Οδοντωτού

Το ΤΕΕ θα εκπονήσει μελέτη για την επαναλειτουργία της γραμμής Οδοντωτού, έπειτα από σύσκεψη με το υπουργείο Υποδομών, τη Δυτική Ελλάδα, τον ΟΣΕ και τοπικούς φορείς. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια.
Γιώργος Στασινός ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στασινός: Να αποσυρθεί η διάταξη για τα τοπογραφικά ακινήτων

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ ζητά την απόσυρση διάταξης που καταργεί την υποβολή τοπογραφικού στις μεταβιβάσεις ακινήτων εντός σχεδίου, θεωρώντας ότι απειλεί την ασφάλεια δικαίου και την ψηφιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων.
Καινοτομία και τεχνολογία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΕΕ: Αξιολόγηση τεχνικού έργου από θετικούς επιστήμονες και μηχανικούς

Το ΤΕΕ εκφράζει εκ νέου τη σαφή αντίθεσή του στην πιστοποίηση νομικών ως συμβούλων ευρεσιτεχνίας χωρίς τεχνικό υπόβαθρο, τονίζοντας ότι μόνο μηχανικοί και θετικοί επιστήμονες διαθέτουν την εξειδίκευση για σύνθετα τεχνικά θέματα καινοτομίας.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογίες για πολιτική προστασία ΤΕΕ, αγροτική χρηματοδότηση και ψηφιακά βιβλία

Κατατέθηκε τροπολογία στο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, με ρυθμίσεις για το ΤΕΕ στη διαχείριση δράσεων, παράταση διευκολύνσεων για αγρότες και παράταση προθεσμίας για υποβολή ψηφιακών διδακτικών βιβλίων.