Την άρση της βουλευτικής ασυλίας έντεκα εν ενεργεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται σε δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εισηγήθηκαν ομόφωνα τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δεοντολογίας.
Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, εξηγήσεις με φυσική παρουσία παρείχαν ο Κώστας Τσιάρας και ο Νότης Μηταράκης, ενώ οι υπόλοιποι κατέθεσαν γραπτά υπομνήματα. Όλοι ζήτησαν την άρση της ασυλίας τους, δηλώνοντας ότι επιθυμούν «να λάμψει η αλήθεια».
Στο υπόμνημά του, ο βουλευτής Σερρών Κ. Καραμανλής αναφέρει ότι το ζήτημα αφορά απόρριψη αιτήσεων 37 βιοκαλλιεργητών για τυπικό λόγο και ότι η καταβολή έγινε μετά από νόμιμη διαδικασία ιεραρχικής προσφυγής. Τονίζει πως όσα του αποδίδονται είναι αβάσιμα και ζητά την άρση της ασυλίας του για να αποδείξει την αθωότητά του.
Η βουλευτής Τρικάλων Κατερίνα Παπακώστα σημειώνει ότι μετέφερε εύλογο και νόμιμο αίτημα, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος δεν έλαβε τελικά το επίμαχο κονδύλι. Δηλώνει ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές.
Ο βουλευτής Τρικάλων Κ. Σκρέκας αναφέρει πως η υπόθεση αφορά αποκατάσταση πραγματικής αγροτικής εκμετάλλευσης και ότι δεν συντρέχει κανένα στοιχείο αξιόποινης πράξης. Ζητά επίσης την άρση της ασυλίας του.
Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δ. Βαρτζόπουλος υπογραμμίζει ότι «από την απλή ανάγνωση του γραπτού μηνύματος, που απέστειλα, γίνεται σαφές, ότι διατυπώνω απλώς ένα ερώτημα, που δεν αντίκειται στον πυρήνα των καθηκόντων του βουλευτή». Προσθέτει ότι η υπόθεση δεν αφορά παράνομη πράξη που ζημίωσε τον προϋπολογισμό.
Ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης δηλώνει ότι «όλες μου οι ενέργειες έγιναν στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων» και ζητά την άρση της ασυλίας του.
Ο βουλευτής Πέλλας Βασίλειος Βασιλειάδης αναφέρει ότι «το αίτημα που εμμέσως αποδίδεται σε εμένα αφορούσε, έναν κτηνοτρόφο, για τον οποίο συζητείτο μεταξύ των συνομιλούντων το ενδεχόμενο χορήγησης παράτασης σε επικείμενο έλεγχο. Ωστόσο, ο έλεγχος διενεργήθηκε κανονικά». Ζητά και εκείνος την άρση της ασυλίας του.
Ο βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης επισημαίνει ότι οι αναφορές σχετίζονται μόνο με την επίσπευση πληρωμής νόμιμων και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων αγρότισσας. Ζητά την άρση της ασυλίας του, ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως η υπόθεση.
Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρος δηλώνει ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ υπέρ νόμιμου αιτήματος νέων κτηνοτρόφων και τονίζει: «Ουδέν ποινικό αδίκημα διέπραξα». Αιτείται την αποδοχή της άρσης ασυλίας του.
Τέλος, ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέρει πως ουδέποτε υπέδειξε ή παρακίνησε οποιονδήποτε σε αξιόποινη πράξη. Όπως σημειώνει, όταν πληροφορήθηκε συνομιλίες συνεργάτη του που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν υπόνοιες, διέκοψε άμεσα τη συνεργασία. Ζητά να εξεταστεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη, «με μοναδικό γνώμονα την αλήθεια και την εφαρμογή του νόμου».