ΓΔ: 2608.44 -0.59% Τζίρος: 320.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
Φώτο: ΥΠΕΝ

Παπασταύρου: Ο Κάθετος Διάδρομος κλειδί για ανάπτυξη και ενεργειακή ασφάλεια

Ο Υπουργός ΠΕΝ, Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε τη σημασία των ενεργειακών διαδρόμων στη ΝΑ Ευρώπη και την ανάγκη για αξιόπιστη, ασφαλή ενέργεια σε συζήτηση του Economist στη Ρουμανία, με διεθνείς εκπροσώπους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το ζήτημα των ενεργειακών διαδρόμων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η στρατηγική σημασία της περιοχής για την ενεργειακή ασφάλεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης της Ρουμανικής Κυβέρνησης που διοργάνωσε το Economist με θέμα «Το Επόμενο Άλμα Προς τα Εμπρός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο Υπουργός συμμετείχε σε πάνελ μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Bogdan-Gruia Ivan, και την αναπληρώτρια Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Teodora Georgieva-Mileva. 

Προηγήθηκαν τοποθετήσεις των Αμερικανών Πρέσβεων στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, κ.κ. Kimberly Guilfoyle και Darryl Nirenberg, καθώς και του CEO της AKTOR και της Atlantic SEE LNG Trade, Αλέξανδρου Εξάρχου, ο οποίος εκπροσώπησε τον ιδιωτικό τομέα.

«Ένα βασικό συμπέρασμα που αναδείχθηκε μέχρι τώρα στη συζήτηση από τους αξιότιμους πρέσβεις των ΗΠΑ, αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα στο Χιούστον, όπου είχα την τιμή να συμμετάσχω, είναι ότι η ενέργεια είναι ασφάλεια. Η ενέργεια είναι σταθερότητα.

 Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι η ενέργεια είναι ζωή. Χωρίς αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά. Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Οι οικονομίες δεν μπορούν να αναπτυχθούν. 

Οι βιομηχανίες δεν μπορούν να γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικές. Οι κοινωνίες δεν μπορούν να ευημερήσουν. Κατά συνέπεια, τα κράτη δεν μπορούν να παραμείνουν ανθεκτικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα», τόνισε ο κ. Παπασταύρου, επισημαίνοντας ότι αυτό που έμαθε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια «με τον δύσκολο τρόπο, είναι ότι ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί φθηνή αν δεν είναι ασφαλής».

Ο Υπουργός υπογράμμισε πως «κάθε χώρα αλλά και συνολικά η περιοχή πρέπει να εστιάσει στη διαφοροποίηση πηγών, διαδρομών και τεχνολογιών». Όπως σημείωσε, «αυτό που χρειαζόμαστε είναι ασφαλής, αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν εξαρτάται κανείς από χώρες που χρησιμοποιούν την ενέργεια ως μέσο πίεσης». 

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια ρεαλιστική ενεργειακή στρατηγική και έχει διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα.

Εξηγώντας τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας, ο κ. Παπασταύρου δήλωσε: «Ο Κάθετος Διάδρομος δεν είναι μόνο ένα δίκτυο αγωγών. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Είναι αρτηρία ανάπτυξης. Αρτηρία σταθερότητας. Αρτηρία ευημερίας. Αρτηρία ελευθερίας.

 Γιατί μετασχηματίζει την περιοχή, ενισχύει τη διασυνδεσιμότητα και δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας που δεν επιτρέπουν επιστροφή στο παρελθόν». 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει να επεκταθεί ο Διάδρομος προς τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβάνοντας τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός τόνισε πως πρόκειται για έργο που αλλάζει τα δεδομένα: «Σε συνδυασμό με ασφαλή και προσιτή ενέργεια από τις ΗΠΑ, μπορεί να φέρει ειρήνη και ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Και όπως είπα και στην αρχή, η ενέργεια είναι ζωή. Η ασφαλής ενέργεια είναι ισχύς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Ιστορικής σημασίας η παγκόσμια αναγνώριση του Ολύμπου

Στην εθνική σημασία που έχει για τη χώρα μας η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO να εγγράψει την «Ευρύτερη Περιοχή του Ολύμπου» στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Λογαριασμός ρεύματος-ρεύμα-τιμολόγιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πηγή ανησυχίας και οι τιμές ρεύματος, στο τραπέζι επιδότηση στους λογαριασμούς

«Πονοκέφαλος» και οι τιμές της χονδρικής ρεύματος, αύξηση πάνω από 20% σε σχέση με τον Ιούνιο. Στο τραπέζι η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος το Σεπτέμβρη. Οριστικές αποφάσεις ύστερα από τις ανακοινώσεις των παρόχων ρεύματος για τον Αύγουστο.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ρεύματος ετοιμάζεται να βάλει το ΥΠΕΝ

Στόχος η αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού». Τι προβλέπει το νέο σύστημα debt flagging και πώς θα λειτουργούν οι ηλεκτρονικές σημάνσεις. Εξετάζεται και η αναδρομική εφαρμογή.
Σταθμός αποθήκευσης ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ: Στόχος για 6,8 GW από αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες ως το 2030

Η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών ρεύματος. Η ισχύς τους φτάνει σήμερα τα 630 MW και αναμένεται να αγγίξει το 1 GW στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια και εκτιμήσεις μελετών.