ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Είσοδος Συμβουλίου της Επικρατείας
Η κεντρική είσοδος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου στην Ελλάδα.

Το ΣτΕ απαιτεί από το Υπ. Παιδείας άμεση διδασκαλία εναλλακτικών Θρησκευτικών

Το ΣτΕ ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διδασκαλία εναλλακτικών Θρησκευτικών σε γυμνάσια και λύκεια, αναθέτοντας το μάθημα σε κατάλληλους εκπαιδευτικούς από το φετινό σχολικό έτος.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η διδασκαλία του εναλλακτικού μαθήματος των Θρησκευτικών για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που το επιθυμούν.

Η 7μελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με δύο αποφάσεις της, καλεί το υπουργείο να εκδώσει τις απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις για την ανάθεση της διδασκαλίας του εναλλακτικού μαθήματος σε εκπαιδευτικούς κατάλληλου κλάδου και ειδικότητας, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διδασκαλία του από το τρέχον σχολικό έτος και στο εξής.

Το ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Μακρή και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Οδυσσέα Σπαχή, έκρινε ότι «είναι παράνομη η παράλειψη της διοικήσεως να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη υλοποίηση διδασκαλίας μαθήματος εναλλακτικού προς τα θρησκευτικά σε όσους μαθητές το επιθυμούν».

Παράλληλα, το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση στο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας «να συμμορφωθεί και να προβεί από το τρέχον σχολικό έτος (2025-2026) και τα εφεξής σχολικά έτη, σε όλες οφειλόμενες νόμιμες ενέργειες και, ειδικότερα, στην έκδοση όλων των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων για τη ρύθμιση των σχετικών ζητημάτων που αφορούν την ανάθεση της διδασκαλίας του εναλλακτικού μαθήματος προς το μάθημα των Θρησκευτικών σε εκπαιδευτικούς κατάλληλου κλάδου και ειδικότητας». Το Δικαστήριο επισημαίνει επίσης την ανάγκη ένταξης του μαθήματος στο αναλυτικό-ωρολόγιο πρόγραμμα και αξιοποίησης ψηφιακών συστημάτων για την αποτελεσματική διδασκαλία του.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε αποφανθεί ήδη από το 2019 πως το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να οργανώσει εναλλακτικό μάθημα για όσους απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά, με προθεσμία προετοιμασίας έως τη λήξη του σχολικού έτους 2022-2023, ώστε να ξεκινήσει η διδασκαλία του το 2023-2024.

Το 2025, το ΣτΕ, με τις αποφάσεις 2417 και 2418/2025, έκανε δεκτές αιτήσεις ακύρωσης γονέων και μαθητριών για την παράλειψη του Υπουργείου Παιδείας να εξασφαλίσει το εναλλακτικό μάθημα, το οποίο όφειλε να έχει οργανώσει ήδη από το σχολικό έτος 2023-2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδεια σχολική τάξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανεβαίνουν στην πλατφόρμα Φροντιστηρίου τα διαγωνίσματα προσομοίωσης

Από σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, το υπουργείο Παιδείας αναρτά στην πλατφόρμα lms.digitalschool.gov.gr διαγωνίσματα προσομοίωσης για Πανελλαδικές, με άμεση και δωρεάν πρόσβαση για τα ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Ειδικά Λύκεια.
Λογότυπο Microsoft κτήριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία υπ.Παιδείας και Microsoft για Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Microsoft για την ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ψηφιακό Φροντιστήριο και τη δημιουργία δωρεάν ψηφιακού βοηθού για τις ξένες γλώσσες των πανελλαδικών.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η 111η Σύνοδος Πρυτάνεων παρουσία της υπουργού Παιδείας

Η 111η Σύνοδος Πρυτάνεων, υπό το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, επικεντρώθηκε σε υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Η υπουργός Παιδείας τόνισε τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ και τη σημασία εξωστρέφειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Ψηφιακό Φροντιστήριο με τεχνητή νοημοσύνη για Λύκειο

Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε την επέκταση του Ψηφιακού Φροντιστηρίου με ζωντανά μαθήματα και εξατομικευμένες ασκήσεις μέσω τεχνητής νοημοσύνης για μαθητές.
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Η ιστορία του Ελληνισμού είναι θεμέλιο ευθύνης και ελευθερίας

Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε πως η γνώση της ιστορίας είναι απαραίτητη για υπευθυνότητα και ωριμότητα. Στην επέτειο του αγώνα της Κύπρου, υπογράμμισε τη σημασία της προσπάθειας και της πίστης στους στόχους.