ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
Συνεδρίαση στην αίθουσα του κοινοβουλίου με αξιωματούχους και κοινό παρόντες.

Γερουλάνος: Ζητάμε ενημέρωση για Patriot, ψηφίζουμε μέτρα κατά κερδοσκοπίας

Ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τα γεγονότα με την ελληνική συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία και εξέφρασε ανησυχία για την εμπλοκή της Ελλάδας στη σύρραξη, ενώ άσκησε κριτική στις κυβερνητικές καθυστερήσεις κατά της ακρίβειας.

Ο Παύλος Γερουλάνος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε πλήρη ενημέρωση για το περιστατικό με την ελληνική συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις για την ανάσχεση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας» στην Ολομέλεια.

Αναφερόμενος στη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια σχετικά με την κατάρριψη ιρανικών πυραύλων από την ελληνική συστοιχία Patriot, ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι ο υπουργός «μας λέει ότι η ελληνική συστοιχία αποδεικνύει πόσο αξιόμαχη είναι και τι εμπειρία έχει αποκτήσει τόσο καιρό». Ωστόσο, πρόσθεσε πως η αναφορά του υπουργού ότι η συστοιχία «προστατεύει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων πολιτών και των Ευρωπαίων πολιτών» εμπλέκει εμμέσως τη χώρα σε πολεμική σύρραξη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διερωτήθηκε αν «η Ελλάδα προστατεύει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων πολιτών συμμετέχοντας σ' έναν πόλεμο που εκτοξεύει το κόστος ζωής» ή αν «το επίπεδο ζωής προστατεύεται με τη συμμετοχή μας στην ειρηνευτική προσπάθεια». Επανέλαβε ότι το κόμμα του ζητά «μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για το τι συνέβη και θα επανέλθουμε».

Κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια

Αναφορικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θυμήθηκε την αθέμιτη κερδοφορία μετά από 7 χρόνια διακυβέρνησης». Επισήμανε ότι «όταν μιλάμε για την ακρίβεια στην κυβέρνηση, φοβάμαι ότι μιλάμε σε τοίχο» και πρόσθεσε πως «όταν εμείς σας φέρναμε προτάσεις, μας κατηγορούσατε ως λαϊκιστές μέτρων. Τώρα έρχεστε και παίρνετε τα μισά. Μήπως να μας ακούτε πιο συχνά;».

Παρότι δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τα μέτρα «γιατί κάθε ευρώ που γλιτώνει ο πολίτης είναι μια επένδυση στο μέλλον», προειδοποίησε ότι «η φτωχοποίηση της ελληνικής οικογένειας συνεχίζεται κάθε μέρα» και ότι «σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους, συνειδητοποιούμε πόσο φτωχότερη έχει γίνει η κοινωνία από αυτή την κυβέρνηση».

Η φτωχοποίηση και το κοινωνικό κράτος

Ο κ. Γερουλάνος τόνισε πως «η ακρίβεια είναι μόνο ένα μέρος της φτωχοποίησης του ελληνικού νοικοκυριού», καθώς «η φτωχοποίηση είναι μια ύπουλη διαδικασία που ξεκινά όταν οι τιμές ανεβαίνουν γρηγορότερα από τους μισθούς». Επεσήμανε ότι αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από τη μετατροπή των δικαιωμάτων σε «Θέλω» και των «Θέλω» σε ανάγκες, φέρνοντας ως παραδείγματα την Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό, τομείς στους οποίους πολλοί πολίτες δεν έχουν πλέον πρόσβαση λόγω χαμηλών εισοδημάτων.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίζεται στην οικονομία, αλλά περιλαμβάνει και «λύσεις για το κοινωνικό κράτος, το οποίο δεν το βλέπουμε ως αγαθοεργία αλλά ως επένδυση στις δυνατότητες του Έλληνα και στις δομές του κράτους».

Αναφορά στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στην παράδοση της βουλευτικής έδρας από τον διαγραφέντα Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του «σπάνια κίνηση πολιτικής ευθύνης». Όπως είπε, «σε μια χώρα που νομίζουμε ότι παντρευόμαστε την καρέκλα, είναι μάθημα προς όλους μας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «αυτό δεν είναι το οριστικό αντίο του Οδυσσέα από την πολιτική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύση Ελευθερίας: Ενημέρωση στη Βουλή για τους Patriot ζητά ο Καζαμίας

Ο Αλ. Καζαμίας ζήτησε από την κυβέρνηση ενημέρωση της Βουλής για εκτόξευση δυο πυραύλων Patriot από την ελληνική συστοιχία στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας ότι η Πλεύση Ελευθερίας προειδοποίησε για κινδύνους ανάμειξης στη Μ. Ανατολή.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Ρήτρα απολιγνιτοποίησης στη Βουλή για Δυτική Μακεδονία

Ο Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τροπολογία για Οριζόντια Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης, που διασφαλίζει προτεραιότητα στις ανάγκες των περιοχών Δίκαιης Μετάβασης σε νόμους και προγράμματα, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα φορέων.
Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση των ελεγκτικών εξουσιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού με νέο νομοσχέδιο

Τρεις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του υπ. Ανάπτυξης ενισχύουν τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με αυστηρότερους ελέγχους και πιο απλές διαδικασίες επιβολής προστίμων, τόνισαν οι εκπρόσωποί της στη Βουλή.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλαφόν 60% στις καταναλωτικές πιστώσεις, το χαμηλότερο στην ΕΕ

Θετικά υποδέχθηκαν εξωκοινοβουλευτικοί το νομοσχέδιο για προστασία καταναλωτών σε συμβάσεις πίστωσης, με οροφή 60% στο συνολικό κόστος, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης. Η πλειοψηφία της επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου το ενέκρινε.