ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο

Μητσοτάκης: Θέλουμε τον απόδημο ελληνισμό ενεργό στη διαμόρφωση εξελίξεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του τόνισε τη σημασία του ρόλου της Ελλάδας διεθνώς, τις σχέσεις με την Αυστραλία και τον απόδημο ελληνισμό, ενώ υπογράμμισε πως η αναβληθείσα επίσκεψή του θα επαναπρογραμματιστεί σύντομα.

Σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε τη διεθνή συγκυρία, τον ρόλο της Ελλάδας, τις σχέσεις με την Αυστραλία και τη σημασία της επιστολικής ψήφου για τον απόδημο ελληνισμό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Αυστραλία λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Όπως σημείωσε, «η απόφασή μου να αναβάλλω αυτή την επίσκεψη δεν ήταν καθόλου εύκολη», υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη δεν ματαιώνεται αλλά θα επαναπρογραμματιστεί σύντομα, σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα και την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Εξέφρασε επίσης τη βαθιά του εκτίμηση για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, τονίζοντας ότι αποτελεί «ένα ζωντανό κομμάτι του παγκόσμιου Ελληνισμού».

Η επιστολική ψήφος και η συμμετοχή του απόδημου Ελληνισμού

Αναφερόμενος στην επιστολική ψήφο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως στόχος είναι να συμμετέχει ενεργά ο Ελληνισμός της Αυστραλίας και συνολικά ο παγκόσμιος Ελληνισμός στις εξελίξεις της μητέρας πατρίδας. Επισήμανε ότι η δυνατότητα ψήφου μέσω επιστολής αποτελεί άλμα πολιτικής ισότητας για τους Έλληνες του εξωτερικού και σημαντική κατάκτηση για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ρύθμιση εγκρίθηκε με 201 ψήφους, επισημαίνοντας τη σημασία της ευρείας συμμετοχής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία εκλογικής περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού, η οποία θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, ενώ τόνισε ότι η διαδικασία της επιστολικής ψήφου είναι ασφαλής και δοκιμασμένη.

Η διεθνής κρίση και ο ρόλος της Ελλάδας

Ενόψει της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Κύπρου, αποστέλλοντας φρεγάτες και μαχητικά F-16 για την προστασία της. Όπως ανέφερε, η κίνηση αυτή είχε στρατηγική σημασία για τον παγκόσμιο Ελληνισμό και ανέδειξε την ανάγκη ευρωπαϊκής κινητοποίησης για την προστασία ευρωπαϊκού εδάφους.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κρίση στον Κόλπο έχει ήδη επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και στις τιμές των καυσίμων, υπογραμμίζοντας τη σημασία λήψης μέτρων για την προστασία των κοινωνιών.

Επενδύσεις, φορολογία και διμερείς σχέσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των επενδύσεων, καθώς και στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόνισε ότι η στρατηγική για τον οικουμενικό Ελληνισμό περιλαμβάνει και την απόκτηση ιθαγένειας, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικές τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αυστραλίας.

Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά συμφωνήσει με την Αυστραλία για τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, με μικρές εκκρεμότητες σε ζητήματα ναυτιλίας, και ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Κοινωνικές πολιτικές και προοπτικές

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της Ελλάδας να απαγορεύσει την πρόσβαση των παιδιών στα social media, σε αντίστοιχη κατεύθυνση με την Αυστραλία, και επισήμανε τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα για αυστραλιανά κεφάλαια.

Όσον αφορά την αναβληθείσα επίσκεψη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, εκφράζοντας τη λύπη του που δεν θα παραστεί στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει την ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας και να βιώσει ξανά τον δυναμισμό της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Διαχρονική στρατηγική σχέση με την ομογένεια Αυστραλίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της εφημερίδας «Ελληνικός Κήρυκας», απευθύνθηκε στους Έλληνες της Αυστραλίας, τονίζοντας τη στρατηγική και διαχρονική σχέση με τη διασπορά και παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως χώρα που αλλάζει δυναμικά.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τα νέα μέτρα ανά κατηγορία – Δέσμευση για πρόοδο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του, μίλησε για «συμφωνία προόδου και ευημερίας», παρουσιάζοντας επιγραμματικά νέα μέτρα για δημόσιους υπαλλήλους, όπως επίδομα Χριστουγέννων και αυξήσεις μισθών.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θέλω να οδηγήσω τη χώρα στη νέα εποχή προόδου κι ευημερίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, ανέφερε ότι πριν 8 χρόνια υπέγραψε «συμφωνία αλήθειας» και τήρησε τις δεσμεύσεις του. Δήλωσε έτοιμος για «Συμφωνία Προόδου και Ευημερίας» για τη νέα εποχή της Ελλάδας.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος είναι όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική απασχόληση και ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Από το 2027, 282.000 παιδιά 5-14 ετών θα έχουν δωρεάν οδοντιατρικούς ελέγχους.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

90ή ΔΕΘ: Επτά δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος, με γεώτρηση το 2027 μετά από 40 χρόνια. Ανακοίνωσε ενίσχυση για τη νέα Τούμπα με εργασίες από το καλοκαίρι του 2027 και παρέδωσε 34 νέα μουσεία και 200 αρχαιολογικούς χώρους.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεύρυνση ενίσχυσης 400€ για όλους τους συνταξιούχους άνω των 65

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι πολίτες νιώθουν πιο ασφαλείς, παρότι οι απειλές παραμένουν, και υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και της δίκαιης ανάπτυξης που να αγγίζει κάθε κοινωνικό στρώμα.