ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης, με σημαίες στο φόντο.

Μητσοτάκης: Θέλουμε τον απόδημο ελληνισμό ενεργό στη διαμόρφωση εξελίξεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του τόνισε τη σημασία του ρόλου της Ελλάδας διεθνώς, τις σχέσεις με την Αυστραλία και τον απόδημο ελληνισμό, ενώ υπογράμμισε πως η αναβληθείσα επίσκεψή του θα επαναπρογραμματιστεί σύντομα.

Σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε τη διεθνή συγκυρία, τον ρόλο της Ελλάδας, τις σχέσεις με την Αυστραλία και τη σημασία της επιστολικής ψήφου για τον απόδημο ελληνισμό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Αυστραλία λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Όπως σημείωσε, «η απόφασή μου να αναβάλλω αυτή την επίσκεψη δεν ήταν καθόλου εύκολη», υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη δεν ματαιώνεται αλλά θα επαναπρογραμματιστεί σύντομα, σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα και την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Εξέφρασε επίσης τη βαθιά του εκτίμηση για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, τονίζοντας ότι αποτελεί «ένα ζωντανό κομμάτι του παγκόσμιου Ελληνισμού».

Η επιστολική ψήφος και η συμμετοχή του απόδημου Ελληνισμού

Αναφερόμενος στην επιστολική ψήφο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως στόχος είναι να συμμετέχει ενεργά ο Ελληνισμός της Αυστραλίας και συνολικά ο παγκόσμιος Ελληνισμός στις εξελίξεις της μητέρας πατρίδας. Επισήμανε ότι η δυνατότητα ψήφου μέσω επιστολής αποτελεί άλμα πολιτικής ισότητας για τους Έλληνες του εξωτερικού και σημαντική κατάκτηση για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ρύθμιση εγκρίθηκε με 201 ψήφους, επισημαίνοντας τη σημασία της ευρείας συμμετοχής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία εκλογικής περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού, η οποία θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, ενώ τόνισε ότι η διαδικασία της επιστολικής ψήφου είναι ασφαλής και δοκιμασμένη.

Η διεθνής κρίση και ο ρόλος της Ελλάδας

Ενόψει της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Κύπρου, αποστέλλοντας φρεγάτες και μαχητικά F-16 για την προστασία της. Όπως ανέφερε, η κίνηση αυτή είχε στρατηγική σημασία για τον παγκόσμιο Ελληνισμό και ανέδειξε την ανάγκη ευρωπαϊκής κινητοποίησης για την προστασία ευρωπαϊκού εδάφους.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κρίση στον Κόλπο έχει ήδη επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και στις τιμές των καυσίμων, υπογραμμίζοντας τη σημασία λήψης μέτρων για την προστασία των κοινωνιών.

Επενδύσεις, φορολογία και διμερείς σχέσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των επενδύσεων, καθώς και στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόνισε ότι η στρατηγική για τον οικουμενικό Ελληνισμό περιλαμβάνει και την απόκτηση ιθαγένειας, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικές τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αυστραλίας.

Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά συμφωνήσει με την Αυστραλία για τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, με μικρές εκκρεμότητες σε ζητήματα ναυτιλίας, και ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Κοινωνικές πολιτικές και προοπτικές

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της Ελλάδας να απαγορεύσει την πρόσβαση των παιδιών στα social media, σε αντίστοιχη κατεύθυνση με την Αυστραλία, και επισήμανε τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα για αυστραλιανά κεφάλαια.

Όσον αφορά την αναβληθείσα επίσκεψη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, εκφράζοντας τη λύπη του που δεν θα παραστεί στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει την ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας και να βιώσει ξανά τον δυναμισμό της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Διαχρονική στρατηγική σχέση με την ομογένεια Αυστραλίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της εφημερίδας «Ελληνικός Κήρυκας», απευθύνθηκε στους Έλληνες της Αυστραλίας, τονίζοντας τη στρατηγική και διαχρονική σχέση με τη διασπορά και παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως χώρα που αλλάζει δυναμικά.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN: Αντιπαραγωγική η επίθεση Ισραήλ σε Λίβανο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN χαιρέτισε την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν κι εξέφρασε ελπίδα για μόνιμη ειρήνη, ενώ προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο απειλούν να προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης συνυπογράφει τη δήλωση για άμεση λήξη του πολέμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπέγραψε κοινή δήλωση με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Καναδό πρωθυπουργό, ζητώντας άμεσο και διαρκή τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ χαιρετίζουν τη νέα κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Μητσοτάκη σε εκδήλωση για την οδική ασφάλεια του Υπ. Υποδομών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων ως προτεραιότητα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τη συμβολή της κοινωνίας και τη σημασία της τήρησης κανόνων όπως το κράνος και το αλκοτέστ για την οδική ασφάλεια.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βαθιά γαλάζια» υπόθεση με ευθύνη της κυβέρνησης

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Παναγιώτης Δουδωνής τόνισε πως το σκάνδαλο έχει πολλούς εμπλεκόμενους, αλλά φέρει τη «βαθιά γαλάζια» σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς στην Επιτροπή Δεοντολογίας εμφανίστηκαν μόνο δύο από τους έντεκα κληθέντες.