ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαίες Γερμανίας Φινλανδίας

Βερολίνο: Ανοιχτά τα Στενά ζητά η Γερμανία, χωρίς συμμετοχή σε πόλεμο

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί ανοιχτά τα Στενά του Χορμούζ αλλά δεν θα συμμετάσχει σε σύγκρουση. Για ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα χρειάζεται νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας και συνεργασία με Ιράν και κράτη του Κόλπου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ υπογράμμισε ότι «το συμφέρον μας είναι να είναι ανοιχτά τα Στενά του Χορμούζ», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η Γερμανία δεν προτίθεται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε σύγκρουση. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ο κ. Βάντεφουλ σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε πληροφόρηση σχετικά με το πότε θεωρείται ότι έχουν επιτευχθεί οι στρατιωτικοί στόχοι» των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Παράλληλα, επισήμανε πως «ασφαλή ναυσιπλοΐα μπορούμε τελικά να εγγυηθούμε μόνο στο πλαίσιο μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας», κάτι που, όπως είπε, απαιτεί υπομονή και συντονισμό.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, για τη διασφάλιση της διέλευσης των πλοίων από τα Στενά του Χορμούζ θα χρειαστούν συμφωνίες με τα κράτη του Κόλπου και συμμετοχή του Ιράν. «Είναι ακόμη νωρίς», σημείωσε, «αλλά θα πρέπει να υπάρχει προετοιμασία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η Ρωσία εξοπλίζεται υπερβολικά για τον πόλεμο κατά του Κιέβου

Ο Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε ότι η Ρωσία παράγει περισσότερα όπλα απ' όσα χρειάζεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενισχύοντας αποθέματα για μελλοντικές συγκρούσεις. Λιγότεροι πύραυλοι χρησιμοποιούνται στο ουκρανικό μέτωπο.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μεσόγειος: Έλεγχος ευρωπαϊκής δύναμης σε τάνκερ του ρωσικού στόλου

Ιταλική αποστολή στη Μεσόγειο σταμάτησε για έλεγχο το δεξαμενόπλοιο Toa Payoh, που ανήκει σε ρωσικό “σκιώδη στόλο” και υπόκειται σε κυρώσεις. Το πλοίο έπλεε με σημαία Καμερούν προς Κωνσταντινούπολη, χωρίς να ανακοινωθεί κράτηση.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δήμαρχος Βερολίνου σε Τσίπρα: «Έχουμε κοινές αριστερές αξίες»

Η Elif Eralp, νέα δήμαρχος Βερολίνου με το Die Linke, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό σημάδι το εκλογικό αποτέλεσμα ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς, ευχαριστώντας τον Αλ. Τσίπρα για τη στήριξη και υπογραμμίζοντας τη σημασία της αριστερής συνεργασίας.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ενότητα για Ουκρανία – Κατηγορεί την AfD ως υπεύθυνη

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσε για ενότητα στη στήριξη της Ουκρανίας εντός ΝΑΤΟ και Ευρώπης, προειδοποιώντας ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την Ουκρανία και ότι, αν δεν σταματήσει η Μόσχα, θα στραφεί κατά του ΝΑΤΟ.
Επίθεση με αυτοκίνητο Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση κατά οργανωμένου εγκλήματος σε Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ολλανδία

Εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις κατά οργανωμένου εγκλήματος σε Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία και Ολλανδία, με έρευνες σε άνω των 100 ιδιοκτησιών και κατασχέσεις ύψους 48,6 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας και τους Hells Angels.