ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
Φώτο; SOOC

Π. Μαρινάκης: Καμία πρόθεση εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο

Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο, τονίζοντας ότι η χώρα στηρίζει τη διπλωματία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε σειρά ερωτήσεων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καλύπτοντας ζητήματα που αφορούν τη σύμβαση με τη Chevron, τις υποκλοπές, τα μέτρα στήριξης για τις ανατιμήσεις και τις διεθνείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Αναφορικά με το άρθρο 30 της σύμβασης με τη Chevron και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, ούτε παραχώρησης, ούτε συζήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων» και πρόσθεσε πως η συμφωνία δίνει «ουσιαστική απάντηση στο παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβικό μνημόνιο». 

Επισήμανε ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα «χωρίς να έχουν βάση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ανεύθυνη στάση ορισμένων κομμάτων έχει επιπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα, υπογραμμίζοντας πως «στις πράξεις, στα έργα, πάσχουν και είναι έκθετοι».

Υποκλοπές και δηλώσεις Ταλ Ντίλιαν

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του Ταλ Ντίλιαν σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί σε ανώτατο επίπεδο πως «δεν υπήρξε ευθύνη κρατικού λειτουργού» και ότι τέσσερις ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και ο Ντίλιαν, παραπέμφθηκαν και καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό.

 Τόνισε ότι «όλα τα υπόλοιπα θα τα απαντήσει η δικαιοσύνη» και πως στο σκέλος της εμπλοκής του κράτους «η δικαιοσύνη έχει απαντήσει σε επίπεδο Αρείου Πάγου».

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του Ντίλιαν, απάντησε ότι η υπόθεση βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη και πως έχει ασκήσει έφεση. Όπως είπε, «το δικαστήριο δεν θα γίνει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών».

Οικονομία και μέτρα στήριξης

Σχετικά με τα μέτρα ενάντια στις ανατιμήσεις λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι στη σωστή κατεύθυνση». 

Εξήγησε ότι υπάρχει διαθέσιμο «οπλοστάσιο» αλλά δεν απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις αυτή τη στιγμή, ενώ επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν αφήνει «αβοήθητη την κοινωνία».

Για το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ που προτείνει η αντιπολίτευση, σημείωσε ότι κάθε πρόταση πρέπει να είναι κοστολογημένη και άσκησε κριτική σε «κόμματα και πολιτικούς που τάζουν χωρίς να λένε πόσο κοστίζει κάθε πρότασή τους».

Αναφορικά με το πλαφόν στα καύσιμα, ανέφερε ότι υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα νησιά, βασισμένη σε σχετική μελέτη, ενώ για ενδεχόμενο πλαφόν στα διυλιστήρια είπε ότι δεν υπάρχει σχετική εισήγηση.

Διεθνείς εξελίξεις και συμμετοχή σε επιχειρήσεις

Για την πιθανότητα εμπλοκής της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ασπίδα» στα στενά του Χορμούζ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα εμπλοκής της χώρας μας» και ότι η αποστολή αφορά αποκλειστικά την Ερυθρά Θάλασσα. Κάλεσε το Ιράν να απέχει από ενέργειες που παρεμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα και να επιστρέψει στη διπλωματία.

Εσωτερική πολιτική και κόμματα

Αναφερόμενος στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η ημερομηνία θα ανακοινωθεί από τη Βουλή και πως «αν το ΠΑΣΟΚ καταθέσει νέα πρόταση για εξεταστική, θα τοποθετηθούμε».

Για τις δηλώσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, ανέφερε ότι το άρθρο του δεν αποτελεί επίθεση, ενώ σχετικά με την πρόταση ταυτοποίησης χρηστών δήλωσε ότι συμφωνεί με αυτήν. 

Επισήμανε ότι επί των ημερών του «έχουν γίνει όσα δεν έγιναν δεκαετίες» και πως οι πρωτοβουλίες ενίσχυσαν τη θέση της χώρας στις εκθέσεις για το κράτος δικαίου.

Ανασχηματισμός και πολιτική σταθερότητα

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό, ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «η αξιολόγηση γίνεται από τον πρωθυπουργό» και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν θα έβαζε ποτέ το προσωπικό ή το παραταξιακό συμφέρον πάνω από τη σταθερότητα της χώρας».

Τέλος, για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι είναι θετικό να πραγματοποιούνται δημοκρατικές διαδικασίες και να συμμετέχουν ενεργά τα μέλη των κομμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η πώληση ρωσικών πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ τροφοδοτεί τον πόλεμο

Ο Ζελένσκι καταδίκασε τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για το ντίζελ, λέγοντας πως είναι «επένδυση σε πόλεμο που πρέπει να σταματήσει» και πρόσθεσε ότι τα δώρα στον Πούτιν δεν βοηθούν την ειρήνη ούτε τον πολιτισμένο κόσμο.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης χτύπησαν δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν δεξαμενόπλοιο που προσπάθησε να περάσει τα Στενά του Ορμούζ από μη εγκεκριμένη διαδρομή, ενώ άλλο πλοίο στα ΗΑΕ υπέστη πυρκαγιά από άγνωστο βλήμα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε ρωσικό διυλυστήριο στην Ουχτά

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε το διυλιστήριο πετρελαίου στην Ουχτά, ιδιοκτησίας Lukoil, 1.900 χλμ. από τα σύνορα. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι ουκρανικές απαντήσεις στις ρωσικές επιθέσεις είναι ακριβείς και αποτελεσματικές.
Αεροφωτογραφία Ισλαμαμπάντ
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Ανάπτυξη σημαντικών δυνάμεων στη Σ. Αραβία για άμυνα

Το Πακιστάν ανέπτυξε σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις και πόρους στη Σαουδική Αραβία για αμυντικούς σκοπούς, διευκρινίζοντας ότι το προσωπικό του δεν θα συμμετέχει σε επιθέσεις κατά των Χούθι, αλλά μόνο στην άμυνα.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν προσφέρει βοήθεια για τον τερματισμό της κρίσης με το Ιράν

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει για τη διευθέτηση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σε συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν πριν από περιφερειακή σύνοδο, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του Ιράν για τερματισμό της σύγκρουσης.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις drones σε ρωσικό έδαφος

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες ήταν ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα.