ΓΔ: 2183.44 0.21% Τζίρος: 207.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:13:42
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
Ο Θανάσης Κοντογεώργης εμφανίζεται σε τηλεοπτική συνέντευξη με επίσημη ενδυμασία.

Κοντογεώργης: Πρώτος στόχος η πάταξη αισχροκέρδειας και ο έλεγχος αγοράς

Ο υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος της αγοράς και η καταπολέμηση αισχροκέρδειας, ενώ ήδη διεξάγονται εντατικοί έλεγχοι σε καύσιμα και πετρέλαιο.

Στις οικονομικές συνέπειες των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή για την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Ναυτεμπορικής. Όπως σημείωσε, «προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή έχει ο καλύτερος έλεγχος της αγοράς και ένα αποφασιστικό πλαίσιο παρεμβάσεων προκειμένου να αποτρέψουμε και να καταπολεμήσουμε τα όποια πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας». Για τον λόγο αυτό, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις επικεντρώνονται στο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «η διάρκεια, η ένταση και τα επίπεδα διακύμανσης του πετρελαίου μπορεί να επηρεάσουν βασικά οικονομικά μεγέθη», επισημαίνοντας πως οι κυβερνητικές παρεμβάσεις ανταποκρίνονται σε αυτήν την προτεραιότητα. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι στην αγορά καυσίμων και πετρελαίου, σε συνεργασία με όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Κανείς δε μπορεί να κάνει εκτιμήσεις. Βλέπουμε διακυμάνσεις όχι μόνο στις τιμές, αλλά και στην εξέλιξη των γεγονότων και στην ψυχολογία που αυτή προκαλεί. Χρειάζεται υπομονή. Εμείς έχουμε προτάξει τη διπλωματική οδό», τόνισε ο υφυπουργός. Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η χώρα ανταποκρίθηκε στο εθνικό καθήκον, όπως επέβαλαν τα γεγονότα στην Κύπρο, προσθέτοντας πως «μέσα από την γρήγορη ανταπόκριση της Ελλάδας σε μία αμυντική διαδικασία και όχι επιθετική ενέργεια, η χώρα “τράβηξε” και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην επίδειξη μιας αλληλέγγυας στάσης σε μία χώρα-μέλος, όπως είναι η Κύπρος».

Ο ρόλος της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή

Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ο κ. Κοντογεώργης επισήμανε ότι η χώρα συνομιλεί ισότιμα με τις αραβικές χώρες και το Ισραήλ, επιδεικνύοντας πολυμερή διπλωματία. «Η Ελλάδα δε θα αποστεί από αυτήν την πολιτική, πάντοτε στον άξονα της λογικής της διαφύλαξης του Εθνικού συμφέροντος και της υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι ζητούμενο είναι ο περιορισμός και ο έλεγχος του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν. «Στο πλαίσιο του σταθεροποιητικού και ειρηνικού ρόλου της χώρας στην περιοχή, η διπλωματική οδός πρέπει να οδηγήσει σε λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κατατείνουν σε αυτό», υπογράμμισε.

Η θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή

Κατά τον κ. Κοντογεώργη, η θέση της χώρας είναι σαφής και έχει αποτυπωθεί με ενάργεια. «Υπάρχει μία συνεχής κινητικότητα, κατά την οποία η Ελλάδα είναι παρούσα, γιατί πλέον η φωνή της έχει ισχυροποιηθεί, διαθέτει διπλωματικό κεφάλαιο που έχει ενισχυθεί από την ενδυνάμωση της αμυντικής της ικανότητας».

Κλείνοντας, τόνισε ότι «με τη δέουσα προσοχή πάντοτε, γιατί οι εξελίξεις επιφυλάσσουν και εκπλήξεις, η χώρα μας υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον και ταυτόχρονα τον ρόλο της στην περιοχή». Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρα με σταθερές σχέσεις με τις ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και συνομιλητής όλων των παικτών της περιοχής, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφάλειας, κατέληξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λιμάνι με κοντέινερ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ελληνικά ναυπηγεία εισέρχονται στη φάση ενεργειακού μετασχηματισμού

Ο πρόεδρος της ONEX και της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, Πάνος Ξενοκώστας, ανακοίνωσε τη δεύτερη φάση μετασχηματισμού του κλάδου σε ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο περιφερειακής σημασίας.
Παύλος Μαρινάκης Συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Εμπιστοσύνη στην Πολιτεία και στα Μέσα, θεσμική στήριξη στον Τύπο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο 4ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής τόνισε την ανάγκη εμπιστοσύνης στην Πολιτεία και τα ΜΜΕ, καθώς και τη στήριξη της αξιόπιστης ενημέρωσης και των εργαζομένων στον Τ
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα έχει επιχειρήσεις που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν διεθνώς

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στο 4ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων της Ελλάδας για βιώσιμη ανάπτυξη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ψίθυροι για Ν. Παπαθανάση, το άλμα της ΔΕΗ και τα κανάλια Δ. Μελισσανίδη

Οι γκρίνιες για τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν φτάνουν στην αγορά, τι είπε η διοίκηση της ΔΕΗ στους αναλυτές, κοντά στην εξαγορά δυο τηλεοπτικών σταθμών ο Δ. Μελισσανίδης, ο Ν. Ταχιάος «τρέχει» για το Flyover και τα περίεργα του δικαστικού χάρτη.