ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο

Σδούκου: Ρεαλισμός και εθνικά κριτήρια στις γεωπολιτικές εξελίξεις

Η Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε στον ΣΚΑΪ και το OPEN πως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή απαιτούν ρεαλισμό και προσοχή, τόνισε τα νέα δεδομένα ασφάλειας και υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στο OPEN TV, αναφέρθηκε στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με ρεαλισμό και με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.

Ρεαλισμός απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις

Η κ. Σδούκου χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική την εικόνα που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι η διεθνής κατάσταση δημιουργεί νέα δεδομένα ασφάλειας. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και όλο αυτό το πολύ στενάχωρο που παρακολουθούμε καθημερινά μακάρι να ήταν σκηνές από το παρελθόν της ανθρωπότητας» ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι «όταν έχεις μπροστά σου μια τόσο αβέβαιη διεθνή πραγματικότητα, οι πολιτικές της χώρας πρέπει να χαράσσονται όχι με ιδεολογικά κριτήρια αλλά με εθνικά κριτήρια».

Η στάση της Ελλάδας και η στήριξη προς την Κύπρο

Αναφερόμενη στη στάση της Ελλάδας, η κ. Σδούκου σημείωσε ότι «όλοι παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες μια αντίδραση της Ελλάδας που ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε. Με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στάθηκε δίπλα στον κυπριακό λαό και ενίσχυσε με κατάλληλα μέσα την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή».

Όπως τόνισε, «η στάση αυτή δεν είναι μόνο μια εθνική υποχρέωση, αλλά και μια ευρωπαϊκή υποχρέωση, γιατί η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο, πρόσθεσε, ενισχύει το μήνυμα πολιτικής στήριξης προς τη χώρα.

Αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας

Η κ. Σδούκου υπογράμμισε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο δείχνει ένα έμπρακτο αποτύπωμα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας». Όπως είπε, η ελληνική στάση εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική που βασίζεται στις συμμαχίες και τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση.

«Έχουμε ενισχύσει το κύρος και την αξιοπιστία μας ως χώρα τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στην άμυνα και τη διπλωματία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών, αλλά «πρέπει ταυτόχρονα να είμαστε και ρεαλιστές».

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κοινό μήνυμα σταθερότητας

Η εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε ότι η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή στέλνει μήνυμα ενότητας. «Είναι απαραίτητο, τόσο για ουσιαστικούς όσο και για συμβολικούς λόγους, να δείξουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό είναι το μήνυμα» υποστήριξε.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι «η κοινή παρουσία των ηγετών στέλνει σαφές μήνυμα ευρωπαϊκής παρουσίας και στήριξης στην περιοχή».

Ενεργειακές εξελίξεις και κυβερνητική ετοιμότητα

Αναφορικά με τις πιθανές ενεργειακές επιπτώσεις της κρίσης, η κ. Σδούκου ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί και ό,τι επιτρέπει η οικονομία της χώρας. Μέχρι εκεί που μπορούμε να φτάσουμε θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια» τόνισε.

Εξήγησε ότι το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί αναλύσεις σε όλα τα σενάρια, τόσο για παρατεταμένη κρίση όσο και για ενδεχόμενη αποκλιμάκωση. Υπενθύμισε επίσης ότι «η κυβέρνηση είχε δώσει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος όταν ξέσπασε η ενεργειακή κρίση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Πολιτική αντιπαράθεση και κυβερνητικές προτεραιότητες

Ερωτώμενη για δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, η κ. Σδούκου σχολίασε ότι η ρητορική του δείχνει αδυναμία παραγωγής ουσιαστικών πολιτικών προτάσεων. «Ο κ. Τσίπρας, που έχει ανάγκη από λίγη δημοσιότητα, χρησιμοποιεί αυτή τη ρητορική. Δεν πειράζει. Εμείς έχουμε σοβαρότερα πράγματα με τα οποία ασχολούμαστε, όπως ο πόλεμος και οι συνέπειές του για τους Έλληνες πολίτες» ανέφερε.

Κατέληξε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η διαχείριση των κρίσιμων εξελίξεων και η στήριξη της κοινωνίας σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Η Ευρώπη να εγγυηθεί ασφάλεια Ελλάδας-Κύπρου έναντι Τουρκίας

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την ΕΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια Ελλάδας και Κύπρου απέναντι σε κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας τις παραβιάσεις και την επιθετική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αλεξάνδρα Σδούκου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Σδούκου: Η κυβέρνηση διαχειρίζεται κρίσεις χωρίς να αφήνει κανέναν αβοήθητο

Η Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, είναι πλήρως προετοιμασμένη και έχει ενισχύσει τη διεθνή της θέση, λειτουργώντας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νίκος Δένδιας στο Ριάντ για συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Ριάντ και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, καθώς και με τον Σαουδάραβα υπουργό Άμυνας, πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν, για διμερείς εργασίες.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου μετά από συνάντηση Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Αιγύπτου, συζητώντας για την ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου και τη γεωπολιτική ασφάλεια της περιοχής, μετά την πρόσφατη τριμερή στο Κάιρο.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ΚΥΣΕΑ οι διεθνείς εξελίξεις και η προεδρία της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Το ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεδρίασε και ενημερώθηκε για τις διεθνείς εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Ουκρανία και την προεδρία της Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ. Συζητήθηκαν και διεθνείς υποχρεώσεις.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία ενισχύουν τη συνεργασία σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο

Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία επαναβεβαίωσαν τη στενή τους συνεργασία στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, με έμφαση στον συντονισμό για σταθερότητα και ευημερία στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.