ΓΔ: 2298.84 1.38% Τζίρος: 189.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
Φώτο: SOOC

Π. Μαρινάκης: «Σε κάθε κρίση, η κοινωνία μένει ποτέ αβοήθητη»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις, δεν αφήνει αβοήθητη την κοινωνία και έχει σχέδιο για ενδεχόμενες δυσκολίες, ενώ καλεί σε ψυχραιμία και ενημέρωση από επίσημες πηγές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί ο πόλεμος στο Ιράν, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει την ικανότητά της στη διαχείριση κρίσεων. Όπως ανέφερε, «δεν αφήνουμε ποτέ αβοήθητη την κοινωνία», επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική και διαθέτει τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και υπάρχει οργανωμένο σχέδιο δράσης. Όταν προκύψει ανάγκη, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τόνισε επίσης την ανάγκη να αποφευχθεί ο πανικός και η παραπληροφόρηση, καθώς «πολλά από αυτά που διαβάζει ο κόσμος δεν πρέπει να τα πιστεύει».

Θέματα εξωτερικής πολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας

Αναφορικά με την αποστολή τουρκικών F-16 στην κατεχόμενη Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να προστατεύσει την Κύπρο και πως οι εξελίξεις στο ψευδοκράτος δεν επηρεάζουν αυτή την απόφαση. Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι επίσκεψη ουσίας και ότι δεν υπάρχει διάθεση ελληνικής εμπλοκής στην κρίση που ξέσπασε.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για το καλώδιο σύνδεσης Αμοργού–Αστυπάλαιας, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά έχουν ήδη απαντηθεί και πως η ηλεκτρική διασύνδεση θα συνεχιστεί χωρίς καμία έκπτωση. «Η χώρα μας δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσει άδεια για κάτι τέτοιο», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ενέργεια και τα καύσιμα, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Υπενθύμισε ότι μέχρι το 2019 η Ελλάδα βρισκόταν στις υψηλότερες θέσεις τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ σήμερα παραμένει σταθερά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, είπε, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και, εφόσον χρειαστεί, η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Απαντήσεις σε πολιτικές και θεσμικές ερωτήσεις

Για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «προσπαθεί με κάθε τρόπο να τραβήξει την προσοχή», προσθέτοντας ότι «δεν θα του κάνουμε τη χάρη λόγω των κρίσιμων περιστάσεων». Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι «να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις και να δίνουμε σοβαρές απαντήσεις».

Σε ερώτηση για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την αποστολή φακέλων από την ΕΥΠ, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι το κράτος συμμορφώνεται πλήρως με τις δικαστικές αποφάσεις.

Το Αλήθεια Φόρουμ και η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης

Αναφορικά με την πρωτοβουλία του Αλήθεια Φόρουμ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ενόχλησε «τους κουκουλοφόρους του διαδικτύου», τους οποίους χαρακτήρισε απειλή για τη δημοκρατία. Επισήμανε ότι «οι διακινητές ψεμάτων, όπως αυτά για την κόρη του πρωθυπουργού, κρύβονται πίσω από την ελευθεροτυπία και διαπράττουν εγκλήματα στο όνομά της».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λαμβάνει όλα τα νόμιμα μέτρα απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και ότι οι σχετικές δαπάνες του Φόρουμ θα είναι αναρτημένες στο Διαύγεια, με ποσά κάτω από τις τιμές της αγοράς. Ο κ. Μαρινάκης προκάλεσε να γίνει έρευνα για τα χρήματα που έχουν εξοικονομηθεί στους εποπτευόμενους φορείς, σημειώνοντας ότι «είμαστε η κυβέρνηση που σεβάστηκε τα χρήματα των φορολογουμένων».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί η υποχρέωση ταυτοποίησης των χρηστών στις διαδικτυακές πλατφόρμες, ώστε να περιοριστεί η ανωνυμία που οδηγεί σε φαινόμενα τοξικότητας και εγκλημάτων. «Πολλοί έχουν πέσει θύματα της ανωνυμίας του διαδικτύου, έχουν γίνει εγκλήματα και έχουν αυτοκτονήσει παιδιά σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ναυτεργάτες, άμυνα και ανεργία

Σε ερώτηση για τις καταγγελίες ναυτεργατών περί πιέσεων σε ναύτες να εργαστούν σε εμπόλεμες περιοχές, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια κάθε εργαζομένου. Υπάρχουν, όπως είπε, αρμόδιες υπηρεσίες για την αξιολόγηση της καταγγελίας, η οποία «παραμένει καταγγελία και όχι απόδειξη».

Αναφορικά με δημοσίευμα για την αποστολή της φρεγάτας Μπελαρά, τόνισε ότι δεν έχει καμία βάση ή σχέση με την πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι στόχος είναι η προστασία του Ισραήλ. «Ο μόνος στόχος είναι η στήριξη και προστασία της Κύπρου», υπογράμμισε.

Τέλος, για τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών, σημείωσε ότι παραμένει μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο «επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης ανεργίας γυναικών από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ιράκ κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Νέος πρωθυπουργός ο Άλι αλ Ζαΐντι, μερική έγκριση υπουργών

Ο Άλι αλ Ζαΐντι ορκίστηκε πρωθυπουργός του Ιράκ με ημιτελή κυβέρνηση, καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε μόλις 14 υπουργούς και δεν συμφώνησε για τα κρίσιμα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας. Νέος υπουργός Πετρελαίου ο Μπασίμ Μοχάμεντ.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Παραίτηση υπουργού Υγείας, υπό πίεση ο Στάρμερ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ, εκφράζοντας την απώλεια εμπιστοσύνης στον Κιρ Στάρμερ και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης της ηγεσίας των Εργατικών και της πρωθυπουργίας.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος για τη σταθερότητα που υποσχέθηκε ο Στάρμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Κιρ Στάρμερ, που ανέλαβε πρωθυπουργός τον Ιούλιο 2024 με στόχο τη σταθερότητα, δέχεται πιέσεις για παραίτηση μετά τις κακές επιδόσεις των Εργατικών στις τοπικές εκλογές, δημιουργώντας νέα αναταραχή στη βρετανική πολιτική σκηνή.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Ο πρωθυπουργός είναι κρυπτόμενος και εκβιάζεται πολλαπλά

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, θέτοντας ερωτήματα για το περιστατικό με το θαλάσσιο drone στη Λευκάδα και αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ιστορική ήττα των Εργατικών και η αγανάκτηση των Βρετανών ψηφοφόρων

Το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία, από εκλογικό θρίαμβο βρέθηκε σε βαριά ήττα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παλεύει να διατηρήσει τη θέση του, με τους ψηφοφόρους να εκφράζουν έντονη απογοήτευση.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νέο κύμα παραιτήσεων υφυπουργών της κυβέρνησης

Ο τέταρτος υφυπουργός της βρετανικής κυβέρνησης, ο Ζουμπίρ Άχμεντ, παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την ηγεσία του Κιρ Στάρμερ, καθώς εντείνεται η κρίση στους Εργατικούς και το μέλλον του πρωθυπουργού παραμένει αβέβαιο.