ΓΔ: 2485.75 -0.89% Τζίρος: 606.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες Κύπρου ΕΕ

Σχοινάς: Η Κύπρος να αξιοποιήσει τώρα την ευκαιρία ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς πρότεινε η Κύπρος να αιτηθεί ένταξη στο ΝΑΤΟ, ώστε να ενισχύσει τη σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη. Τόνισε ότι είναι μοναδική ευκαιρία και δύσκολο κάποιος να αντιταχθεί, μιλώντας ως φίλος της Κύπρου σε συνέδριο στη Λεμεσό.

Την ανάγκη η Κύπρος να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ως επόμενο βήμα για την ενίσχυση της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, υπό την αιγίδα του Κυπριακού Συμβουλίου της Προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη συγκυρία και πως θα είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να αντιταχθεί σε αυτή την προοπτική.

Ο κ. Σχοινάς, νυν διακεκριμένος εταίρος του αμερικανικού think tank Atlantic Council, τόνισε ότι «η Κύπρος προσφέρει ένα τρομερό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», επισημαίνοντας πως το νησί αποδεικνύει ότι κανένα κράτος μέλος δεν μένει μόνο του απέναντι σε απειλές.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως «η Κύπρος προσφέρει ένα φανταστικό παράδειγμα για το πώς θα μοιάζει μια μελλοντική Ευρώπη άμυνας», εξηγώντας ότι όταν ένα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας χρειάζεται υποστήριξη, οι υπόλοιποι στέκονται στο πλευρό του. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, χωρίς να εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την ελληνική κυβέρνηση, και πρότεινε ως φίλος της Κύπρου ένα επόμενο βήμα: την επίσημη και επείγουσα αίτηση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε, «αυτή είναι η στιγμή», καθώς η Κύπρος αποτελεί το μοναδικό μη μέλος του ΝΑΤΟ στην πρώτη γραμμή της γεωπολιτικής αναταραχής. «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά η Κύπρος δεν είναι», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί εξαιρετική πολιτική ευκαιρία για τη Δημοκρατία να ζητήσει ένταξη, καθώς δύσκολα θα υπάρξουν αντιρρήσεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε την προοπτική αυτή «φανταστική ευκαιρία να φέρουμε το ΝΑΤΟ στην πρώτη γραμμή του γεωπολιτικού διχασμού», εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να ενισχύσει και τις πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού, δεδομένου ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι ήδη μέλη της Συμμαχίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κράνος ΕΕ άμυνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Οι 27 επιθυμούν ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

Οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Επιτροπή θα προετοιμάσει σχέδιο δράσης για την ενεργοποίηση του Άρθρου 42.7, δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Έκκληση προς Τουρκία για σεβασμό κυριαρχίας των κρατών-μελών

Η Κάγια Κάλας ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιθεωρήσει την επιχείρηση Aspides, τονίζοντας τη σημασία της για τη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα υποδέχεται τον Φίτο ως Ειδικό Εκπρόσωπο ΕΕ για το Κυπριακό

Το ΥΠΕΞ εξέφρασε, μέσω ανάρτησης στο Χ, την ικανοποίησή του για τον διορισμό του Ραφαέλε Φίτο ως Ειδικού Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, χαιρετίζοντας επίσημα την επιλογή του.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ραφαέλε Φίτο ειδικός αντιπρόσωπος της Κομισιόν για το Κυπριακό

Η Κομισιόν διόρισε τον Ραφαέλε Φίτο ως ειδικό αντιπρόσωπο για την Κύπρο, ώστε να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού υπό τον ΟΗΕ, τονίζοντας τη δέσμευση της για επανένωση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και νόμων.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη ένταξης Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ-ΕΕ από Σκανδιναβία και Βαλτικές χώρες

Οι ηγέτες οκτώ σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών, σε σύνοδο στο Ταλίν με τον Ζελένσκι, υποστήριξαν την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τονίζοντας τον ρόλο της χώρας στην ευρωατλαντική ασφάλεια.