ΓΔ: 2020.99 -2.12% Τζίρος: 38.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:11:42
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη Τύπου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δύσκολη στιγμή στη συνέντευξη Τύπου.

Σκάνδαλο υποκλοπών: Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Η απόφαση για τις υποκλοπές αποτελεί ισχυρό πλήγμα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μιλούν για ντροπιαστική υπόθεση, για στημένη Εξεταστική και ανταμοιβές σε όσους συνέβαλαν στη συγκάλυψη, υπογραμμίζει η Νίκη.

Σε ανακοίνωσή της η Νίκη σχολιάζει την απόφαση του Β΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για τις υποκλοπές, χαρακτηρίζοντάς την «ισχυρό ράπισμα στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κατηγορούμενοι ενήργησαν με κοινό δόλο και συνεργάστηκαν με άλλα πρόσωπα, αποκτώντας παράνομα πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και ιδιωτικές επικοινωνίες προσώπων, μεταξύ των οποίων ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπουργοί, δημοσιογράφοι, καθώς και οι Αρχηγοί του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ.

Η υπόθεση, όπως σημειώνεται, αποτελεί «ντροπιαστική στιγμή για την Ελλάδα» που, σύμφωνα με τη Νίκη, εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής του 2022, η οποία, όπως υποστηρίζεται, ήταν «στημένη», καθώς βασικός μάρτυρας στην ακροαματική διαδικασία φέρεται να είχε λάβει εκ των προτέρων τις ερωτήσεις και τις «προτεινόμενες» απαντήσεις που θα έδινε.

Η ανακοίνωση τονίζει επίσης ότι δεκατρείς από τους δεκαπέντε βουλευτές που συμμετείχαν τότε στην Επιτροπή υπουργοποιήθηκαν στη συνέχεια, γεγονός που, κατά τη Νίκη, αποδεικνύει πως «το επιτελικό κράτος ανταμείβει όσους συμβάλλουν στη συγκάλυψη κυβερνητικών εγκλημάτων».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε πρώην στέλεχος της εταιρείας Krikel, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης. Το στέλεχος αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε καταθέσει ότι η κυβέρνηση γνώριζε πλήρως όσα συνέβαιναν και ότι πριν από την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή είχε προετοιμαστεί από τον Γιάννη Λαβράνο, στον οποίο φέρεται να ανήκει η εταιρεία Krikel. Ο κ. Λαβράνος, όπως σημειώνεται, είναι κουμπάρος του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Ο μάρτυρας φέρεται να είχε δηλώσει επίσης ότι οι συνεργάτες του κ. Λαβράνου τον διαβεβαίωναν πως «όσο βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, δεν έχει να φοβάται τίποτα». Η ανακοίνωση της Νίκης θέτει το ερώτημα αν το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να διασφαλίσουν το απόρρητο των επικοινωνιών και ποιος είναι τελικά ο ρόλος της ΕΥΠ.

Η Νίκη καταλήγει διερωτώμενη αν το «επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη» είναι συνένοχο στις υποκλοπές ή ανίκανο να προστατεύσει τους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι η εικόνα της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από «συγκάλυψη, κουκούλωμα και μπάζωμα» σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναίκα ομιλήτρια μικρόφωνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Γουίτακερ και Γκίλφοϊλ με Έλληνες αξιωματούχους για θέματα ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ και η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα συζήτησαν με Έλληνες αξιωματούχους, τονίζοντας τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε άμυνα, θαλάσσια ασφάλεια και κοινή ευημερία.
Σημαίες Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΡ: Αντίδραση στις αμυντικές κινήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Χουσεΐν Γιαϊμάν, επέκρινε την ενίσχυση της ελληνικής άμυνας στα νησιά του Αιγαίου, δηλώνοντας πως «τα όπλα δεν αρκούν κόντρα στην ενότητα των Τούρκων» και τόνισε τη σημασία της διπλωματίας έναντι της έντασης.
Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κ. Γκίλφοϊλ με την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ

Η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ υποδέχθηκε τον μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα για ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στο ΝΑΤΟ.
Φάκελος ΚΚΕ συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Σοφιανός: Εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και κίνδυνος αντιποίνων

Ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η Ελλάδα, λόγω των αμερικανικών βάσεων, αποτελεί στόχο αντιποίνων και εμπλέκεται στον πόλεμο, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για το αντίθετο.
Γιάννης Κεφαλογιάννης βουλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοινώθηκαν 350 προσλήψεις στην Πολιτική Προστασία σε όλη την Ελλάδα

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας πανελλαδικά και ανακοίνωσε 350 προσλήψεις εξειδικευμένων στελεχών για τη δημιουργία γραφείων σε Δήμους και Περιφέρειες.