ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
Φώτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Κικίλιας: Ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας με συμμαχία ONEX - Hanwha

Σε μήνυμά του στο "Χ", ο Β. Κικίλιας χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία ONEX-Hanwha, τονίζοντας πως η συμφωνία θα φέρει ανταλλαγή τεχνογνωσίας, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Νότια Κορέα.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στη συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη στο αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών μεταξύ της ONEX Shipyards & Technologies και του ομίλου Hanwha Power Systems.

 Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Ρήγα.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέρος αυτής της υπογραφής, της πολύ σημαντικής συμφωνίας μεταξύ της ONEX, operator δύο από τα μεγαλύτερα ελληνικά ναυπηγεία και της HANWHA, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο σε ό,τι αφορά την ναυπηγική βιομηχανία και φυσικά, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Νότια Κορέα και την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η συνεργασία αυτή θα ενισχύσει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και θα συμβάλει στην ανάπτυξη, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανοικοδόμηση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Αναφερόμενος στην ιστορική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ στη ναυπηγική, ο κ. Κικίλιας σημείωσε: «Από την εποχή των 'Liberties' - μην ξεχνάμε - η αμερικανική ναυπηγική βιομηχανία κατασκεύαζε ένα 'Liberty' κάθε δύο ημέρες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Και στη συνέχεια, πωλήθηκαν στους Έλληνες και αυτό οδήγησε στον μύθο τους, όσον αφορά τη θάλασσα».

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την ισχυρότερη δύναμη στη ναυτιλία παγκοσμίως και εξέφρασε αισιοδοξία για τη μελλοντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι μόνο το πρώτο βήμα και υπάρχουν πολλά ακόμα που έρχονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Κικίλιας απηύθυνε ευχαριστίες, λέγοντας: «Κυρία Πρέσβη, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και για την οργάνωση όλων αυτών, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους που έχουν εργαστεί σκληρά για να προχωρήσει αυτή η υπογραφή. Εύχομαι τα καλύτερα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Ιαπωνία: Ενισχύεται η συνεργασία σε ναυτιλία και ναυπηγεία

Στο λιμάνι Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν οι Υπουργοί Ναυτιλίας Ελλάδας και Οικονομικής Ασφάλειας Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς ναυτιλιακούς δεσμούς και τη διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα λιμενικών και ναυπηγικών επενδύσεων.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Αδιάκοπη η μάχη στην εξωτερική πολιτική, δεν υποχωρούμε στα δικαιώματά μας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε την ανάγκη στήριξης της ακτοπλοΐας και συγκράτησης των τιμών στα εισιτήρια λόγω αυξήσεων στα καύσιμα, ζητώντας κατανόηση και βοήθεια από την Ευρώπη για τη διασύνδεση των νησιών.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και διαμορφώνει τις εξελίξεις στη ναυτιλία

Ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, κατά την επίσκεψή του στη Σαγκάη, προώθησε τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε κινεζικά ναυπηγεία και συμφώνησε στην ενίσχυση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στη ναυτιλία.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Ελλάδα και Ιαπωνία κατέχουν το 32% του παγκόσμιου στόλου

Ο Β. Κικίλιας, από το Capital Link Japan Maritime Forum στο Τόκιο, υπογράμμισε τη σημασία της ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας-Ιαπωνίας και μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, σημειώνοντας τον κρίσιμο ρόλο των δύο χωρών στη διεθνή ναυτιλία.
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Ελλάδα-Ιαπωνία ελέγχουν 32% του στόλου, επηρεάζουν ναυτιλία

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε στο Capital Link Japan Maritime Forum τη σημασία της ελληνοϊαπωνικής συνεργασίας στη ναυτιλία και στο ελεύθερο εμπόριο, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που φέρνουν οι διεθνείς κρίσεις για οικονομίες και κοινωνίες.