ΓΔ: 2640.71 0.94% Τζίρος: 28.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:50:41
Εφημερίδα και λάπτοπ

Συζήτηση Κιρμικίρογλου - Μπράατου για ΜΜΕ και παραπληροφόρηση

Ο Δημήτρης Κιρμικίρογλου συναντήθηκε με εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ, παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας για ελευθερία ΜΜΕ, καταπολέμηση παραπληροφόρησης και ασφάλεια δημοσιογράφων, βάσει του EMFA.

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Κιρμικίρογλου είχε συνάντηση εργασίας με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, Γιαν Μπράατου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης του Έλληνα αξιωματούχου στον ΟΑΣΕ και επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις για την ελευθερία των ΜΜΕ, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κιρμικίρογλου παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Ελλάδα στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και τη δημοκρατική ανθεκτικότητα. Όπως ανέφερε, η χώρα έχει ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA) και βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης για περαιτέρω βελτιώσεις.

Παράλληλα, προχωρά η νομοθετική πρωτοβουλία του υφυπουργού Παύλου Μαρινάκη για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, με στόχο τη χορήγηση οριστικών αδειών. Η Ελλάδα έχει επίσης θεσμοθετήσει το πλαίσιο για την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Τύπου ως ανεξάρτητου αυτορρυθμιστικού φορέα, με τις δημοσιογραφικές ενώσεις να αναμένεται να προχωρήσουν σύντομα στη σύστασή του.

Εκπαίδευση και κοινωνική ανθεκτικότητα

Ο Γενικός Γραμματέας παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική Παιδείας στα Μέσα Ενημέρωσης και το πιλοτικό πρόγραμμα «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες», που εφαρμόζεται ήδη σε περισσότερα από 35 σχολεία. Τόνισε επίσης τη σημασία των συνεργασιών με ελληνικά πανεπιστήμια και τη δημιουργία τοπικών media hubs για την ενίσχυση της ενημερωτικής παιδείας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών. Ο κ. Κιρμικίρογλου υπογράμμισε ότι τα Μέσα Ενημέρωσης αποτελούν πλέον ζήτημα δημοκρατίας και ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας, ολοκλήρωσε ανάλυση κενών (gap analysis) στη δημόσια διοίκηση.

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται στοχευμένες εκπαιδεύσεις στον δημόσιο τομέα, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), τις Γενικές Γραμματείες Εθνικής Ασφάλειας, Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Δημόσιας Διπλωματίας και την ΕΣΗΕΑ.

Ασφάλεια δημοσιογράφων και νομικές πρωτοβουλίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων. Η Task Force για την Ασφάλεια και Ενδυνάμωση των Δημοσιογράφων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει διευρυνθεί με εκπροσώπους από το Λιμενικό Σώμα και την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.

Για πρώτη φορά προβλέπεται οικονομική στήριξη από το ελληνικό κράτος προς το Παρατηρητήριο SLAPPs της ΠΟΕΣΥ. Παράλληλα, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίζει την επεξεργασία του νομικού πλαισίου, με στόχο την εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, ενώ μέλη της Task Force συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.

Εμβάθυνση συνεργασίας με τον ΟΑΣΕ

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για καλές πρακτικές του ΟΑΣΕ και άλλων κρατών-μελών στους τομείς της ενημερωτικής παιδείας, της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης. Ο κ. Κιρμικίρογλου εξήρε τον ρόλο του ΟΑΣΕ ως χώρου διαλόγου και συνεργασίας και εξέφρασε τη βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας.

Η συνεργασία αυτή ενισχύεται και μέσω του Διεθνούς Κέντρου Ασφάλειας Δημοσιογράφων, το οποίο τον Μάρτιο του 2026 θα φιλοξενήσει το Training School «Safety for Journalists» και το συνέδριο «Bearing Witness: Trauma and Resilience in Contemporary Journalism». Ο Γενικός Γραμματέας προσκάλεσε τον Γιαν Μπράατου να επισκεφθεί την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στα διεθνή συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν για την παραπληροφόρηση και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανικά πλήγματα κατά του ιρανικού Κεσμ αναφέρουν ΜΜΕ, εκτός Ισραήλ

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, πραγματοποίησαν περιορισμένα πλήγματα σε ιρανικό νησί στο στενό του Ορμούζ, ενώ ο Τραμπ δήλωσε ανοιχτός σε συμφωνία με την Τεχεράνη. Αναφέρθηκαν εκρήξεις και πτήσεις αεροσκαφών στο Κεσμ.
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές για το κλείσιμο του CNews στη Βουλή

Αίτημα για την απομάκρυνση του CNews από τα γαλλικά μέσα συγκέντρωσε πάνω από 500.000 υπογραφές, οδηγώντας ενδεχομένως σε συζήτηση στη Βουλή. Ο όμιλος Canal+ απορρίπτει κατηγορίες για ακροδεξιές απόψεις, μιλώντας για ελευθερία έκφρασης.
Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Η αξιόπιστη ενημέρωση κρατά τον πολίτη στο επίκεντρο

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΤΝ, τόνισε τη σημασία της αξιόπιστης ενημέρωσης στο 56ο Συνέδριο ΕΣΕΤ στην Καλαμπάκα, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και αναδεικνύοντας το ρόλο του περιφερειακού Τύπου.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Ο τίτλος της «Δημοκρατίας» παραπλανητικός και διαστρεβλωτικός

Ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε το πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας» παραπλανητικό, σημειώνοντας ότι ενήργησε σύμφωνα με το νόμο και ασκώντας κριτική στην εφημερίδα για διαστρέβλωση των γεγονότων και έλλειψη επικοινωνίας μαζί του.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιδιώκει απαγόρευση του όρου Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλη τη χώρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει τον όρο «Τεχνητή Νοημοσύνη», προτιμώντας τη χρήση του «Υπερνοημοσύνη», και κάλεσε τη Wall Street Journal να υιοθετήσει τη νέα ονομασία, θεωρώντας την πιο ακριβή.
Αστυνομικό όχημα Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσιογράφοι διαδηλώνουν στην Τουρκία κατά της λογοκρισίας

Χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Τουρκία καταγγέλλουν καταστολή της ελευθεροτυπίας μετά τον κρατικό έλεγχο του Halk TV και τη σύλληψη δύο επικριτών δημοσιογράφων, με τη στήριξη δημοσιογραφικών ενώσεων σε μεγάλες πόλεις.