ΓΔ: 2138.14 0.26% Τζίρος: 241.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ολομέλεια Βουλής άδεια
Άποψη της άδειας ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων κατά τη διάρκεια συνεδρίασης.

Πόρισμα για προανακριτική κατά Μητσοτάκη, Βορίδη, Αυγενάκη, Πιερρακάκη

Ο Αλ. Αυλωνίτης προτείνει την αποστολή του φακέλου ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ή τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση πιθανών ευθυνών Μητσοτάκη, Βορίδη, Αυγενάκη και Πιερρακάκη.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της εξεταστικής επιτροπής Αλέξανδρος Αυλωνίτης προτείνει την αναπομπή του φακέλου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ή, εναλλακτικά, τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση πιθανών ευθυνών των Κυρ. Μητσοτάκη, Μ. Βορίδη, Ελ. Αυγενάκη και Κυρ. Πιερρακάκη.

Σύμφωνα με το πόρισμά του, ο κ. Αυλωνίτης εισηγείται να διαβιβαστεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία είναι αρμόδια για την πλήρη διερεύνηση πράξεων που ενδέχεται να θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να κινηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διαδικασίες και να ασκηθούν οι κατάλληλες διώξεις, όπου συντρέχει λόγος.

Παράλληλα, προτείνει να μην εφαρμοστεί το άρθρο 86 του Συντάγματος και η ειδική διαδικασία περί ευθύνης Υπουργών, καθώς –όπως σημειώνει– οι εξεταζόμενες πράξεις δεν συνιστούν ενέργειες τελεσθείσες «κατά την άσκηση των καθηκόντων» υπό τη στενή λειτουργική έννοια του Συντάγματος.

Εναλλακτική πρόταση: Προανακριτική Επιτροπή

Επικουρικά, ο κ. Αυλωνίτης εισηγείται τη διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος και το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής. Η επιτροπή θα διερευνήσει ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων, όπως συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συνέργεια ή ηθική αυτουργία σε απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., με ζημία άνω των 120.000 ευρώ.

Τα πρόσωπα για τα οποία προτείνεται η διερεύνηση είναι:

1) Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης
2) Ο Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης, βουλευτής, πρώην Υπουργός
3) Ο Ελευθέριος Αυγενάκης, βουλευτής, πρώην Υπουργός
4) Ο Πιερακάκης Κυριάκος, βουλευτής, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Η πρόταση αφορά επίσης οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο για το οποίο ενδέχεται να προκύψουν στοιχεία από την παρούσα ή μελλοντική δικογραφία.

Αίτημα για παράταση των εργασιών

Τέλος, ο κ. Αυλωνίτης προτείνει, εφόσον δεν γίνει δεκτή καμία από τις παραπάνω επιλογές, να αναβληθεί η έκδοση πορίσματος και να παραταθούν οι εργασίες της επιτροπής. Όπως υπογραμμίζει, απαιτείται η πλήρης μελέτη και συνεκτίμηση του συνόλου του αποδεικτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους αρχείου επισυνδέσεων.

Η συνέχιση της διαδικασίας με ελλιπές ή κατακερματισμένο υλικό, σημειώνει, θα αντιβαίνει στις αρχές της πληρότητας της έρευνας, της θεσμικής αξιοπιστίας και της αποτελεσματικής απονομής δικαιοσύνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στρατάκης απέφυγε απαντήσεις στην Εξεταστική, εμφανίστηκε ως θύμα

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Στρατάκης εμφανίστηκε ως “θύμα” στην Εξεταστική, αποφεύγοντας ουσιαστικές απαντήσεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις συνομιλίες που τον συνδέουν με κυβερνητικά στελέχη.
ΟΠΕΚΕΠΕ πινακίδα γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ο Μ. Βορίδης κατηγορεί τον κ. Βάρρα πως δεν έλαβε μέτρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο επίκεντρο της Βουλής βρέθηκε εμπιστευτικό έγγραφο του 2020 για αυξήσεις στο ζωϊκό κεφάλαιο Κρήτης. Ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως ελήφθησαν μέτρα και ότι ο Γρηγόρης Βάρρας ως πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ενημέρωσε ούτε ενήργησε σχετικά.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ξεκάθαρο αλληλοεκβιασμού στη Βουλή για ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορεί τη ΝΔ για εσωτερικούς εκβιασμούς και αλληλοκαλύψεις σχετικά με υπόθεση αύξησης βοσκοτόπων, επισημαίνοντας πως λειτουργούν ως «μαφία» και καταγγέλλοντας σιωπή και αλληλοεκβιασμούς με τον Μητσοτάκη.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόρισμα ΠΑΣΟΚ: Ποινική διερεύνηση για Βορίδη και Αυγενάκη στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εισηγούνται περαιτέρω ποινική διερεύνηση για τους Βορίδη και Αυγενάκη σχετικά με την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, επικαλούμενοι σοβαρές ενδείξεις συνέργειας σε απιστία και ηθικής αυτουργίας με ζημία άνω των 120.000 ευρώ.
Μάκης Βορίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Καμία σχέση η παραίτηση Βάρρα με τον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διέψευσε ότι υπήρξε σύγκρουση με τον Γρ. Βάρρα για τον τεχνικό σύμβουλο, υποστηρίζοντας πως η προκήρυξη ήταν δική του και κρίσιμη για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.