ΓΔ: 2481.33 0.88% Τζίρος: 336.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Έλληνες στρατιώτες παράταξη
Φωτογραφία Shutterstock

Ξεκινά το νέο μοντέλο θητείας: αλλαγές σε εκπαίδευση και αποζημίωση

Ξεκινά σήμερα το νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις με την Α' ΕΣΣΟ 2026, και τους στρατεύσιμους να παρουσιάζονται 24-27 Φεβρουαρίου. Ο Ν. Δένδιας τονίζει πως πρόκειται για βασικό πυλώνα της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030».

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις, με την κατάταξη της Α' ΕΣΣΟ 2026. Οι στρατεύσιμοι θα παρουσιαστούν στις μονάδες τους το διάστημα από 24 έως 27 Φεβρουαρίου.

Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, «η νέα θητεία αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της μεταρρύθμισης Ατζέντα 2030». Οι αλλαγές κρίνονται αναγκαίες για την προσαρμογή στις σύγχρονες γεωπολιτικές συνθήκες, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις νέες απαιτήσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Κεντρικό στοιχείο του νέου συστήματος αποτελεί η βασική εκπαίδευση διάρκειας 10 εβδομάδων, η οποία θα διεξάγεται αποκλειστικά στον Στρατό Ξηράς. Περιλαμβάνει εκπαίδευση σε νέα αντικείμενα, όπως ο χειρισμός Drones και οι Α' Βοήθειες, καθώς και αναβάθμιση των υπαρχόντων, με αύξηση των βολών, πορειών και ασκήσεων.

Μεταξύ των βασικών αλλαγών περιλαμβάνονται η αναβάθμιση του συσσιτίου, το νέο σύστημα υγειονομικών εξετάσεων, η μετάθεση όλων των στρατευσίμων σε επιχειρησιακές μονάδες μετά την εκπαίδευση, καθώς και η σημαντική αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης. Οι οπλίτες που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα λαμβάνουν 100 ευρώ, ενώ όσοι υπηρετούν στην ενδοχώρα 50 ευρώ.

Μείωση ΕΣΣΟ και νέα διάρθρωση εκπαίδευσης

Οι ΕΣΣΟ μειώνονται από έξι σε τέσσερις (Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο). Όλοι οι στρατεύσιμοι κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς, ενώ μόνο όσοι διαθέτουν εξειδικευμένα επαγγελματικά προσόντα θα μετατάσσονται εσωτερικά στην Πολεμική Αεροπορία ή το Πολεμικό Ναυτικό.

Η εκπαίδευση διαρθρώνεται σε τρία στάδια: βασική, ειδική και επιχειρησιακή. Η βασική εκπαίδευση περιλαμβάνει την αρχική εκπαίδευση και την εκπαίδευση μαχητή, ενώ η ειδική εκπαίδευση, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, επικεντρώνεται στην απόκτηση ειδικοτήτων και δεξιοτήτων μέσω Κέντρων Δια Βίου Μάθησης.

Εκπαίδευση και δεξιότητες νέας γενιάς

Το νέο πρόγραμμα ενσωματώνει εκπαίδευση σε Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση σε εξομοιωτές. Οι επιτυχόντες αποκτούν τη δεξιότητα χειριστή ΣμηΕΑ και λαμβάνουν ειδικό διακριτικό σήμα.

Παράλληλα, εισάγονται προγράμματα πιστοποιημένης εξειδίκευσης σε τομείς όπως Χειριστής Μηχανημάτων, Ναυαγοσώστης - Αυτοδύτης, Οπλουργός, Χειριστής Drone και Κυβερνοασφάλεια. Οι ειδικότητες ομαδοποιούνται πλέον σε 19 κατηγορίες, από 46 που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Αναβαθμίσεις και παροχές για τους οπλίτες

Οι οπλίτες που υπηρετούν στην παραμεθόριο θα λαμβάνουν αποζημίωση 100 ευρώ, ενώ στην ενδοχώρα 50 ευρώ. Ειδικές πρόνοιες προβλέπονται για πολύτεκνους και γονείς, με αυξημένα επιδόματα έως και 200 ευρώ. Οι άγαμοι ορφανοί και από τους δύο γονείς θα λαμβάνουν 200 ευρώ.

Η αναβάθμιση του στρατιωτικού συσσιτίου περιλαμβάνει νέο κανονισμό τροφοδοσίας, βασισμένο σε σύγχρονα διατροφικά πρότυπα, και αύξηση της αξίας μερίδας από 4,50 σε 6,40 ευρώ. Το νέο διατροφολόγιο προσφέρει εξατομικευμένες μερίδες και θα εφαρμοστεί σε όλα τα κέντρα εκπαίδευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πακιστανικός στρατός κατέρριψε τέσσερα drones από το Αφγανιστάν

Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τέσσερα αφγανικά drones που παραβίασαν τα σύνορα στο Μπαλουτσιστάν, ενώ οι Ταλιμπάν απειλούν με αντίποινα για αεροπορικές επιδρομές του Πακιστάν στο ανατολικό Αφγανιστάν.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Μπούρας: Ισχυρότερη αμυντική βιομηχανία σημαίνει ισχυρότερη εθνική ασφάλεια

Ο επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας παρουσίασε σχέδιο 10 σημείων για ισχυρή ελληνική αμυντική βιομηχανία, καινοτομία και νέα στρατηγική αποτροπής στην Ατζέντα 2030.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση στο νότιο Λίβανο, παρά τη συμφωνία-πλαίσιο για «διαρκή ειρήνη», στοχεύοντας την περιοχή μεταξύ Καντάρα και Ντέιρ αλ Σαριάν, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων.
Έκρηξη τη νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν μετά από επίθεση σε πλοίο στο Στενό Ορμούζ

ΗΠΑ και Ιράν αντάλλαξαν πυραυλικά πλήγματα μετά από επίθεση ιρανικού drone σε πλοίο στο Στενό του Ορμούζ. Το CENTCOM έπληξε αποθήκες και ραντάρ στο Ιράν. Το Ιράν απάντησε σε αμερικανικούς στόχους, εντείνοντας την ένταση στην περιοχή.
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Βανς δηλώνει πως στη βία θα απαντούν με βία στο Ιράν

Ο Τζέι Ντι Βανς, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, τόνισε πως «η βία θα απαντάται με βία» μετά από αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν, ως αντίποινα για το πρόσφατο πλήγμα σε φορτηγό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ.