ΓΔ: 2295.32 0.67% Τζίρος: 235.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες Ινδίας και Ελλάδας
Οι εθνικές σημαίες της Ινδίας και της Ελλάδας δίπλα-δίπλα, συμβολίζοντας τη διπλωματική συνεργασία.

Τέλος στην επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΝ στην Ινδία

Ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας, επισκέφθηκε επίσημα την Ινδία στις 16-19 Φεβρουαρίου, όπου κατέθεσε στεφάνι στο National War Memorial και συναντήθηκε με τον Ινδό αρχηγό ναυτικού, Admiral Dinesh K. Tripathi.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ινδία από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του, Admiral Dinesh K. Tripathi.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ, ο αρχηγός κατέθεσε στεφάνι στο National War Memorial στο Νέο Δελχί και στη συνέχεια επισκέφθηκε το υπουργείο Άμυνας (South Block), όπου τον υποδέχθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ινδίας, Admiral Dinesh K. Tripathi.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και η πρόοδος της συνεργασίας μεταξύ των δύο ναυτικών, μετά την επίσκεψη του Ινδού Αρχηγού στην Ελλάδα το 2024.

Ο αντιναύαρχος Κατάρας είχε επίσης επαφές με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας Shri Rajesh Kumar Singh, τον υπαρχηγό του Ινδικού Στρατού Lieutenant General Pushpendra Singh και τον υπαρχηγό της Ινδικής Αεροπορίας Air Marshal Nagesh Kapoor.

Ενίσχυση της ναυτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ινδίας

Ο αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε το Πολυεθνικό Κέντρο Θαλάσσιας Ασφάλειας και Ανταλλαγής Πληροφοριών (Information Fusion Centre - Indian Ocean Region) στην πόλη Γκουρούγκραμ, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του κέντρου.

Στη συνέχεια, μετέβη στη Βισακαπατνάμ, έδρα της Ανατολικής Ναυτικής Διοίκησης (Eastern Naval Command - ENC) του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού. Εκεί συμμετείχε στο International Fleet Review 2026 (IFR) του Ινδικού Ναυτικού, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας της Ινδίας, Droupadi Murmu.

Τέλος, παρευρέθηκε στην έναρξη του διεθνούς συνεδρίου στο πλαίσιο της άσκησης MILAN 2026, με θεματική ενότητα «Οι Ενωμένοι Ωκεανοί: Ενδυνάμωση της Περιφερειακής Συνεργασίας για τη Διασφάλιση της Θαλάσσιας Ασφάλειας και την Προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό και φιλόξενο κλίμα, επιβεβαιώνοντας την κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο ναυτικών, στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Ινδίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Κίνδυνος από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο drone Λευκάδας

Ο Κώστας Τσουκαλάς καταλόγισε στην κυβέρνηση «επικίνδυνους ακροβατισμούς» για τις δηλώσεις Δένδια για drone στη Λευκάδα και επέκρινε τον Πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει ως εφαρμοσμένα μέτρα που δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Στην ΕΕ το θέμα με το ύποπτο μη επανδρωμένο σκάφος στο Ιόνιο

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε στο Συμβούλιο Εξωτερικών στις Βρυξέλλες το θέμα μη επανδρωμένου σκάφους στο Ιόνιο, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη σοβαρή και διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει πολεμικές ενέργειες στη Μεσόγειο.
Περιπολικό ελληνικής αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεκρό βρέφος εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στην Ξάνθη

Νεκρό βρέφος εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στο Δροσερό Ξάνθης μετά από ανώνυμη καταγγελία. Συνελήφθη η 33χρονη μητέρα για έκθεση ανηλίκου. Οι συνθήκες θανάτου ερευνώνται από τις αστυνομικές αρχές.
Δορυφόρος πάνω από Γη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ευρωπαϊκό κόμβο δορυφορικών επικοινωνιών

Η επίσκεψη του Άντριους Κουμπίλιους στην Αττική και το νέο GOVSATCOM Hub αναδεικνύουν τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας στους τομείς άμυνας και τεχνολογίας, ενισχύοντας τον ρόλο της στη στρατηγική ασφάλεια της Ευρώπης.