ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γιώργος Κώτσηρας βουλή
Φωτο: Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας.

Κώτσηρας: Ειδική νομοθεσία για μεταβιβάσεις ακινήτων σε παραμεθόριες

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Κώτσηρας τόνισε πως για εμπράγματες αλλαγές σε παραμεθόριες περιοχές ισχύει αυστηρή διαδικασία με έλεγχο από επιτροπή και συμμετοχή του ΥΠΕΘΑ, διασφαλίζοντας τα εθνικά συμφέροντα σύμφωνα με τον νόμο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Κώτσηρας ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι «ο νόμος είναι σαφής για τις παραμεθόριες περιοχές», υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος χωρίς την προβλεπόμενη διαδικασία και τον έλεγχο από την αρμόδια επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Η δήλωση έγινε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου σχετικά με τους πλειστηριασμούς σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές και το ενδεχόμενο μεταβιβάσεων ακινήτων χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο.

Ο κ. Κώτσηρας επισήμανε ότι «ακόμη και αν γινόταν μια τέτοια μεταβίβαση, αυτή η μεταβίβαση δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου». 

Τόνισε επίσης πως η στάθμιση των αποφάσεων είναι πάντα ετεροβαρής υπέρ των εθνικών συμφερόντων, καθώς υπάρχει ειδική νομοθεσία που προστατεύει τις παραμεθόριες περιοχές.

Παράλληλα, κάλεσε τον βουλευτή να καταθέσει τυχόν συγκεκριμένα στοιχεία που διαθέτει, τα οποία θα πρέπει να περιέλθουν σε γνώση της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, σε περίπτωση που αναδεικνύουν ανάγκη για αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου. 

Όπως διευκρίνισε, ο υφιστάμενος νόμος παραμένει εξαιρετικά αυστηρός, με τη συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην επιτροπή που έχει την εποπτεία των σχετικών διαδικασιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικήτας Κακλαμάνης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην επιτροπή Δεοντολογίας τα πρακτικά της Βουλής μετά από έντονη αντιπαράθεση

Μετά από έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ Ζ. Κωνσταντοπούλου και βουλευτών της ΝΔ, ο Ν. Κακλαμάνης παρέπεμψε τα πρακτικά στην Επιτροπή Δεοντολογίας, τονίζοντας την παρουσία παιδιών στα θεωρεία κατά τα επεισόδια.
Ζωή Κωνσταντοπούλου Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή-ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλυσιδωτά σκάνδαλα πλήττουν την κυβέρνηση

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση ΝΔ για διαδοχικά σκάνδαλα, όπως το σκάνδαλο υποκλοπών, την τοποθέτηση Κοντολέων στην ΕΥΠ και απευθείας αναθέσεις, μιλώντας για πολιτικές ευθύνες και αδιαφάνεια.
ΝότΝηόςτ ηΜςη τΜαηρτάακρηάςκ ηδςι άδδιράοδμροοςμ οβςο υβλοήυςλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Δεν προέκυψαν παρεμβάσεις της ηγεσίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Νότης Μηταράκης δήλωσε στη Βουλή πως από τα έγγραφα και τις καταθέσεις δεν προκύπτει καμία πολιτική παρέμβαση σε υπαλλήλους ή διαγωνισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε ευθύνες για τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη, σύμφωνα με τα πορίσματα της Εξεταστικής.
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη Βουλή για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιπαράθεση Μηταράκη-Μάντζου περί ηθικής

Στη συζήτηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι η ΝΔ κατέθεσε πλήρες πόρισμα ενώ επέκρινε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για απουσία επιχειρημάτων. Ο Δημήτρης Μάντζος (ΠΑΣΟΚ) κατηγόρησε τη ΝΔ για συγκάλυψη ευθυνών.
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα ΟΠΕΚΕΠΕ και τοποθετήσεις κομμάτων

Σκληρή κριτική από Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ανεξάρτητους για το πόρισμα της Εξεταστικής για ΟΠΕΚΕΠΕ: Κάνουν λόγο για "πόρισμα-πλυντήριο" που καλύπτει ευθύνες της ΝΔ και υπουργών, ενώ η υπόθεση παραμένει «ανοιχτή» πολιτικά και νομικά.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αμυντική στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, όχι στις βρετανικές βάσεις

Ο Κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τη κοινή καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αποδίδοντας την εξέλιξη σε πρωτοβουλίες της ΝΔ. Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει αμυντικά την Κύπρο και εξαπέλυσε αιχμές για «πατριώτες της φακής».