ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Νίκος Δένδιας ομιλία

Δένδιας από Καστοριά: Ελληνικότητα σημαίνει και ποιότητα ζωής

Ο Νίκος Δένδιας από την Καστοριά τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης της Δυτικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας τη διαχρονική υποχρέωση του κράτους για διασφάλιση της ελληνικότητας και βελτίωση του επιπέδου ζωής στην περιοχή.

Από την Καστοριά και τις εκδηλώσεις «Δ. Καραβαγγέλεια», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα ιστορικής μνήμης αλλά και πολιτικής στήριξης προς την πόλη και συνολικά τη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της περιοχής και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, υπογραμμίζοντας ότι «η ενίσχυση της περιφέρειας δεν είναι μόνο θέμα εθνικής στρατηγικής, αλλά και καθημερινής επιβίωσης, ανάπτυξης και προοπτικής».

Τόνισε ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει διαχρονική και συνταγματική υποχρέωση να διασφαλίσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας, επισημαίνοντας πως «για την ελληνικότητα, δεν εννοώ μόνο την κυριαρχία, αλλά και το επίπεδο ζωής, το οποίο είναι απαραίτητο για να επιβιώσουν αυτές οι περιοχές».

Αναφερόμενος στην οικονομική πραγματικότητα της Καστοριάς, ο Υπουργός αναγνώρισε ότι η πόλη βρίσκεται στο τέλος ενός σημαντικού κύκλου δραστηριότητας και χρειάζεται άμεσα νέα κατεύθυνση. Όπως σημείωσε, «έκλεισε ένας κύκλος οικονομικής δραστηριότητάς της και οφείλει τάχιστα να ανοίξει ένας καινούριος και να την οδηγήσει σε νέα εποχή».

Χαρακτήρισε ως πρόκληση την κατάσταση που αντιμετωπίζει η περιοχή, τονίζοντας πως «αποτελεί ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης να διευκολύνει και να δώσει κίνητρα ώστε η πόλη να επανεκκινήσει». Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Καστοριά και η Δυτική Μακεδονία θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες και θα ξαναβρούν τον δρόμο της ανάπτυξης.

Μήνυμα ιστορικής μνήμης και τιμής

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις θυσίες που χρειάστηκαν για να διατηρηθεί η ελληνική κυριαρχία και ταυτότητα στη Δυτική Μακεδονία, μνημονεύοντας τον Παύλο Μελά και τους Μακεδονομάχους. «Χρειάστηκε η θυσία ανθρώπων, ιδίως του Παύλου Μελά, αλλά και πολλών άλλων, λίγων επωνύμων, πολλών ανωνύμων, για να διατηρηθεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς, ο κ. Δένδιας εξήρε τον ρόλο της Εκκλησίας ως καθοριστικού παράγοντα στον αγώνα επιβίωσης του ελληνισμού, σημειώνοντας ότι «η Εκκλησία ήταν κύριος παράγοντας της επιβίωσης και της διάσωσης της ελληνικότητας της Μακεδονίας». Υπενθύμισε επίσης πως «η σημερινή ελληνική παρουσία στην περιοχή δεν ήταν ιστορικά δεδομένη, καθώς υπήρξαν εποχές όπου οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορετική κατάληξη».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η έννοια των συνόρων δεν περιορίζεται στη γεωγραφία, αλλά αφορά και τη συλλογική μνήμη, λέγοντας πως «τα σύνορα της πατρίδας δεν είναι μόνο γεωγραφικά, είναι και πνευματικά και οφείλουμε να τα υπερασπίσουμε».

Τιμητικές εκδηλώσεις και παρουσία αξιωματούχων

Ο κ. Δένδιας παρακολούθησε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Μνημόσυνο του Επισκόπου Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη στον Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, προεξάρχοντος του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Γερμανού Καραβαγγέλη και του Παύλου Μελά στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου Καστοριάς.

Στην τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων «Δ. Καραβαγγέλεια», που διοργάνωσε ο Μητροπολίτης Καστοριάς Καλλίνικος, παρευρέθηκαν η βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Μαρία Αντωνίου, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Δημήτρης Σαββόπουλος και Πασχάλης Χαρούμενος, ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας, έλαβε μέρος στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου (ADRION), που έγινε στο εμβληματικό πλοίο Amerigo Vespucci στη Βενετία.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα ενισχύει την ασφάλεια με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη συμβολή της Ελλάδας στην περιφερειακή ασφάλεια, στηριζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο, κατά τη Σύνοδο ADRION στη Βενετία. Συζήτησε επίσης τη μεταβίβαση δύο ιταλικών ναρκοθηρευτικών στην Ελλάδα.
Νίκος Δένδιας σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας αύριο στη Βενετία για τη σύνοδο υπουργών Άμυνας ADRION

Ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί αύριο στη Βενετία για να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της πρωτοβουλίας ADRION, που στοχεύει στην ενδυνάμωση της περιφερειακής αμυντικής συνεργασίας και θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή.
Αντώνης Σαμαράς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Τα πράγματα χειροτέρεψαν μετά τις Πρέσπες και μένουμε σιωπηλοί

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι θαυμάζει τη "μακεδονική" γλώσσα και πολιτισμό, ενώ σχολιάζει ότι η Βουλγαρία τιμά τα οστά του Σαμουήλ, τη στιγμή που η Ελλάδα παίρνει ελάχιστα από τα κλεμμένα της κειμήλια.
Νίκος Δένδιας σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα διαχρονικά στο πλευρό της Κύπρου

Ο Νίκος Δένδιας από τη Λευκωσία επανέλαβε τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, δηλώνοντας πως η Ελλάδα θα στέκεται πάντα στο πλευρό της. Εξήρε τη σημασία της κυπριακής ανεξαρτησίας και χαρακτήρισε την Κύπρο παράδειγμα επιτυχίας.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα πρότυπο για διπλή χρήση υποδομών και ασφάλεια

Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε σε συζήτηση για τη στρατιωτική κινητικότητα στις Βρυξέλλες, προτείνοντας την Ελλάδα ως πρότυπο για ανθεκτικές και διπλής χρήσης υποδομές, προστατευμένες με την «Ασπίδα του Αχιλλέα».