ΓΔ: 2373.21 -0.52% Τζίρος: 231.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση κορυφής.

Ερντογάν: Δεν υπάρχουν άλυτα ζητήματα με Ελλάδα, στη βάση του διεθνούς δικαίου

Ο Τ. Ερντογάν τόνισε πως οι συμφωνίες Τουρκίας-Ελλάδας ενισχύουν τις επαφές, υπογραμμίζοντας τη συνέχιση του διαλόγου για επίλυση προβλημάτων στο Αιγαίο. Συζητήθηκαν επίσης τρομοκρατία, έγκλημα και θέματα μειονοτήτων.

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια που υπογράφουν η Τουρκία και η Ελλάδα δημιουργούν σταθερό πλαίσιο για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Ο κ. Ερντογάν υποδέχθηκε για δεύτερη φορά τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία, επισημαίνοντας ότι μετά τη συνάντησή τους στα τέλη του 2023 στην Αθήνα, συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο για την ενίσχυση των αμοιβαίων επαφών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αύξηση του αμοιβαίου εμπορίου, τονίζοντας πως με τον κ. Μητσοτάκη συζήτησαν «με σαφήνεια και ειλικρίνεια τις θέσεις μας σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Όπως σημείωσε, «παρόλο που τα υφιστάμενα ζητήματα είναι ακανθώδη, δεν είναι άλυτα στη βάση του διεθνούς δικαίου, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση, εποικοδομητικός διάλογος και βούληση για λύση».

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση για τη σύγκλιση απόψεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι υπάρχει προοπτική προόδου και στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο πλευρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των μειονοτήτων, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «πρέπει να ενεργήσουμε με αίσθημα ιστορικής ευθύνης», ενώ σημείωσε πως μοιράστηκε με τον κ. Μητσοτάκη τις προσδοκίες του ώστε η «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» να απολαμβάνει πλήρως τις θρησκευτικές ελευθερίες και τις ελευθερίες στην εκπαίδευση.

Ασφάλεια, Γάζα και περιφερειακές εξελίξεις

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι οι δύο χώρες, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα Αθήνας και Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Γάζα και το ειρηνευτικό σχέδιο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του στις αποφάσεις του Ισραήλ για επέκταση του ελέγχου στη Δυτική Όχθη και αποδυνάμωση της Παλαιστινιακής διοίκησης.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «η μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή περνά μέσα από τη δίκαιη λύση στο Παλαιστινιακό, με βάση τη λύση των δύο κρατών». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αυτή τη θέση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συμβάλει στη διατήρηση της προοπτικής αυτής στην ατζέντα του ΟΗΕ.

Συρία και περιφερειακή σταθερότητα

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η ειρήνη στη χώρα είναι κρίσιμη όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για την ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τόνισε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή είναι ουσιαστικός για τη σταθερότητα.

Κλείνοντας, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως οι δύο χώρες, ως γείτονες και σύμμαχοι, πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, στη βάση της συνεργασίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Μονομερείς ενέργειες στη θάλασσα δεν δημιουργούν τετελεσμένα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα και όλα τα διπλωματικά εργαλεία για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Σέβρον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη και οι κινήσεις της Chevron

Ο διεθνής Τύπος αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ενέργεια, μετά το αίτημα Chevron και HELLENiQ ENERGY για το Block 10. Η κίνηση ενισχύει τη θέση της χώρας ως ενεργειακού κόμβου και τη συνεργασία με αμερικανικούς κολοσσούς.
Δημήτρης Αβραμόπουλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα παραμένει όαση ασφάλειας & σταθερότητας

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ο νόμος περί «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν θα εφαρμοστεί από την Τουρκία και τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί όαση ασφάλειας και σταθερότητας, επισημαίνοντας το ρόλο της ως σταθεροποιητικό παράγοντα.
Ευάγγελος Βενιζέλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Να κάνουμε την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ευκαιρία

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών ότι παραμένουμε εγκλωβισμένοι στο παρελθόν, αναπαράγοντας στερεότυπα και αποφεύγοντας τον ρεαλισμό, επηρεάζοντας τη στάση μας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Συνέδριο στο Υπουργείο Υγείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξωτερική πολιτική: Προοπτικές συναίνεσης στην Ελλάδα

Σε πάνελ του Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ανάγκη σύγκλισης πολιτικών δυνάμεων, με ερώτημα αν αρκεί η συναίνεση του παρελθόντος να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία: Η στήριξη του Μακρόν στην Ελλάδα δεν στρέφεται κατά Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η δήλωση Μακρόν για στήριξη της Ελλάδας δεν στοχεύει κάποια συγκεκριμένη χώρα. Υπενθύμισε πως η Γαλλία είχε δείξει αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά το χτύπημα από το Ιράν.