ΓΔ: 2345.34 0.72% Τζίρος: 277.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
Φώτο: ΑΠΕ

Τσιάρας: Αυστηρή βιοασφάλεια και εργαλεία στήριξης για τους κτηνοτρόφους

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη με κτηνοτρόφους για την ευλογιά αιγοπροβάτων. Ο Κ. Τσιάρας τόνισε στόχο την ταχεία εκρίζωση, αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και σχέδιο στήριξης με χρηματοδοτικά εργαλεία.

Υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, με βασικό θέμα τη διαχείριση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και τα μέτρα στήριξης του κλάδου.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι η ευλογιά αποτελεί ένα σοβαρό και πολύπλοκο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί συντονισμένες ενέργειες, επιμονή και αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στόχος, όπως ανέφερε, είναι η ταχεία εκρίζωση της νόσου για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επόμενη μέρα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, προχωρά σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση και ανάπτυξη του τομέα.

Παραγωγική συζήτηση και κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Ο υπουργός χαρακτήρισε τη σύσκεψη «παραγωγική», σημειώνοντας ότι τέθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ευλογιά των αιγοπροβάτων και την ανασύσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Όπως είπε, η κτηνοτροφία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες και στις εξαγωγές της χώρας. Επεσήμανε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να απομονωθεί η νόσος και να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ευλογιάς το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα σχέδια βελτίωσης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν τις εγκαταστάσεις που τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού πλαισίου για την ελληνική κτηνοτροφία.

Στήριξη μέσω de minimis και άλλων εργαλείων

Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων, ο κ. Τσιάρας υπενθύμισε ότι πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος του de minimis κατευθύνθηκε στις αποζημιώσεις για ζωοτροφές. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή πρόθεση να ενισχύσει τον κτηνοτροφικό τομέα με κάθε διαθέσιμο μέσο, είτε μέσω de minimis είτε με άλλες μορφές αποζημιώσεων.

Οι θέσεις των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξάπλωση της ευλογιάς. Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Παύλος Σατολιάς, ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες, την άμεση εκρίζωση της νόσου, την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου και τη χάραξη ενός βιώσιμου σχεδίου για το μέλλον της κτηνοτροφίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, εξέφρασε προβληματισμό για το ενδεχόμενο έξαρσης της νόσου τους προσεχείς μήνες λόγω των καιρικών συνθηκών, σημειώνοντας ότι «σήμερα, δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο σχετικά με τη διαχείριση της ζωονόσου».

Όπως πρόσθεσε, η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου μπορεί να προχωρήσει μόνο αφού περιοριστεί η εξάπλωση της ευλογιάς. Παράλληλα, τέθηκε και το ζήτημα της αναπλήρωσης εισοδήματος για το 2026.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και αντιδήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Μπαλάσκας, χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαίτερα σημαντική, επισημαίνοντας την ανάγκη συστράτευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων —κτηνοτρόφων, κτηνιάτρων, δήμων, Περιφερειών και υπουργείου— για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Συνάντηση Μητσοτάκη με κτηνοτρόφους και ρύθμιση για πετρέλαιο

Ο ΥΠΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι στο αυριανό ραντεβού Μητσοτάκη με εκπροσώπους κτηνοτρόφων θα συζητηθούν σημαντικά ζητήματα του κλάδου, με στόχο τη στήριξη και τη βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης υπεύθυνος για την κρίση στην ελληνική κτηνοτροφία

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για πλήρη αποτυχία στη διαχείριση της ευλογιάς αιγοπροβάτων, ζητώντας 100% αποζημιώσεις, ενίσχυση κτηνιατρικών υπηρεσιών και ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης, προειδοποιώντας για κατάρρευση της κτηνοτροφίας.
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση αγροτών με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα στο Υπουργείο

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό, σήμερα στις 11:00 θα έχουν νέο ραντεβού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, στο πλαίσιο του διαλόγου για τα αγροτικά ζητήματα.
Συνάντηση ηγεσίας Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη 1 το μεσημέρι η συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους αγροτών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται σήμερα στη 1 μ.μ. με εκπροσώπους αγροτών στο Μαξίμου, τονίζοντας πως τα κυβερνητικά μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί και κινούνται εντός των δημοσιονομικών και ευρωπαϊκών ορίων.
Συνάντηση αγροτών και κυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Μπήκε η 25μελής αντιπροσωπεία αγροτών για συνάντηση με Μητσοτάκη

Λίγο πριν τις 14:30 μπήκε στο Μαξίμου 25μελής αντιπροσωπεία αγροτών, ενόψει της συνάντησης με τον Κ. Μητσοτάκη στις 15:00. Συμμετέχουν εκπρόσωποι συνεταιρισμών, συλλόγων και κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα.