ΓΔ: 2613.73 -0.03% Τζίρος: 242.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
Συνεδρίαση στην αίθουσα του κοινοβουλίου με αξιωματούχους και κοινό παρόντες.

Ν. Παπαϊωάννου: Θα λυθεί το θέμα αντιστοίχισης πτυχίων ΤΕΙ με ΑΕΙ

Η αντιστοίχιση πτυχίων πρώην ΤΕΙ με πανεπιστημιακά θα λυθεί άμεσα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας. Η διαδικασία θα αποφασίζεται από τα ίδια τα τμήματα, με βάση το πρόγραμμα σπουδών και συμμετοχή σε εργαστήρια και παρακολούθηση.

Το ζήτημα της αντιστοίχισης πτυχίων πρώην ΤΕΙ με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών «θα λυθεί γρήγορα και άμεσα», δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Παπαϊωάννου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Μανούσου.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι η αντιστοίχιση «θα γίνει με βάση απόφαση των αντίστοιχων τμημάτων των πανεπιστημίων, με παρακολούθηση και εργαστήρια, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών που είχαν παρακολουθήσει» οι απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ.

Όπως σημείωσε, «η αντιστοίχιση δεν είναι κάτι το θεωρητικό» και δεν σημαίνει αυτόματη εξίσωση των πτυχίων. Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι έχει έρθει σε επαφή με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων που μετεξελίχθηκαν ή απορρόφησαν τα πρώην ΤΕΙ, προκειμένου να καθοριστεί η διαδικασία αντιστοίχισης.

«Έπρεπε να γίνει μία διαδικασία. Έπρεπε τα μεν πανεπιστήμια αυτά να σταθούν στα πόδια τους και αφετέρου να μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο αντιστοίχισης της γνώσης που απορρέει από τον αριθμό των ECTS, των μονάδων των προγραμμάτων σπουδών. Τι προγράμματα έκανε ο ένας, τι προγράμματα έκανε ο άλλος και πώς αντιστοιχίζονται. Και αυτά δεν τα κάνουμε εμείς ως Υπουργείο. Τα κάνει η σύγκλητος και η γενική συνέλευση του κάθε τμήματος από τη στιγμή που το πανεπιστήμιο είναι αυτόνομο», τόνισε ο υφυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί και η διαδικασία είναι ώριμη, επισημαίνοντας πως «πολύ σύντομα, πάρα πολύ σύντομα, θα υπάρξει λύση». Όπως είπε, το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ είναι ήδη ενεργό στην αγορά εργασίας, όπου «φυσικά χρησιμοποιείται το πτυχίο».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η διαδικασία δεν θα είναι «είσαι απόφοιτος, πάρε αντιστοίχιση», αλλά θα βασίζεται σε αποφάσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων, παρακολούθηση και εργαστήρια, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών κάθε αποφοίτου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Δελής: Όχι στην εμπορευματοποίηση και άρση μονιμότητας στη Βουλή

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής τόνισε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 οδηγεί σε απαξίωση πτυχίων και ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, ενώ εξέφρασε αντίθεση και στην πρόταση για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.
Σία Αναγνωστοπούλου βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναγνωστοπούλου: Η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση θεμέλιο του κοινωνικού κράτους

Η ανεξάρτητη βουλευτής, Σία Αναγνωστοπούλου, κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι με την πρόταση για ιδιωτικά πανεπιστήμια υπονομεύουν τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, πλήττοντας τον δημοκρατικό και κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους.
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η συνταγματική θωράκιση δημόσιων και μη κρατικών ΑΕΙ

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τόνισε τη θωράκιση των δημόσιων πανεπιστημίων και την ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μη κρατικών, ασκώντας κριτική στη διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 16.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Προτεραιότητα μας Παιδεία και Πολιτισμός στη Βουλή

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαμήνυσε στη Βουλή πως θα είναι παρούσα για όλες τις γυναίκες και κάθε πλάσμα, έως ότου λάμψει η δημοκρατία, απαντώντας σε επίθεση που δέχτηκε από βουλευτή της ΝΔ με χαρακτηρισμούς. Τόνισε τη σημασία παιδείας και πολιτισμού.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή

Ο Ε. Στυλιανίδης τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες της ΝΔ για αναθεώρηση του Συντάγματος συναντούν αρνητισμό και καχυποψία από την αντιπολίτευση. Υπογράμμισε τη θεσμικότητα της διαδικασίας και τη σημασία της εθνικής συνεννόησης.
Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνταγμα: Πιερρακάκης για το μέλλον της χώρας – Αντίθεση για άρθρο 16

Ο Κ. Πιερρακάκης στη Βουλή επισήμανε ότι η συνταγματική αναθεώρηση έχει στόχο το μέλλον και όχι το παρελθόν, δίνοντας έμφαση στη θωράκιση της δημοσιονομικής πολιτικής για να μην υποθηκευτεί το οικονομικό μέλλον της χώρας.