ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:40:24
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
Συνεδρίαση στην αίθουσα του κοινοβουλίου με αξιωματούχους και κοινό παρόντες.

Ν. Παπαϊωάννου: Θα λυθεί το θέμα αντιστοίχισης πτυχίων ΤΕΙ με ΑΕΙ

Η αντιστοίχιση πτυχίων πρώην ΤΕΙ με πανεπιστημιακά θα λυθεί άμεσα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας. Η διαδικασία θα αποφασίζεται από τα ίδια τα τμήματα, με βάση το πρόγραμμα σπουδών και συμμετοχή σε εργαστήρια και παρακολούθηση.

Το ζήτημα της αντιστοίχισης πτυχίων πρώην ΤΕΙ με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών «θα λυθεί γρήγορα και άμεσα», δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Παπαϊωάννου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Μανούσου.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι η αντιστοίχιση «θα γίνει με βάση απόφαση των αντίστοιχων τμημάτων των πανεπιστημίων, με παρακολούθηση και εργαστήρια, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών που είχαν παρακολουθήσει» οι απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ.

Όπως σημείωσε, «η αντιστοίχιση δεν είναι κάτι το θεωρητικό» και δεν σημαίνει αυτόματη εξίσωση των πτυχίων. Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι έχει έρθει σε επαφή με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων που μετεξελίχθηκαν ή απορρόφησαν τα πρώην ΤΕΙ, προκειμένου να καθοριστεί η διαδικασία αντιστοίχισης.

«Έπρεπε να γίνει μία διαδικασία. Έπρεπε τα μεν πανεπιστήμια αυτά να σταθούν στα πόδια τους και αφετέρου να μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο αντιστοίχισης της γνώσης που απορρέει από τον αριθμό των ECTS, των μονάδων των προγραμμάτων σπουδών. Τι προγράμματα έκανε ο ένας, τι προγράμματα έκανε ο άλλος και πώς αντιστοιχίζονται. Και αυτά δεν τα κάνουμε εμείς ως Υπουργείο. Τα κάνει η σύγκλητος και η γενική συνέλευση του κάθε τμήματος από τη στιγμή που το πανεπιστήμιο είναι αυτόνομο», τόνισε ο υφυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί και η διαδικασία είναι ώριμη, επισημαίνοντας πως «πολύ σύντομα, πάρα πολύ σύντομα, θα υπάρξει λύση». Όπως είπε, το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ είναι ήδη ενεργό στην αγορά εργασίας, όπου «φυσικά χρησιμοποιείται το πτυχίο».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η διαδικασία δεν θα είναι «είσαι απόφοιτος, πάρε αντιστοίχιση», αλλά θα βασίζεται σε αποφάσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων, παρακολούθηση και εργαστήρια, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών κάθε αποφοίτου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο καινοτομίας με το Aristotle Innovation Forum

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Κ. Αναστασιάδης, τόνισε πως τα πανεπιστήμια πρέπει να ξαναγίνουν χώροι ελευθερίας και γνώσης. Δεσμεύτηκε το Aristotle Innovation Forum να συνεχίσει πιο δυναμικά, με στόχο το «αλλιώς» στη συνεργασία και τη γνώση.
Φοιτητικές εστίες Αττικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: 10.000 νέες κλίνες φέρνουν νέα εποχή στις φοιτητικές εστίες

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε ότι το υπουργείο προχωρά σε ανακαινίσεις και κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, με στόχο 10.000 νέες κλίνες σε 5 χρόνια, μέσω σημαντικών πόρων και ΣΔΙΤ, για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.
Πανεπιστήμιο Αθηνών κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΠΑ στις κορυφαίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης QS σε 24 επιστημονικά πεδία

Το ΕΚΠΑ κατατάσσεται στα 100 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως σε 4 βασικά πεδία και διακρίνεται σε 24 επιστημονικά πεδία στη λίστα QS 2026, σημειώνοντας ρεκόρ διακρίσεων και σημαντική άνοδο την τελευταία τριετία.
Πανεπιστήμιο Αθηνών κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε η πλατφόρμα εσωτερικής κινητικότητας χειμερινού εξαμήνου στα ΑΕΙ

Ανοικτή έως 25/5 (14:00) η πλατφόρμα για αιτήσεις μετακίνησης προπτυχιακών φοιτητών ΑΕΙ για το 2026-27. Οι φοιτητές μπορούν να δηλώσουν έως τρία προγράμματα σπουδών σε πανεπιστήμια της επιλογής τους στο internalerasmus.it.minedu.gov.gr.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση σχολείων με στήριξη από τα πανεπιστήμια

Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε εξειδικευμένη μελέτη για τα οικονομικά της εκπαίδευσης, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, ώστε να βελτιώσει τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των σχολείων με διαφάνεια και δίκαιη κατανομή πόρων.