ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Υπουργός σε συνάντηση
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Credits: Nephele Nomikou / SOOC

Μενδώνη: Ομιλία στην UNESCO και έκθεση «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική»

Η Λίνα Μενδώνη μιλά σήμερα σε εκδήλωση της UNESCO για την πρώτη επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και εγκαινιάζει την έκθεση «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» στο Maison de l’UNESCO.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα απευθύνει ομιλία σήμερα το απόγευμα στην εκδήλωση που διοργανώνει η UNESCO, με αφορμή την πρώτη επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Η 9η Φεβρουαρίου, αφιερωμένη στον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των 90 κρατών-μελών της UNESCO, αποτελώντας ιστορική αναγνώριση της συμβολής της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Στο πλαίσιο των επίσημων εκδηλώσεων, η υπουργός θα εγκαινιάσει στο Maison de l'UNESCO, παρουσία του Γενικού Διευθυντή της UNESCO Χαλέντ Ελ Ενάνι, την έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική».

 Η έκθεση αναδεικνύει τη μακραίωνη πορεία και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας μέσα από αρχειακό υλικό και εμβληματικά τεκμήρια της αρχαίας γραφής.

Το υλικό περιλαμβάνει σύντομες κειμενικές αναφορές, εποπτικά μέσα και πιστά αντίγραφα μνημείων της ελληνικής γραφής, προβάλλοντας τη σημασία της ελληνικής ως της αρχαιότερης ζωντανής γλώσσας της Ευρώπης.

Επαφές στη Γαλλία και συνεργασία σε επίπεδο πολιτιστικών θεσμών

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Γαλλία, η υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Gilles Pécout, πρόεδρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 

Ο κ. Pécout ξενάγησε την υπουργό στο ιστορικό κτίριο Ρισελιέ, όπου φυλάσσονται πάνω από 20 εκατομμύρια έγγραφα, χειρόγραφα, χαρακτικά, φωτογραφίες, νομίσματα και άλλα πολύτιμα τεκμήρια, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Βιβλιοθήκης ως θεσμικού φορέα διεθνούς συνεργασίας και πολιτιστικής διπλωματίας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν την προοπτική ανάπτυξης κοινών δράσεων, όπως ανταλλαγές ερευνητών και συνεργασίες σε θέματα ψηφιοποίησης και πολιτιστικής τεχνογνωσίας. 

Η Λίνα Μενδώνη επισήμανε τη σημασία της στενής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς των βιβλιοθηκών, των αρχείων και της πολιτιστικής διπλωματίας, καθώς και τη συμβολή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής των Αθηνών, που διαθέτει πλούσιο αρχείο τριών αιώνων για την αρχαιολογική έρευνα στη χώρα.

Συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα διοργάνωσης έκθεσης στο κτίριο Ρισελιέ, με επίκεντρο την αλληλογραφία του Émile Zola και του Ιωάννη Ψυχάρη, ως έκφραση του πανευρωπαϊκού πνεύματος και των κοινών αξιών. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορούσε να ενταχθεί στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2027.

Η συνάντηση ανέδειξε τη σημασία των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας και τη βούληση των δύο χωρών να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, με στόχο την προβολή της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Την υπουργό συνόδευσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, πρέσβης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Ο πολιτισμός στη Θράκη στηρίζει ταυτότητα και πρόοδο

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε σημαντικά έργα στη Θράκη, όπως το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, ανασκαφές στην Πλωτινόπολη και τον ταφικό τύμβο Μικρής Δοξιπάρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στην τελετή για την αναβάθμιση της Αρχαίας Αγοράς

Στις 19:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει και θα απευθύνει ομιλία στην τελετή παράδοσης του έργου για τη βελτίωση προσβασιμότητας στην Αρχαία Αγορά, που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: «Δημόσια η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις για τον φορέα

Ο Άκης Σκέρτσος υπερασπίζεται μέσω social media τη νέα ανώνυμη εταιρεία δημόσιου χαρακτήρα «Hellenic Heritage», καταγγέλλοντας «αντιπολιτευτικές υπερβολές» αντίστοιχες με εκείνες για το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης που διαψεύστηκαν.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Προτεραιότητα μας Παιδεία και Πολιτισμός στη Βουλή

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαμήνυσε στη Βουλή πως θα είναι παρούσα για όλες τις γυναίκες και κάθε πλάσμα, έως ότου λάμψει η δημοκρατία, απαντώντας σε επίθεση που δέχτηκε από βουλευτή της ΝΔ με χαρακτηρισμούς. Τόνισε τη σημασία παιδείας και πολιτισμού.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλους τους Έλληνες

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Ρένα Δούρου με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπ. Πολιτισμού, καταγγέλλοντας διαφθορά, σκάνδαλα και εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος οικονομικών συμφερόντων.