ΓΔ: 2558.25 0.72% Τζίρος: 145.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:59:34
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Αρνητικό σε αντιδραστική, αναχρονιστική αναθεώρηση Συντάγματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχολιάζοντας το μήνυμα του Πρωθυπουργού, καταγγέλλει ότι πίσω από τις αναφορές σε «ασφάλεια» και «εκσυγχρονισμό του Συντάγματος» κρύβεται σκληρή δεξιά ατζέντα και η κανονικοποίηση παράνομων επαναπροωθήσεων.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολιάζει το Κυριακάτικο μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τις αναφορές του πρωθυπουργού σε «ασφάλεια» και «εκσυγχρονισμό του Συντάγματος» βρίσκεται μια συνεκτική στρατηγική σκληρής δεξιάς ατζέντας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όταν η κυβέρνηση μιλά για «θωράκιση των συνόρων», αντιμετωπίζει ως εισβολείς ακόμα και ανήλικους μετανάστες και αγέννητα έμβρυα, ενώ επιδιώκει την κανονικοποίηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και της βίας στα σύνορα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημειώνει ότι για τη Νέα Δημοκρατία τα σύνορα δεν αποτελούν χώρο προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του διεθνούς δικαίου, αλλά πεδίο επίδειξης σκληρότητας και εργαλείο ακροδεξιάς ρητορικής, ανάλογης του Τραμπ.

Κριτική για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι όταν ο πρωθυπουργός μιλά για Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν εννοεί την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων ή του κράτους δικαίου, αλλά ένα Σύνταγμα «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της αγοράς και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας. Παράλληλα, κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι χρησιμοποιεί το άρθρο 86 για να προστατεύσει υπουργούς της επιλογής του, όταν υπήρχε δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισημαίνει επίσης ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο Παναγόπουλου – Στρατινάκη, θέτοντας ερωτήματα για πιθανές «ουρές» της υπόθεσης. Επιπλέον, δεν έκανε καμία αναφορά στην εισαγγελική πρόταση καταδίκης των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των υποκλοπών και του Predator, το οποίο –όπως τονίζεται– προσέβαλε ευθέως το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου.

«Καμία εμπιστοσύνη» στην κυβέρνηση

Η αποσιώπηση αυτών των θεμάτων, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αποτελεί οργανικό στοιχείο μιας διακυβέρνησης που επιλέγει τη συγκάλυψη αντί της λογοδοσίας. Το κόμμα τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει «καμία εμπιστοσύνη και καμία συναίνεση» με την κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζει «κυβέρνηση των σκανδάλων, της διαφθοράς και του βαθέως κράτους».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι μόνο μια πολιτική αλλαγή και η ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών μπορούν να οδηγήσουν σε ευρύτερες συναινέσεις και σε 180 ψήφους για συνταγματικές αλλαγές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δηλώνει πως είναι παρών και υποστηρίζει ότι «Συνταγματική Αναθεώρηση σημαίνει περισσότερη δημοκρατία, κοινωνικά δικαιώματα, προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και του νερού, ισχυρό κράτος δικαίου και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, όπου ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις διεθνείς εξελίξεις σε Ιράν και Μέση Ανατολή. Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά και η Εθνική Στρατηγική Ανθεκτικότητας για 2026-2030.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Προεκλογικές κινήσεις ξεκινά ο Μητσοτάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη για αόριστες προεκλογικές εξαγγελίες 23 δισ. ευρώ, που δεν ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες, ενώ η κυβέρνηση μιλά για "πετυχημένη διαχείριση" εν μέσω ακρίβειας και κερδοσκοπίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Γεραπετρίτης συνοδεύει τον Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο ΝΑΤΟ στην Άγκυρα

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα και θα συμμετάσχει σε συναντήσεις και διμερείς επαφές με ομολόγους του, στις 7 και 8 Ιουλίου.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ο Ντόκος αποδυναμώνει την Εθνική Ασφάλεια

Ο Κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε τον κ. Ντόκο "αδύναμο κρίκο" της Εθνικής Ασφάλειας και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να τον απομακρύνει, επισημαίνοντας ότι δεν διενεργήθηκε έρευνα για διαρροή απόρρητων στοιχείων.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: Συνεδριάζει αύριο υπό τον πρωθυπουργό

Αύριο στις 11:00 συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Στις 20:00, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.