ΓΔ: 2659.25 -1.07% Τζίρος: 253.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:42:39
Παύλος Μαρινάκης ομιλία

Μαρινάκης κατά Ανδρουλάκη: Παραπληροφόρηση για SAFE και δικαίωμα βέτο στην ΕΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης κατηγόρησε τον Ν. Ανδρουλάκη για διαστρέβλωση σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE. Ανέφερε ότι προστέθηκε διάταξη που απαιτεί ομόφωνη έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη.

Σε ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον ΑΝΤ1, τονίζεται πως το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη καταφεύγει συστηματικά σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας και παραπληροφόρηση. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι τέτοιες πρακτικές δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες, ειδικά όταν αφορούν τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική.

Ο κ. Μαρινάκης σχολίασε συγκεκριμένα τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έθεσε φραγμούς στην ένταξη της Τουρκίας στον αμυντικό σχεδιασμό SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδίδοντας την ευθύνη στα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει προσχηματική τη θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το casus belli και τη συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η πραγματικότητα διέψευσε για ακόμη μία φορά τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη για λαθροχειρία.

 Τόνισε ότι η αρχική εκδοχή του κανονισμού SAFE περιλάμβανε όλες τις τρίτες χώρες, χωρίς διαβάθμιση, και θα μπορούσε να είχε εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία, καθώς υπήρχε σχετική υποστήριξη από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Μαρινάκης, ήταν η σταθερή στάση της Ελλάδας στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα που οδήγησε στην προσθήκη διάταξης, σύμφωνα με την οποία κάθε τρίτη χώρα που συμμετέχει στο SAFE οφείλει να συνάπτει διμερή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πρέπει να εγκρίνεται ομόφωνα από όλα τα κράτη-μέλη.

 Αυτό προβλέπεται βάσει των άρθρων 212 και 218 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, ενώ με το άρθρο 17 του κανονισμού δημιουργήθηκε δικαίωμα βέτο για κάθε κράτος-μέλος.

Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως σημαντική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, επισημαίνοντας ότι τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για παραπληροφόρηση ή αντιπολιτευτική εμμονή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Έχουμε σχέδιο και ανεξαρτησία για καλύτερη ζωή πολιτών

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για δίκαιη ανάπτυξη μέσω νέου παραγωγικού μοντέλου, εστιάζοντας σε πρωτογενή τομέα, μεταποίηση και τουρισμό. Τα μέτρα κοστολογούνται σε 1,2 δισ. ετησίως αρχικά.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Όχι σε όλα» από αντιπολίτευση – Επίθεση σε Ανδρουλάκη

Επίθεση κατά ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη για τη στάση τους στη Συνταγματική Αναθεώρηση εξαπέλυσε ο Μητσοτάκης στη Βουλή, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι μπλοκάρει θεσμικές αλλαγές και τονίζοντας τη σημασία ευρύτερων συναινέσεων.
androulakis, nikos antoylakis, pasok, kinima allaghs
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχουν βάρβαροι, υπάρχει το ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στη Βουλή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι επενδύει στον φόβο αντί για την ελπίδα και υποστηρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο για την ανάπτυξη, σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης.
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Προσπαθείτε να τρομοκρατήσετε την κοινωνία, αλλά θα χάσετε

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι επενδύει στον φόβο. Τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ προτείνει ρεαλιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ άσκησε κριτική και στις δηλώσεις για Ερντογάν.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Τσουκαλάς: Η Θάτσερ θα έβρισκε το δίμηνο επίδομα προχωρημένο

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε στην ΕΡΤnews πως πολιτική αλλαγή μπορεί να υπάρξει μόνο αν το ΠΑΣΟΚ βγει πρώτο κόμμα, επισημαίνοντας τη σημασία ισχυρού ποσοστού για προώθηση κοινωνικών μέτρων, όπως κατάργηση 13ωρου και στήριξη εργαζομένων.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ανδρουλάκης: ΠΑΣΟΚ για πρωτιά και αλλαγή πολιτικής, όχι σκέτη εναλλαγή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην πρώτη θέση για ριζική πολιτική αλλαγή, αποκλείοντας κυβερνητικές συνεργασίες, και υπογράμμισε τη διαφορά μεταξύ πολιτικής αλλαγής και εναλλαγής εξουσίας.