ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Γιώργος Αυτιάς ομιλία
Φωτογραφία Γιώργος Αυτιάς Ευρωβουλή

Αυτιάς: Σύνδεσμος της Κομισιόν για καταγγελίες αθέμιτου ανταγωνισμού στην ΕΕ

Ο ευρωβουλευτής Γ. Αυτιάς τονίζει πως το ελληνικό και ευρωπαϊκό εμπόριο δεν θα υποκύψει σε αθέμιτο ανταγωνισμό από ασιατικές πλατφόρμες. Κάθε εμπορικός φορέας μπορεί να καταγγέλλει αντιανταγωνιστικές πρακτικές μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Την ανάγκη προστασίας του ελληνικού εμπορίου και των επιχειρήσεων από αθέμιτες εισαγωγές προϊόντων μέσω ασιατικών πλατφορμών, που πωλούν κάτω του κόστους παραγωγής, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Γιώργος Αυτιάς, σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον κ. Αυτιά, ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφσκοβιτς, απαντώντας σε σχετική ερώτησή του, δημοσιοποίησε ηλεκτρονικό σύνδεσμο μέσω του οποίου εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια και παραγωγικοί φορείς της Ελλάδας μπορούν να καταγγέλλουν αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (https://shorturl.at/sFldD ή https://policy.trade.ec.europa.eu/contacts/trade-defence-enquiries_en?prefLang=el).

Όπως υπογραμμίζει ο επίτροπος, «οποιοσδήποτε κλάδος επηρεάζεται, καλείται να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες εμπορικής άμυνας της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής για να συζητήσει τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία».

Υπενθυμίζεται ότι οι εμπορικοί σύλλογοι, τα επιμελητήρια και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Μακεδονίας είχαν ζητήσει από τον ευρωβουλευτή, ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, να παρέμβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Αυτιάς συμμετείχε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και επισκέφθηκε την Ημαθία, όπου ενημερώθηκε από το Επιμελητήριο για περιστατικό εισαγωγής προϊόντος από την Ασία σε τιμή που επηρέαζε αρνητικά τον υγιή ανταγωνισμό σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Στην απάντηση του επιτρόπου, επισημαίνεται ότι η Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως για την προστασία των ενωσιακών κλάδων παραγωγής από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει από εισαγωγές. 

Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ εφαρμόζει περισσότερα από 232 μέτρα εμπορικής άμυνας, που αφορούν γεωργικά, βιομηχανικά και μεταποιητικά προϊόντα, προστατεύοντας την ενωσιακή βιομηχανία, κυρίως έναντι εισαγωγών από ασιατικές χώρες όπως η Κίνα.

Η Επιτροπή επιβάλλει μέτρα αντιντάμπινγκ και/ή αντιστάθμισης επιδοτήσεων όταν διαπιστώνεται ζημιογόνο ντάμπινγκ ή επιδότηση και είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να ληφθούν μέτρα. Οι σχετικές έρευνες ξεκινούν όταν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία από ενωσιακούς κλάδους παραγωγής για ζημία που προκαλείται από εισαγωγές με αθέμιτες πρακτικές.

Τα μέτρα αυτά μπορούν να επανεξετάζονται και να διατηρούνται όσο απαιτείται για την προστασία των ευρωπαϊκών παραγωγικών κλάδων.

Οι ενδιαφερόμενοι κλάδοι καλούνται να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία επικοινωνίας με τις υπηρεσίες εμπορικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αναφέρουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Η Ελλάδα σήμερα ισχυρή, με αισιοδοξία για το μέλλον

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πλέον ισχυρή και αισιόδοξη για το μέλλον, συγκρίνοντας τη διεθνή εικόνα της με την περίοδο της κρίσης. Τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος, αν και τα προβλήματα παραμένουν.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύση Ελευθερίας: Ριζική αλλαγή στον πρωτογενή τομέα ζητά η Βουλή

Η Πλεύση Ελευθερίας, με τη Τζώρτζια Κεφαλά, ασκεί κριτική στη ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, ζητώντας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης 2027-2035 με έμφαση σε επενδύσεις, πρόληψη κρίσεων, ενιαίο κέντρο διαχείρισης και διαφάνεια στην απόδοση.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αφροδίτη Νέστορα στην Πνύκα για την ομιλία Ρούμπιο στη Θεσσαλονίκη

Η πολιτευτής της ΝΔ, Αφροδίτη Νέστορα, παρευρέθηκε στην εκδήλωση με ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Πνύκα και συνομίλησε με τον Carl Watson της πρεσβείας των ΗΠΑ για την τρομοκρατική επίθεση στην οικία της.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στη διακομματική για πρωτογενή τομέα – Το πόρισμα της ΝΔ

Η πλειοψηφία της διακομματικής επιτροπής υπερψήφισε το πόρισμα της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα, με διαφορετικές θέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση, ενώ διαπιστώθηκαν και σημεία σύγκλισης.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Πια διακριτοί οι δύο πόλοι για όλους

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι οι δύο βασικοί πολιτικοί πόλοι είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με το ΠΑΣΟΚ να στηρίζει τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους. Εξήγγειλε νομοθετική πρόταση για τα ιδιωτικά χρέη και μέτρα στήριξης για νησιά και καύσιμα.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Η Ευρώπη να εγγυηθεί ασφάλεια Ελλάδας-Κύπρου έναντι Τουρκίας

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την ΕΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια Ελλάδας και Κύπρου απέναντι σε κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας τις παραβιάσεις και την επιθετική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.