ΓΔ: 2456.16 -2.02% Τζίρος: 414.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο

Κοντογεώργης: Χρειάζεται διάλογος και συναίνεση στη συνταγματική αναθεώρηση

Ο Θ. Κοντογεώργης μίλησε στην ERTnews για τη συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας την ανάγκη συναίνεσης και σύγχρονων αλλαγών, με έμφαση στη μονιμότητα και αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων ως μέτρο βελτίωσης στη δημόσια διοίκηση.

Στη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση και τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε συνέντευξή του στο κανάλι ERTnews.

Ο κ. Κοντογεώργης επισήμανε ότι το Σύνταγμα του 1975 συνέβαλε καθοριστικά στην εδραίωση της Δημοκρατίας, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να ενσωματωθούν σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη συνθηκών συναίνεσης και ηρεμίας, επιδιώκοντας διάλογο για τον πυρήνα της ποιότητας της δημοκρατίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και της αξιολόγησής τους, με την κυβέρνηση να στοχεύει στη συνταγματική κατοχύρωση του μέτρου. Η αξιολόγηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό, αποτελεί σημαντικό δείκτη για τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι διαφωνίες μεταξύ κομμάτων δεν θα πρέπει να αποτελούν πρόσχημα για αποχή από τη συζήτηση. Ο κατάλογος θεμάτων που έχει θέσει ο πρωθυπουργός θα διευρυνθεί μέσω ενός ψύχραιμου διαλόγου προς όφελος του ελληνικού λαού. Ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι κορυφαία θεσμική διαδικασία και κάλεσε σε ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο υφυπουργός τόνισε τη θεσμική προσήλωση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο ζήτημα. Επισήμανε ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία, καθώς αυτή εξασφαλίζει σταθερότητα και συνέχεια, ενώ ο ελληνικός λαός θα καθορίσει τους συσχετισμούς στις επόμενες εκλογές.

Σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι η χώρα γνωρίζει καλά το γεωπολιτικό περιβάλλον της και δίνει έμφαση στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με αυτοσυγκράτηση. Τόνισε τη σημασία της δημιουργίας συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης, επισημαίνοντας πως ο διάλογος αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση του εθνικού συμφέροντος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η χώρα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή και αμυντική χειραφέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έργα όπως ο κάθετος διάδρομος να ενισχύουν αυτή την προοπτική. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται διπλωματικά, αμυντικά και ενεργειακά, παρά το ασταθές περιβάλλον, και χρειάζεται εμπιστοσύνη και στοχοπροσήλωση.

Τέλος, για το ζήτημα του εθνικού απολυτηρίου, ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε ότι υπάρχουν δυνατότητες συναίνεσης και διαλόγου. Τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσης του ρόλου του λυκείου, της διαφάνειας στο εξεταστικό σύστημα και της αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων διαλόγου, επισημαίνοντας πως το θέμα έχει τεθεί και από το ΠΑΣΟΚ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, όπου ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις διεθνείς εξελίξεις σε Ιράν και Μέση Ανατολή. Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά και η Εθνική Στρατηγική Ανθεκτικότητας για 2026-2030.
Κυριάκος Μητσοτάκης σκέψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ο Μητσοτάκης περνά περίοδο έντονης αυτοκριτικής

Ο Κώστας Τσουκαλάς σχολιάζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βιώνει σήμερα «οξεία αυτοκριτική», υπενθυμίζοντας παλαιότερες προεκλογικές υποσχέσεις του για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και μειώσεις φόρων που δεν υλοποιήθηκαν.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Προεκλογικές κινήσεις ξεκινά ο Μητσοτάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη για αόριστες προεκλογικές εξαγγελίες 23 δισ. ευρώ, που δεν ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες, ενώ η κυβέρνηση μιλά για "πετυχημένη διαχείριση" εν μέσω ακρίβειας και κερδοσκοπίας.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Δεν συμβιβαζόμαστε για ταυτοτικά ζητήματα για την εξουσία

Ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για οικονομία, στέγαση και μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως δεν θα γίνουν υποχωρήσεις σε ταυτοτικά ζητήματα ούτε για χάρη της εξουσίας.
Νίκος Ανδρουλάκης ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Τυχοδιωκτισμός το κόμμα που μιλά για πολιτικό πολιτισμό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε τυχοδιωκτισμό της ΝΔ και χαρακτήρισε τοξικότητα τις επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς κοστολόγηση και υπογράμμισε τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.