ΓΔ: 2274 0.66% Τζίρος: 73.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:59:42
Παύλος Μαρινάκης συνέντευξη
Ο Παύλος Μαρινάκης μιλάει σε επιχειρηματικό φόρουμ, τονίζοντας θέματα πολιτικής και οικονομίας.

Μαρινάκης: Τιμούμε τους ήρωες του 1996, διάλογος δεν σημαίνει παραχωρήσεις

Ο Παύλος Μαρινάκης, στην επέτειο 30 ετών από τα Ίμια, τόνισε πως η Ελλάδα τιμά τους τρεις ήρωες, δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας, επιδιώκει διάλογο με την Τουρκία χωρίς υποχωρήσεις και ενισχύει την αμυντική της θέση.

Στη συμπλήρωση 30 ετών από την κορύφωση της τραγωδίας των Ιμίων αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την έναρξη τηλεοπτικής συνέντευξής του στο OPEN. Όπως σημείωσε, η ημέρα αυτή αποτελεί Ημέρα Μνήμης για τους τρεις ήρωες που «δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε ποτέ». Σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, υπογράμμισε ότι η στρατηγική επιλογή της Ελλάδας για διάλογο με την Τουρκία δεν σημαίνει υποχώρηση. Αντιθέτως, η χώρα «διεκδικεί» και έχει ενισχύσει τη θέση της τόσο αμυντικά όσο και εξοπλιστικά, αλλά και μέσω διεθνών συμφωνιών, όπως οι συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο και η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα που αφορούν «κόκκινες γραμμές» ή κυριαρχικά δικαιώματα. «Αυτά δεν μπαίνουν στο τραπέζι», τόνισε, προσθέτοντας ότι για να συμμετέχεις σε διάλογο πρέπει να μην είσαι αφελής και να μη θεωρείς πως ένα καλύτερο κλίμα σημαίνει αλλαγή στάσης του γείτονα.

Αναγνώρισε ότι οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν το κλίμα, επισημαίνοντας πως η χώρα δεν θα τις ανεχθεί, με τις κατάλληλες αντιδράσεις από τα αρμόδια υπουργεία. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχώρηση ή συμφωνία.

Απαντώντας για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ανέφερε πως αυτή προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου. Αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης περί ενδοτικότητας στην εξωτερική πολιτική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα κάνουμε ταμείο ξανά και θα κοιτάξουμε τον κόσμο στα μάτια». Υπογράμμισε ότι ο διάλογος με την Τουρκία έχει αποδώσει, καθώς η χώρα έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα και θα συνεχίσει να διεκδικεί.

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις και το ζήτημα της αυτοδυναμίας, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι η διαφορά με το δεύτερο κόμμα παραμένει σημαντική, γεγονός που, όπως είπε, δείχνει ότι το αφήγημα της αντιπολίτευσης δεν πείθει την πλειοψηφία. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως ό,τι συνέβη το 2023 θα επαναληφθεί το 2027, ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα στους πολίτες.

Οικονομία, ακρίβεια και κοινωνικά ζητήματα

Αναφερόμενος στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που αναδεικνύουν την ακρίβεια και την απονομή δικαιοσύνης ως σοβαρά προβλήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν υποσχέθηκε ποτέ λύσεις από τη μια μέρα στην άλλη. Επεσήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας, έχει προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και έχουν υλοποιηθεί σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Παραδέχθηκε ότι η ακρίβεια αποτελεί μείζον θέμα, αλλά επεσήμανε πως πρόκειται για ευρωπαϊκό φαινόμενο λόγω της πληθωριστικής κρίσης. Η αξιολόγηση των κυβερνήσεων, όπως είπε, γίνεται με βάση την αύξηση των εισοδημάτων και την ταχύτητα αντιμετώπισης των συνεπειών. Υπογράμμισε ότι επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη το μέσο εισόδημα αυξήθηκε κατά 30%, ενώ μειώθηκαν 85 φόροι, άμεσοι και έμμεσοι, με στόχο τη στήριξη των πολιτών.

Σχετικά με το γιατί τα ζητήματα αυτά καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση τα διαχειρίζεται καλύτερα από άλλες. «Εμείς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, βελτιώνουμε τα εισοδήματα όσο αντέχει η οικονομία», ανέφερε, ενώ σχολίασε πως η αντιπολίτευση δεν παρουσιάζει εναλλακτικές λύσεις.

Ψηφιακό κράτος και ζητήματα λειτουργίας

Αναφορικά με το ψηφιακό κράτος και τα πρόσφατα προβλήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν ακυρώνεται η συνολική προσπάθεια, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Σχετικά με το τεχνικό πρόβλημα στο FIR Αθηνών, διευκρίνισε ότι δεν προέκυψε κανένας κίνδυνος για τη ζωή ή την ασφάλεια των πολιτών.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν πραγματοποιηθεί για πολλά χρόνια, ενώ δύο πραγματικότητες συνυπάρχουν: η πρόοδος σε πολλούς τομείς και η ανάγκη για περαιτέρω βελτιώσεις.

Βιομηχανία ΒΙΟΛΑΝΤΑ και Επιθεώρηση Εργασίας

Για την τραγωδία στη βιομηχανία ΒΙΟΛΑΝΤΑ, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι την ευθύνη για τη διερεύνηση των αιτίων έχει η Δικαιοσύνη. Κάλεσε όσους γνωρίζουν στοιχεία να τα καταθέσουν, ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει ζήτημα με τον κ. Παπαστεργίου.

Όσον αφορά την Επιθεώρηση Εργασίας, επανέλαβε ότι αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή και δεν είναι υποστελεχωμένη, καθώς οι θέσεις είναι καλυμμένες σε ποσοστό άνω του 90%. Η αρμοδιότητά της αφορά την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ενώ τον τεχνικό έλεγχο των εγκαταστάσεων αναλαμβάνει η Περιφέρεια. Τόνισε ότι η Δικαιοσύνη θα εξετάσει εάν τηρήθηκαν οι διαδικασίες και υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Στρατηγική ευθύνης ή στρατηγική έντασης

Ανάλυση για τα ελληνοτουρκικά ως «παρατεταμένη σύγκρουση» και το δίλημμα ευθύνης ή έντασης, με έμφαση σε διάλογο, αποτροπή και γεωπολιτικές πιέσεις στην Αν. Μεσόγειο. Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος*.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Σταθερή θέση Ελλάδας για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Ο Π. Μαρινάκης ανέφερε ότι στη Σύνοδο Ελλάδας–Τουρκίας επιβεβαιώθηκε η ελληνική θέση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα βάσει διεθνούς δικαίου, ενώ υπεγράφησαν 7 κείμενα συνεργασίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάντζος: Διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας με ρεαλισμό και χωρίς αυταπάτες

Ο Δημήτρης Μάντζος δήλωσε πως με τις αναθεωρητικές θέσεις και ενέργειες της Τουρκίας, τα περιθώρια επίλυσης της διαφοράς υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ παραμένουν λίγα, ενώ τόνισε τη σημασία ψύχραιμου διαλόγου και συνολικής ανάλυσης της περιοχής.
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντογεώργης: Η Ελλάδα ισχυρή, συνομιλεί και υπερασπίζεται τα δικαιώματά της

Ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ως ισχυρή χώρα, με αυτοπεποίθηση και άμυνα, επιδιώκοντας δίαυλους επικοινωνίας και λύση στη διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Ελλάδα – Ισραήλ συνεργάζονται χωρίς αποκλεισμό της Τουρκίας

Ο υπουργός Άμυνας. Ν. Δένδιας. τόνισε ότι η συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ δεν αποκλείει την Τουρκία, υπό τον όρο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, απορρίπτοντας το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».