ΓΔ: 2266.13 -0.42% Τζίρος: 179.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:03:43
Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη
Φώτο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Κατερίν Βοτρίν, Credits: Nick Paleologos / SOOC

Ελλάδα - Γαλλία: Στο επίκεντρο η άμυνα μετά την επίσκεψη Βοντρίν

Τα γαλλικά ΜΜΕ αναδεικνύουν την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Κατρίν Βοντρίν στην Αθήνα, εστιάζοντας στη στενή αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και στην πιθανή ανανέωση της στρατηγικής συμφωνίας τους εντός των επόμενων εβδομάδων.

Εκτενής είναι η κάλυψη από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης της πρόσφατης επίσκεψης της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Κατρίν Βοντρίν, στην Αθήνα. Η επίσκεψη αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας στον τομέα της άμυνας.

Η εφημερίδα OUEST FRANCE σημειώνει ότι η Γαλλίδα υπουργός επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. 

Επισημαίνεται ότι η Κατρίν Βοντρίν είχε δεσμευτεί να επισκεφθεί τη φρεγάτα άμυνας και επέμβασης που παραδόθηκε πρόσφατα από τη Naval Group. Η επίσκεψη αποτέλεσε ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με το μέλλον της γαλλοελληνικής συνεργασίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2021 συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα. 

Η συμφωνία αυτή ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, ωστόσο η υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε πως είναι «πολύ πιθανό» να ανανεωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων ή το αργότερο πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Η εφημερίδα LE TELEGRAMME αναφέρεται επίσης στην επίσκεψη της Κατρίν Βοντρίν, τονίζοντας το ενδιαφέρον της Ελλάδας για νέα πλοία μετά την παραλαβή της φρεγάτας Kimon. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παράδοση των φρεγατών από τη Naval Group αποτελεί σύμβολο της γαλλοελληνικής συνεργασίας, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Στην ιστοσελίδα SIX ACTUALITES, το άρθρο αναδεικνύει τις φιλοδοξίες της Γαλλίδας υπουργού για μια ενισχυμένη αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα. Εστιάζει στη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας και της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ενώ αναλύει τη δυναμική των διμερών σχέσεων και της αμυντικής πολιτικής μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως σημειώνεται, «η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα εντάσσεται σε μια λογική συνέχειας». Δεν αποτελεί απλώς ένα διπλωματικό τελετουργικό, αλλά προετοιμάζει συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με εξοπλιστικά προγράμματα, εκπαίδευση και ενίσχυση των εθνικών βιομηχανικών δυνατοτήτων. 

Η προτεραιότητα για τους εμπλεκόμενους φορείς είναι η λήψη επιλογών που ενδυναμώνουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις, χωρίς να περιορίζονται στη συμβολική υπογραφή συμφωνιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης, Βοτρέν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έχουμε χτίσει ισχυρή στρατηγική σχέση με τη Γαλλία στην άμυνα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας ως μία από τις στενότερες, ειδικά στην άμυνα, υπογραμμίζοντας την ανανέωση της διμερούς συμφωνίας και τη σημασία της παράδοσης της φρεγάτας «Κίμων».
Δημήτρης Χούπης αρχηγός ΓΕΕΘΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη του ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης, στρατηγός Grynkewich, μετά από πρόσκληση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Συζητήθηκαν ζητήματα στρατηγικής και γεωπολιτικών εξελίξεων.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο η αμυντική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ στη συνάντηση Δένδια με Κογκρέσο

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, με επικεφαλής τον Jerry Moran, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Αθήνα. Παρούσα ήταν και η πρέσβης των ΗΠΑ, Kimberly Guilfoyle.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραμπ: Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στο ΝΑΤΟ με αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ισχυρότερες από ποτέ κατά την παραλαβή των διαπιστευτηρίων του Έλληνα πρέσβη, τονίζοντας τη μακρά φιλία και τη δέσμευση στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια αύριο δύο συμφωνίες στρατιωτικής εκπαίδευσης Ελλάδας-Αιγύπτου

Στην Ολομέλεια εισάγονται δύο πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για στρατιωτική εκπαίδευση, που προβλέπουν ανταλλαγή αξιωματικών στα ανώτατα στρατιωτικά ιδρύματά τους, με στόχο την εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων.
Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία και Γαλλία ενισχύουν τη συνεργασία για συμπαραγωγή όπλων

Η Ουκρανία και η Γαλλία υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για κοινή παραγωγή όπλων, μετά από επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας στο Κίεβο. Η συμφωνία ενισχύει μακροπρόθεσμα την ουκρανική άμυνα εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία.