ΓΔ: 2234.68 0.23% Τζίρος: 200.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
Φωτό: Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Χατζηδάκης: Η χώρα χρειάζεται σταθερή, σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι η Ελλάδα έχει στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις για το 2026.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανέδειξε τη σημασία της ύπαρξης σοβαρής και αποτελεσματικής κυβέρνησης σε περιόδους διεθνών προκλήσεων, μιλώντας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στις 22 Ιανουαρίου 2026.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ενώ παραμένει οργανικό μέλος της ΕΕ. 

Υπογράμμισε πως οι αλλαγές στη διατλαντική σχέση καθιστούν πιο απαιτητική τη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας την ανάγκη για ιδιαίτερη προσοχή και για ενίσχυση της κυβερνητικής σοβαρότητας, ειδικά σε θέματα άμυνας και διεθνών σχέσεων.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι, παρά τη συνηθισμένη κόπωση που εμφανίζεται στη δεύτερη κυβερνητική θητεία, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης. 

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποχωρούν, γεγονός που αποδίδεται στην έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής για το εκλογικό σώμα, αλλά και στην πρωτοφανή αναξιοπιστία των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά τον εθνικό διάλογο για την αγροτική μεταρρύθμιση, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τη διαδικασία ως ευκαιρία για καταγραφή απόψεων και διαμόρφωση προτάσεων που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. 

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη αντίστοιχου διαλόγου για το νέο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεισφοράς όλων των φορέων στη διαμόρφωση ενός θετικού πλαισίου για την εκπαίδευση.

Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε τις δυσκολίες των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, σημειώνοντας ότι η ακινησία και οι δημόσιες σχέσεις δεν αρκούν για την επίλυση των προβλημάτων. Τόνισε ότι, παρά το ενδεχόμενο πολιτικού κόστους, οι απαραίτητες αλλαγές πρέπει να προχωρούν με αποφασιστικότητα.

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό για το 2026, ξεχώρισε μεταξύ των βασικών μεταρρυθμίσεων τον νέο Κώδικα για την Αυτοδιοίκηση, το νέο Λύκειο που θα προκύψει μετά από εθνικό διάλογο, καθώς και το νομοσχέδιο για το «βαθύ κράτος» που στοχεύει στην αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών του Δημοσίου.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται στη λογική «λέμε λίγα για να τα κάνουμε όλα», με στόχο στο τέλος της τετραετίας να αποδειχθεί η συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων. 

Προανήγγειλε την παρουσίαση προτάσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και για την Ελλάδα του 2030, δίνοντας έμφαση στη χάραξη μιας ρεαλιστικής προοπτικής για τη χώρα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηθεοδοσίου: Άμεση δράση ή κίνδυνος διάλυσης για κοινωνία και επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δηλώνει πως τα μέτρα για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια δεν αποδίδουν, ζητώντας άμεσες μειώσεις στον ΕΦΚ καυσίμων και ΦΠΑ βασικών αγαθών, καθώς τα νοικοκυριά δυσκολεύονται.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καζάνη: Ανάπτυξη στα λόγια, πίεση στην καθημερινότητα των πολιτών

Η Κατερίνα Καζάνη ασκεί κριτική στον Προϋπολογισμό 2026, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη, ενώ οι πολίτες δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες και οι ανισότητες διευρύνονται.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση επισημαίνει μέτρα για επιχειρήσεις και ανάπτυξη, ενώ η αντιπολίτευση κρίνει έλλειψη στρατηγικής και όραματος. Επισημάνθηκαν και θετικές διατάξεις από το ΠΑΣΟΚ.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Στήριξη με όρια και πλεονάσματα με υπεύθυνη πολιτική

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως η κυβέρνηση μοιράζει όσους πόρους επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες και τα πλεονάσματα, ασκώντας υπεύθυνη οικονομική πολιτική και απορρίπτοντας αιτιάσεις για μεγαλύτερες παροχές ως αβάσιμες.
Σωκράτης Φάμελλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η υπόθεση Λαζαρίδη δείχνει παρακμή της κυβέρνησης

Ο Σ. Καλπάκης χαρακτήρισε την υπόθεση Λαζαρίδη ως ένδειξη κρίσης και παρακμής της κυβέρνησης και υποστήριξε πως ο Μητσοτάκης έπρεπε ήδη να τον αποπέμψει, ενώ στάθηκε στα σενάρια πρόωρων εκλογών λόγω πολιτικής αστάθειας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Εβδομαδιαία παρακολούθηση της αγοράς όσο διαρκεί η κρίση

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου για την κατάσταση στην αγορά ενόψει Πάσχα. Συζητήθηκαν οι αυξήσεις τιμών, οι έλεγχοι και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με στόχο τον περιορισμό της ακρίβειας σε τρόφιμα και καύσιμα.