ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
Φώτο: SOOC

Πιερρακάκης: Προτεραιότητα η επιστροφή σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προήδρευσε για πρώτη φορά στο Eurogroup, εκφράζοντας ανυπομονησία για συνεργασία στις κοινές προκλήσεις. Αναφέρθηκε στην ένταξη της Βουλγαρίας στο ευρώ και τη συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, προήδρευσε για πρώτη φορά της συνεδρίασης του Συμβουλίου, μετά την εκλογή του τον Δεκέμβριο. Όπως δήλωσε, προσβλέπει στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την υλοποίηση των κοινών προτεραιοτήτων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά στην ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου, χαρακτηρίζοντάς την ως ιστορική στιγμή. Παρέλαβε συμβολικά ένα από τα νέα σετ νομισμάτων που διατέθηκαν στη χώρα, επισημαίνοντας τη σημασία της διεύρυνσης της ευρωζώνης.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης κυριάρχησε η συζήτηση για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη διασφάλιση της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι αρμόδιοι εκπρόσωποι θα εργαστούν για την ολοκλήρωση των συστάσεων, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά ασταθές γεωπολιτικό πλαίσιο, όπου η ενότητα και ο συντονισμός αποτελούν προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκόσμιας οικονομίας. Υπογράμμισε ότι η ανθεκτικότητα δεν αρκεί και πως είναι αναγκαία η επιστροφή σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και δυναμισμού, με το Eurogroup να δεσμεύεται για την υλοποίηση ισχυρών προτεραιοτήτων.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε η εκλογή του Διοικητή της Κροατικής Εθνικής Τράπεζας, Μπόρις Βούιτσιτς, για την επερχόμενη κενή θέση Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πιέρ Γκραμένα, Διευθυντής του Μηχανισμού Ευρωπαϊκής Σταθερότητας, συνεχάρη δημόσια τον κ. Πιερρακάκη για την επιτυχημένη πρώτη προεδρία του στο Eurogroup, σημειώνοντας τις παραγωγικές και εποικοδομητικές συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: «Θα είμαστε η γενιά που θα απελευθερώσει το δυναμικό της ΕΕ;»

Ο Κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στο ECOFIN, τόνισε την ανάγκη πολιτικού θάρρους για τον οικονομικό μετασχηματισμό της ΕΕ και υποστήριξε την πρόταση για ενίσχυση της ESMA, καλώντας σε ουσιαστική δράση πέρα από διαρκείς συζητήσεις.
Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα φάση ανάπτυξης και καινοτομίας

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συνάντησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και συζήτησαν για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας τη σημασία της ανάληψης της προεδρίας του Eurogroup από την Ελλάδα.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στις ευρωπαϊκές αλλαγές

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ την ανάγκη ταχείας μεταρρύθμισης στην Ευρώπη και επισήμανε τον σημαντικότερο ρόλο της Ελλάδας στο νέο οικονομικό τοπίο, δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση των ελληνογαλλικών δεσμών.
Κυριάκος Πιερρακάκης προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο ο ΥΠΟΙΚ και πρόεδρος Eurogroup Πιερρακάκης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ αργότερα μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο για να μιλήσει στο Forum της ΕΤΕπ με θεματικές την Ένωση Αποταμιεύσεων και το ψηφιακό ευρώ.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Νέα φάση ανάπτυξης μετά το 2026, επενδύσεις και έργα 16,7 δισ.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026 η Ελλάδα στηρίζει την ανάπτυξη σε ιδιωτικές επενδύσεις και στο ΠΔΕ, που φτάνει τα 16,7 δισ. ευρώ, ενώ δρομολογείται νέο πρόγραμμα 2026–2030.