ΓΔ: 2476.66 -2.57% Τζίρος: 224.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:28:39
Υπουργός σε συνάντηση
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Credits: Nephele Nomikou / SOOC

Σε προχωρημένο στάδιο το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών στην Κρήτη

Ο σχεδιασμός για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στις Αρχάνες Κρήτης προχωρά, με προϋπολογισμό 730.000 ευρώ, για την ανακατασκευή του παλιού εμφιαλωτηρίου οίνου, τονίζοντας τη σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιο

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στις Αρχάνες Κρήτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

 Το έργο υλοποιείται μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 730.000 ευρώ.

Η σύμβαση αφορά την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την αξιολόγηση, ανασχεδιασμό και ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου του παλαιού εμφιαλωτηρίου οίνου, όπου θα στεγαστεί το νέο Μουσείο. 

Το ακίνητο, που έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού από τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, βρίσκεται εντός έκτασης 8.247 τ.μ. και αποτελεί τμήμα των εγκαταστάσεων του πρώην Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών.

Στον χώρο περιλαμβάνονται κτίρια και εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1960 και αρχών 1980, όπως οινοποιείο, συσκευαστήριο, αποθήκες, δεξαμενές και γραφεία. 

Οι εγκαταστάσεις αυτές εξυπηρετούσαν τις παραγωγικές και μεταποιητικές ανάγκες του ιστορικού Συνεταιρισμού για την παραγωγή κρασιού, επιτραπέζιων σταφυλιών και σταφίδας.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε το έργο καινοτόμο και ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.

 Όπως σημείωσε, οι αρχαιολογικοί θησαυροί των Αρχανών εκτίθενται σήμερα σε κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, όπου λειτουργεί μια μικρή συλλογή από το 1993 με εκθέματα της μινωικής και μεταμινωικής εποχής. Η ίδρυση ενός σύγχρονου Μουσείου κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω του μεγάλου αριθμού ευρημάτων που αποκαλύπτονται στις ανασκαφές της περιοχής.

Η κ. Μενδώνη τόνισε επίσης τη σημασία της επανάχρησης του βιομηχανικού κελύφους του πρώην Αγροτικού Συνεταιρισμού, το οποίο μετατρέπεται σε σύγχρονο Μουσείο με τη συνεργασία της Περιφέρειας, του Δήμου και του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Το νέο Μουσείο θα ενισχύσει την έρευνα, την εκπαίδευση και τον πολιτιστικό τουρισμό, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών θα αναπτυχθεί σε 6.330 τ.μ. και θα περιλαμβάνει μόνιμη έκθεση 900 τ.μ., αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, χώρους για πολυμεσικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές, συνεδριακούς χώρους, εργαστήρια, αποθήκες αρχαιοτήτων, χώρους συντήρησης, καθώς και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κοινού, όπως πωλητήριο, αναψυκτήριο και προσβάσιμες υποδομές για ΑμεΑ.

Η νέα εγκατάσταση προβλέπει σύγχρονες υποδομές προσβασιμότητας και ενεργειακής αποδοτικότητας, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα του Μουσείου για το μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πανοραμική Ρεθύμνου λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κρήτη επενδύει στη γαστρονομία τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο Ρέθυμνο

Με λαμπρότητα ξεκίνησε στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου η 12η «Γιορτή Κρητικής Διατροφής», που αναδεικνύει γαστρονομία και τοπικά προϊόντα, ενώνοντας παραγωγούς, τουρισμό και πολιτισμό, ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Γαστρονομίας.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναύπλιο: Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασε την έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο Παλαιό Τελωνείο Ναυπλίου, με έργα πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ΚΥΑ για Πυροπροστασία Αρχαιολογικών Χώρων: Δηλώσεις Μενδώνη-Τουρνά

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας Αρχαιολογικών Χώρων με σύγχρονες διαδικασίες πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων πυρκαγιάς για την προστασία μνημείων και επισκεπτών.
Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλυπητήρια της Μενδώνη για τον θάνατο του αρχαιολόγου Χάρη Τσέλιου

Ο αρχαιολόγος Χάρης Τσέλιος «έφυγε» και το υπουργείο Πολιτισμού τον αποχαιρετά με θλίψη, τιμώντας τη συμβολή του στην προστασία μνημείων, την αρχαιομετρία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικύρωση συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά

Η Ολομέλεια ενέκρινε τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας για την προστασία της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπέρ ψήφισε μόνο η ΝΔ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών».