ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Φώτο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, Credits: Aris Oikonomou / SOOC

Μητσοτάκης: Ο ευρωπαϊκός Νότος από ουραγός γίνεται κινητήριος δύναμη ανάπτυξης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Π. Σάντσεθ τόνισε ότι Ελλάδα και Ισπανία έχουν κοινές θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στη στήριξη προς την Ουκρανία, στην ανάγκη ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και σε ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρές, με κοινές εμπειρίες και αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσεθ, μετά τη συνάντησή τους.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, σημειώνοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας. Υπογράμμισε τη στήριξη των δύο χωρών στον ουκρανικό λαό, τονίζοντας πως αυτό συνδέεται άμεσα με την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παγκόσμιου γεωπολιτικού παράγοντα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη Γροιλανδία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το μέλλον της Γροιλανδίας αφορά αποκλειστικά την ίδια και τη Δανία.

 Επισήμανε τη σημασία της Ευρώπης στην υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών-μελών της. Τόνισε ότι μπορούν να αναζητηθούν αμοιβαία επωφελείς λύσεις για την ασφάλεια στην Αρκτική, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, «χωρίς να συζητάμε λύσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως «θα πρυτανεύσει η λογική και θα καταλήξουμε σε λύσεις αμοιβαία ωφέλιμες», εκτιμώντας ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η αρχιτεκτονική ασφάλειας των ευρωατλαντικών σχέσεων.

Στη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας μέσω των κάθετων διαδρόμων. 

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, επανέλαβε την προσήλωση της χώρας στην ειρήνη και τη στήριξη στο σχέδιο ειρήνευσης, επισημαίνοντας ότι «θεωρούμε τον αφοπλισμό της Χαμάς απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει ασφάλεια».

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, ενώ η επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας για λύση δύο κρατών θεωρείται καθοριστική για βιώσιμη ειρήνη.

Ενίσχυση οικονομικής συνεργασίας και προκλήσεις

Αναφερόμενος στη Βενεζουέλα, ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την αποκλιμάκωση της έντασης και την ομαλή μετάβαση σε κυβέρνηση με δημοκρατική νομιμοποίηση. Τόνισε τη σημασία υπεύθυνης στάσης της διεθνούς κοινότητας, βασισμένης στο διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συζητήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισπανίας, με τις δύο χώρες να ανακάμπτουν δυναμικά. Υπογραμμίστηκε πως η ανάπτυξη πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη, ενώ υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς εμπορίου. 

Θίχτηκε επίσης το πολυετές οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ, με έμφαση στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και της κοινής αγροτικής πολιτικής, που αποτελούν προτεραιότητα για τις χώρες του νότου.

Οι ηγέτες συμφώνησαν στις θέσεις τους αναφορικά με τα συμπεράσματα των εκθέσεων Ντράγκι και Λέτα και συζήτησαν το μεταναστευτικό, την εφαρμογή του νέου συμφώνου και θέματα ασύλου, καθώς και ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «το αυξημένο κόστος ζωής πολιορκεί όλες τις χώρες της Ευρώπης» και τόνισε την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές και ισχυρότερη ευρωπαϊκή στήριξη, ώστε η ανάπτυξη να μην αφήνει κανέναν πίσω. Ευχαρίστησε τον κ. Σάντσεθ για τα θετικά σχόλια σχετικά με τη βοήθεια της Ελλάδας στην Ισπανία κατά τις περσινές πυρκαγιές.

Ο ρόλος των χωρών του Νότου στην ΕΕ

Σε ερώτηση για πιθανές κοινές πρωτοβουλίες των χωρών του νότου για ισχυρότερη φωνή στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι πριν από 15 χρόνια οι χώρες αυτές θεωρούνταν ο «μεγάλος ασθενής» της ΕΕ, ενώ σήμερα πρωταγωνιστούν με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μειωμένα επίπεδα χρέους.

Η αξιοπιστία των χωρών του νότου είναι πλέον ιδιαίτερα αυξημένη, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ Ελλάδα και Ισπανία μοιράζονται τη φιλοδοξία για έναν πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

 Τόνισε τη σημασία δημιουργίας ενός κοινού οικονομικού εργαλείου για τη χρηματοδότηση της άμυνας και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι γεωπολιτικά αφελής. Ελλάδα και Ισπανία μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της σχετικής ευρωπαϊκής συζήτησης, η οποία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Ισπανό ΥΠΕΞ: Έμφαση στη στρατηγική αυτονομία ΕΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στη Μαδρίτη με τον Ισπανό ΥΠΕΞ, συζητώντας για το μέλλον της Ευρώπης και διεθνή ζητήματα, επισημαίνοντας τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Ισπανίας και την κοινή προσήλωση σε πολυμέρεια και διεθνές δίκαιο.
Ρομπέρτα Μετσόλα βήμα ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτσολα: Η Ελλάδα πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη και την ενότητα της Ευρώπης

Από την Αθήνα η Ρομπέρτα Μέτσολα τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας, τη στήριξη στην Ουκρανία, την ανάγκη ενότητας στην ΕΕ και τις προτεραιότητες για μεταναστευτικό, ανάπτυξη και κλίμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση ηγετών πριν την άτυπη σύνοδο κορυφής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συνάντηση ηγετών πριν τη Σύνοδο Κορυφής, όπου συζητήθηκαν η ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς, η ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και η ανθεκτικότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ο Πολιτισμός μπορεί να γίνει βασικός πυλώνας ανάπτυξης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο πολιτισμός μπορεί να γίνει βασικός μοχλός ανάπτυξης στην παρουσίαση του προγράμματος «Hellenic Heritage», το οποίο φέρνει καινοτομίες για τη βελτίωση της εμπειρίας επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πριν τις 15/2 η συνάντηση με Ερντογάν, χωρίς διαμεσολαβητή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση για ενδεχόμενο ταξίδι Τραμπ στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο, ενώ οι σχέσεις με Τουρκία παραμένουν αυτοτελείς.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επενδύσεις για να υποδεχόμαστε διπλάσια αεροπλάνα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως για τα έργα αεροναυτιλίας χρειάστηκαν παρακάμψεις λόγω γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων, αλλά τα νέα συστήματα θα διπλασιάσουν την αεροπορική κίνηση. Αναγνώρισε λάθη και τόνισε τη σημασία της σεμνότητας.