ΓΔ: 2375.44 1.22% Τζίρος: 195.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:28:40
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης με φόντο την ελληνική σημαία.

Μητσοτάκης: Ολοκληρώνονται εντός εβδομάδας πληρωμές 3,8 δισ. στους αγρότες

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται οι πληρωμές 3,8 δισ. ευρώ προς τους αγρότες, τόνισε ότι τα περισσότερα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί και επανέλαβε πως η οδική ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, εκφράζοντας την ελπίδα για εκτόνωση της κατάστασης.

 Όπως τόνισε, εντός της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθούν όλες οι πληρωμές προς τους αγρότες, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ, παρά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω της μεταφοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και της ανάγκης για αυστηρότερους ελέγχους.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι από τα 27 αιτήματα του αγροτικού κλάδου, τα 20 έχουν ήδη ικανοποιηθεί ή βρίσκονται υπό συζήτηση. 

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποκτά ένα νέο, δίκαιο και γρήγορο σύστημα επιδοτήσεων, το οποίο χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Επανέλαβε επίσης την πρόθεση για σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, με στόχο την εξέταση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προκλήσεων του πρωτογενούς τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών και των αναγκών της ευρύτερης κοινωνίας, σημειώνοντας ότι η οδική ασφάλεια και η ελεύθερη κυκλοφορία παραμένουν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες. 

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε πιέσεις, ενώ θα συνεχίσει τον διάλογο όπου απαιτείται, εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης, υπενθύμισε την υλοποίηση παρεμβάσεων όπως η επιστροφή μισθώματος σε 900.000 ενοικιαστές, το βοήθημα των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. 

Παρέθεσε ενδεικτικά παραδείγματα αυξήσεων για συνταξιούχους, με ετήσιο όφελος από 500 έως 706 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και στη μείωση ή τον μηδενισμό του ΕΝΦΙΑ για περισσότερα από 12.000 χωριά και κοινότητες εντός της επόμενης διετίας. 

Επισήμανε ότι από τον Απρίλιο θα εφαρμοστεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ ο μέσος μισθός εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1.500 ευρώ έως το 2027.

Σημείωσε τη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, καθώς και την πρόοδο σε έργα υποδομής και καθημερινότητας. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμφωνία για 23 νέους συρμούς σιδηροδρόμων, αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το σιδηροδρομικό δίκτυο έως το 2027.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εκτιμώντας ότι το 2025 θα καταγραφεί σημαντική μείωση στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, χάρη στη χρήση αυτοματοποιημένων καμερών. 

Υπογράμμισε την πρόοδο στη διασφάλιση της νομιμότητας σε δημόσιους χώρους, πανεπιστήμια και γήπεδα, τονίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, παρά τα αρχικά εμπόδια στην υλοποίησή τους.

Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις του 2026, που χαρακτηρίζεται ως έτος εντατικής κυβερνητικής δράσης, καθώς και στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έργα που έχουν δρομολογηθεί, όπως η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, η επιτάχυνση υποδομών στη Θεσσαλία, οι επενδύσεις στο αρδευτικό δίκτυο, τα πράσινα λεωφορεία και οι παρεμβάσεις στα νοσοκομεία.

Τόνισε ότι το 2026 ολοκληρώνεται το Ταμείο Ανάκαμψης, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένους στόχους. 

Ανέδειξε, επίσης, θεσμικές αλλαγές που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, όπως η ίδρυση της Αρχής για την Προστασία του Καταναλωτή, η αναδιοργάνωση των πολεοδομιών με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, οι οποίες ήδη αποδίδουν απτά αποτελέσματα.

Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε με ευχές για καλά Χριστούγεννα και ευχήθηκε το 2026 να είναι μια δημιουργική και παραγωγική χρονιά για όλους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι απόδημοι θα ψηφίζουν απευθείας τον υποψήφιο επιλογής τους

Με πρωτοβουλία Μητσοτάκη, οι εκτός συνόρων εγγεγραμμένοι εκλογείς θα μπορούν να ψηφίζουν απευθείας τον υποψήφιο της επιλογής τους, μέσω επιστολικής ψήφου και ειδικής Περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού στις εθνικές εκλογές του 2027.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητας και του κράτους

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας, με έμφαση στη διαφάνεια, τη μείωση γραφειοκρατίας και τη μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Έλληνας πολιτικός σε σύσκεψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων στα Τρίκαλα η σκέψη μας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο δυστύχημα στα Τρίκαλα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τόνισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και της ενίσχυσης της χώρας σε όλους τους τομείς.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο στις 11:00 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη

Αύριο, Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 18:00 ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για το πρόγραμμα «The Greek AI Accelerator» στο Ωδείο Αθηνών.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Να μείνει ανοιχτός ο δίαυλος με τις ΗΠΑ

Μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ΕΕ έστειλε ενιαίο μήνυμα για σεβασμό κυριαρχίας και διεθνούς δικαίου, παρά τις προκλήσεις στη σχέση με τις ΗΠΑ.