ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλεί
Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά σε συνέντευξη Τύπου για θέματα υγείας στην Ελλάδα.

Γεωργιάδης: Η υγεία είναι για όλους, όχι μόνο για όσους έχουν χρήματα

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και ευθύνη του κράτους να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων.

«Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δεν μπορείς να αποκλείσεις κανέναν από την πρόσβαση στην υγεία επειδή δεν έχει χρήματα. Το κράτος έχει απόλυτη ευθύνη να την παρέχει», τόνισε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, συνοψίζοντας το μήνυμα της πρόσφατης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια επαφών στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον με φορείς Υγείας, πολιτικούς παράγοντες και εκπροσώπους της ομογένειας, ο κ. Γεωργιάδης επικεντρώθηκε στη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της Υγείας.

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι πραγματοποίησε συναντήσεις με διοικήσεις κορυφαίων αμερικανικών νοσοκομείων, διαγνωστικών κέντρων και φαρμακευτικών εταιρειών, με στόχο την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία του νοσοκομείου Mount Sinai, το οποίο έχει αναπτύξει εξειδικευμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για κλινική χρήση. Ο Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η εισαγωγή τέτοιων τεχνολογιών στην Ελλάδα θα επιτρέψει σημαντική εξοικονόμηση πόρων και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως κρίσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΣΥ, προσφέροντας εξοικονόμηση πόρων και διευρύνοντας τις θεραπευτικές δυνατότητες προς όφελος των ασθενών. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ψηφιοποίησης ως βασικού μοχλού για τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας.

Νέα μοντέλα συνεργασίας και διεθνείς επαφές

Θετικά αξιολογήθηκε το μοντέλο λειτουργίας μεγάλων διαγνωστικών δικτύων, όπως το Northwell Health, όπου η κεντρικοποίηση των εξετάσεων μειώνει το κόστος και τους χρόνους αναμονής. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η συνεργασία με δημόσια νοσοκομεία για τη διαχείριση των διαγνωστικών εξετάσεων μπορεί να απελευθερώσει πόρους για την ενίσχυση των επειγόντων περιστατικών.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, συμμετείχε σε εκδήλωση στο Μουσείο του Εβραϊκού Λαού, όπου μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, 'Αλμπερτ Μπουρλά, και τιμήθηκε για τη συμβολή του στις διμερείς σχέσεις. Στην Ουάσιγκτον συμμετείχε σε κλειστό round table στο Κογκρέσο, με αντικείμενο τη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ στον τομέα της Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι κατά τις επαφές του στο Λευκό Οίκο συζητήθηκαν και οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας, με έμφαση στη συμφωνία 3+1 που αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα.

Σταθερότητα και διεθνής εικόνα της Ελλάδας

Αναφερόμενος στο πολιτικό περιβάλλον, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά σταθερότητας, τονίζοντας πως «ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως η πολιτική αστάθεια οδηγεί σε οικονομική ύφεση». Επανέλαβε πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει προσανατολισμένη στην αυτοδυναμία και εκτίμησε ότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν τη σημασία της κυβερνητικής συνέχειας.

Σχολίασε επίσης την επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο δημόσιο διάλογο, χαρακτηρίζοντάς την «διασκεδαστική και ευχάριστη», ενώ δήλωσε πως αναμένει και τις κινήσεις της κ. Καρυστιανού. Υπογράμμισε πως η εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας κατέστησε σαφές στους πολίτες το κόστος της αβεβαιότητας και των πειραμάτων στη διακυβέρνηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό με υποδειγματικό τρόπο, ενισχύοντας τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η παρουσία του πρωθυπουργού σε διεθνή fora αντανακλά θετικά στην εικόνα της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Υγείας είχε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επίσημη αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Οι ΗΠΑ αποχωρούν επίσημα από τον ΠΟΥ, αψηφώντας προειδοποιήσεις και αμερικανικό νόμο για την καταβολή 260 εκατ. δολαρίων. Ο Τραμπ επικαλείται αποτυχία του ΠΟΥ στη διαχείριση κρίσεων και παγώνει τη χρηματοδότηση.
Κάψουλες φαρμακευτικά σκευάσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Επτά μήνες αναμονή για ακριβά φάρμακα στα φαρμακεία της γειτονιάς

Ασθενείς και φαρμακοποιοί στη Θεσσαλονίκη περιμένουν εδώ και 7 μήνες να ξεκινήσει η διάθεση ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία γειτονιάς, με αποτέλεσμα ταλαιπωρία και συνωστισμό στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον ΦΣΘ.
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμιστοκλέους για γρίπη: Διαχειρίσιμη η αύξηση κρουσμάτων, «όχι πανικός»

Ο υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως η αύξηση γρίπης είναι αναμενόμενη και όχι ανησυχητική. Συνέστησε εμβολιασμό σε ευπαθείς ομάδες και παιδιά ως 5 ετών, ενώ διαβεβαίωσε για επάρκεια αντιικών φαρμάκων.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ποινική έρευνα για τον θάνατο 9 βρεφών σε νοσοκομείο Σιβηρίας

Η Ρωσία διερευνά ποινικά τον θάνατο εννέα νεογέννητων σε μαιευτήριο της Σιβηρίας, εξετάζοντας πιθανή αμέλεια. Κατασχέθηκαν ιατρικοί φάκελοι, έγιναν ανακρίσεις προσωπικού και διενεργούνται ιατροδικαστικές εξετάσεις.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση 1,7% στους επαγγελματίες υγείας το 2024 στην Ελλάδα

Αύξηση 1,7% κατέγραψε το 2024 ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με άνοδο σε γιατρούς και φυσικοθεραπευτές, σταθερότητα στα φαρμακεία και μικρή μείωση στους οδοντιάτρους.